Yurtiçi piyasalar geçtiğimiz haftaya zayıf başlarken, hafta boyunca zayıf seyrini artırarak korudu diyebiliriz. Borsa endeksi haftayı gelen satışlarla %2.8 değer kaybı ile kapadı. Bankacılık endeksindeki değer kaybı %5.6 seviyesinde oldu. Endeksteki aşağı seyirde Bankalarda gelen satışların etkili olduğunu söylemek mümkün. Aynı zayıflığı TL tarafında da izledik. DolarTL kuru 6.0470 ile başladığı haftayı 6.10 sınırında kapadı.
Bunda ABD Dolarının küresel piyasalardaki güçlenmesinin etkisi olurken, yurtiçi tarafta TCMB’nin faiz indirimi ve özellikle Suriye konusunda tansiyonun güçlenmesi etkili oldu. Ancak diğer GOÜ para birimlerinde de değer kayıpları görüldü. Geçtiğimiz hafta ABD Dolarının dünyada güçlendiği, dolar endeksinin 100 sınırına yaklaştığı ve küresel borsalarda koronavirüs etkisiyle Perşembe gününden itibaren satışların etkili olduğu bir haftayı geride bıraktık.
Haftanın son günü ABD dolarında değer kayıpları etkili olurken, bu durum içeride DolarTL kurunun 6.10 seviyesinin altına gerilemesini sağladı. Cuma günü akşamında ABD Dolarındaki bu küresel seyrin gelecek hafta devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Dolardaki küresel gevşeme önümüzdeki hafta devam ederse GOÜ piyasaları için bir miktar ılımlı etki yaratabilir.
Faiz İndirimi Devam Etti
TCMB beklentilerin en üst sınırı olan 50 baz puan seviyesinde faiz indirimine gitti. Politika faizi %11.25’den %10.75 seviyesine geriledi. Mevcut TÜFE %12.15 seviyesinde bulunuyor. Mevcut duruma göre TL negatif reel faiz bölgesinde. Bu indirimle birlikte bir süredir zaten ortadan kalkmış olan TL üzerindeki faiz zırhı, iyice zayıflamış oldu. Ancak TCMB yıl sonu hedefine ve beklentisine göre bakıldığında pozitif reel faiz bölgesinde denilebilir. Gelecek dönemde enflasyonda beklenen düşüş gerçekleşmezse bu faiz indirimleri TL üzerinde ters baskı yaratabilir. Aynı şekilde enflasyonda gerileme başlaması durumunda ise kurda rahatlama görebiliriz. Ancak bunların netleşmesi birkaç ayı bulacak görünüyor.
Önümüzdeki hafta dünya piyasalarında koronavirüs baskı yaratmaya devam edecek görünüyor. ABD S&P borsa endeksinde 3323 seviyesi önemli bir destek görevi görecek. Bu seviyenin altına düşen bir ABD borsası dünya piyasalarını rahatsız edebilir. Bu arada virüsün çıktığı ve en büyü sıkıntının yaşandığı Çin Borsası virüs öncesi seviyelere yeniden yükselmiş bulunuyor. Bununla birlikte virüs ile ilgili somut olumlu bir haber gelmesi durumunda ise piyasalarda sert yukarı dönüşler görebiliriz.
Suriye Gelişmeleri İzlenecek
Yurtiçi tarafta ise en büyük gündem Suriye ve Libya konusundaki gelişmeler olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başta Putin olmak üzere diğer liderlerle görüşmeleri piyasalar tarafından izlenecek. Piyasalar iletişimin olmasını sever. Bu nedenle Cuma günü borsada tepki yükselişi gördük. Ancak bu yeterli değil. Suriye konusunda özellikle İdlip özelinde tansiyonu düşürücü gelişmeler gelmedikçe Borsa endeksinde kalıcı bir iyileşme gelmeyebilir.
Diğer bir konu ise virüs salgının kapımıza kadar gelmiş olması. Buna paralel İran ve Irak ile sınır kapılarının kapatılmış olması piyasaları tedirgin edebilir.
Veri akışı bakımında Perşembe günü gelecek 4.çeyrek büyüme verisi izlenecek. Beklentiler Türkiye ekonomisinin son çeyrek %5-5.5 büyüyeceği ve 2019 yılını %0.5 büyüme ile kapatacağı yönünde bulunuyor.
Yurtdışında ise önemli bir veri akışı bulunmuyor. Salı günü Almanya büyüme verisi, Perşembe günü ABD büyüme verisi ve Cuma günü ABD Ocak ayı kişisel gelir ve büyüme verileri izlenecek.
Haftalık Ekonomik Takvim için tıklayabilirsiniz.
BORSA
Borsa endeksi 3.5 ay sonra yeniden 50 günlük ortalamasının altında haftayı kapadı. Endeksin 117500 seviyesindeki 50-günlü ortalamasının üzerine yükselmekte başarısız kalmaya devam etmesi durumunda düşüş devam edebilir. Bu düşüşte destek noktaları 113000 ve 110000 seviyeleri olarak izlenecek. 110000 seviyesinin önemi 22-haftalık otalamasının olması. Bu noktalardan veya bu seviyelere yakın yerlere gerilemesi durumunda etkili tepki yükselişleri görebiliriz. Buna karşılık Endeksin yeniden 117500 seviyesi üzerine yükselmesi durumunda ise bu seviye üzerine yerleşip yerleşmediği görülecek. Endeksin 117500 üzerine yerleşmesi durumunda tekrar güç toplayarak gelecek süreç içerisinde 120000 seviyesini deneyebilir. Ancak momentumun zayıfladığını belirtmekte fayda var. Endeksin 50-günlük ortalamasının altına gerilemesi teknik olarak yükseliş eğiliminin kısa vadede etkisini yitirdiğini gösteriyor. Ancak bir yükseliş trendinin tamamen bittiğini söylemek için ise haftalık ortalamaların altına sarktığını görmek gerekli.
Strateji açıdan endekste 117500 seviyesi altında kaldığı sürece pozisyonlar bir miktar azaltılabilir. Pozisyonunu azaltamayan yatırımcılar ise VİOP’ta borsa endeks kontratında yada şirket kontratlarında kısa pozisyon açarak kendilerini koruma altına alabilirler.
DOLAR
TL tarafında geçen hafta diğer GOÜ para birimlerine kıyasla ciddi bir negatif ayrışma olduğunu söylemek zor. Değer kayıplarını diğer GOÜ para birimlerinde de izledik. Ancak DolarTL kurunda yukarı trend halen devam ediyor. Dolar endeksinin seyri de gelecek hafta belirleyici olabilir. Cuma akşamı görünen gevşeme dolar endeksinde devam ederse içeride DolarTL kurunda da aşağı yönlü sınırlı da olsa bir gerileme görülebilir.
6.08 seviyesi yakın destek olurken, bu seviyenin altında 6 desteği önem kazanıyor. Yukarıda ise 6.10 yeni direnç olurken, daha yukarıda 6.14 direnç olarak izleniyor.
DolarTL kurunda yukarı hareketin sakin bir seyirde devam edebileceği beklentimiz sürüyor. Dolar kurunda şok yükseliş beklemiyoruz.
EREGL 2019/12 Bilanço Analizi için tıklayabilirsiniz.
Temettü Şirketleri yazım ilginizi çekebilir.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.