Borsa ve Piyasa Beklentisi 24 Kasım 2019

Hisse senetleri piyasaları kritik bir haftayı geride bıraktı. Borsa endeksi geçtiğimiz hafta %1.1 yükselirken, 106000 seviyesinde izlediğimiz kritik eşik seviyesinin üzerinde 5 gün kalmayı başardı. 108142 seviyesini gören endeks yükselişini sürdüremedi ve tekrar 106000 seviyesine doğru geri çekilerek haftayı kapadı. Dolar kuru ise 5.6825 seviyesine kadar gerilediği haftayı 5.7106 seviyesinde kapattı.

masanotları borsa

Geçtiğimiz hafta ABD endeksleri bir miktar momentum kaybı gösterirken, aynı seyir Avrupa endekslerinde de görüldü. GOÜ endekslerinde ise bir süredir iyi performans sergileyen Hindistan, Rusya ve Brezilya borsaları haftanın son günlerinde satış basısı altında kaldılar. Borsa endeksinin haftanın son iki gününde hızını kaybetmesinde yurtdışı piyasalardaki zayıf görünümde etkenlerden birisi olabilir.

ABD-Çin görüşmelerinin devam etmesi global piyasalardaki olumlu havayı korumaya devam ediyor. Bir ara görüşmeler ile ilgili olumsuz haberler gelse de görüşmeler ile ilgili tekrar pozitif haberlerin geldiğini görmekteyiz. ABD S&P endeksinde 3090 ve DAX endeksinde 13040 seviyeleri önümüzdeki hafta için önemli destek seviyeleri olacak. Bu seviyelerin altına düşüşler oluşması durumunda küresel piyasalar baskı altında kalabilir. Ancak şimdilik buna neden olabilecek olumsuz bir hava görülmüyor.

Önümüzdeki hafta yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Siyaset cephesinde özellikle CHP kanadında yaşanan gelişmelerin piyasa üzerinde etkisinin olmasını beklemiyoruz.

ABD Piyasaları Perşembe Kapalı, Cuma Yarım Gün

Yurtdışında ise ABD kanadında Salı günü Tüketici güveni, Çarşamba günü 3.çeyrek büyümesi verisi 2.hesaplaması bekleniyor. Perşembe günü Şükran günü nedeni ile ABD piyasaları kapalı olurken, Cuma günü ise erken kapanış olacak. Avrupa tarafında ise Cuma günü Euro bölgesi TÜFE verisi dikkat çekiyor. Sonuç olarak veri akışı açısından yoğun bir hafta olmayacak. ABD-Çin ticaret görüşmeleri ile ilgili haber akışları yine küresel piyasaların gündeminde olmaya devam edecek görünüyor.

BORSA

Borsa geçen hafta 106000 seviyesi üzerinde adeta bir ip savaşı gerçekleştirdi. 108000 seviyesinin üzerine yükselmesine rağmen bu temposunu sürdüremedi ve geri çekildi. Önümüzdeki hafta 106000 seviyesinin üzerinde kalıp kalamayacağını izleyeceğiz. Ancak bu seviye üzerinde bugüne kadar daha yukarı seviyelere uzayıp gidememesini olumsuz buluyorum. Önemli bir eşik seviyesini geçen endeksin yükselişini hızlandırarak sürdürmesi gerekirdi. Bu nedenle haftaya teknik olarak zayıf başlayacağız.

Endeksin 106000 seviyesi üzerinde tutunma şansı azalarak haftayı bitirdik. Bu seviyenin altında satış baskısı artabilir. Bu durumda 103000 seviyesi önemli destek olabilir. Daha aşağıda ise uzak bir nokta ama ortalamaların yoğunlaştığı 100000 seviyesi hem en güçlü destek hem de düşmesi durumunda iyi bir fırsat seviyesi olacak. Ancak öncelikle 106000 seviyesini izleyeceğiz. Yukarıda ise 108150 direnci önemli oldu. Bu seviyeyi aşabilirsek 110000 seviyesine doğru hareket güçlenebilir.

Genel olarak yerlilerin katılımı ile yaşanan bir yükseliş oldu. Yabancıların katılımını göremedik. TCMB verilerine göre önceki hafta yabancıların 300mn$ hisse alımı gerçekleşti. Geçen haftanın verilerini önümüzdeki hafta Perşembe günü alacağız.

Yabancıların Tutumu

Yabancıların Suriye harekatı ile sattığı hisseleri tekrar yerine koymadığını ya da koyamadığını izliyoruz. Geçen hafta Citibank raporunda yabancıların TL ve Tahvillerdeki ralliyi kaçırdıkları belirtilmişti. Hisse senedi için de katılımda geç kalmış olabilirler. Ancak bir başka açıdan bakıldığında son bir ayda GOÜ endekslerinde hatırı sayılır ralliler yaşandı ve Borsa İstanbul bu ralliden pay alamadı. Bu yabancıların hala Türkiye’ye karşı temkinli durduklarını gösteriyor olabilir. Buna paralel CDS oranlarının faizlerdeki gerileme şiddetini hala yansıtmadığını ve 300 seviyesinin üzerinde kaldığını izliyoruz. Önümüzdeki günlerde yabancıların eğilimi belirleyici olacak.

Migros’taki satış haberi, Garanti Bankasının sendikasyonuna ne kadar düşük bir rakam olsa da yüksek teklif gelmesi, Yapı Kredi Bankasında Uni Credito ile ilgili çıkan haberler yabancılar konusunda karışık mesajlar veriyor.

GARAN, MGROS, TCELL, TAVHL, THYAO gibi hisselerde gelen satış baskısı endeks üzerinde etkili oldu. EREGL, SOKM, MAVI, TOASO gibi hisselerde ise sınırlı katkılar gözledik. Kağıt Orman, Bilişim, Gayrimenkul YO, Yatırım Ortaklığı sektörleri geçen haftanın en çok yükselen sektörleri olurken, Madencilik, Ticaret, Ulaştırma gibi sektörlerde sınırlı kayıplar izlendi.

Önümüzdeki hafta BIST30 endeksinde 131500 seviyesi ve Bankacılık (XBANK) ise 151000 sevileri önemli direnç noktaları olacak. Özellikle Bankacılık endeksinin 151000 direncini geçmesi, Borsa endeksini de yukarı doğru destekleyebilir. Bu seviyeler geçilemez ise satış baskısı hissedilir şekilde artabilir.

DOLAR

Dolar kurunda aşağı yönlü eğilim gözleniyor. Haftanın sonuna doğru Dolar endeksindeki güçlenme, EURUSD paritesindeki düşüş içeride dolar kurunun 5.71 seviyesi üzerine çıkmasına neden oldu Genel olarak zayıf ve yatay bir seyir var bu devam edecek görünüyor. Yukarıda 5.74-5.75 seviyeleri ortalamaların yoğunlaştığı bölgeler. Bu seviyelere doğru hareketlenme olsa bile ciddi bir hareketlenmenin bu seviyeler üzerine çıkmadıkça olmasını beklemiyorum. Aşağıda ise 5.68 desteğinin altında 5.63 desteği bulunuyor. Güçlü destek olarak 5.63 seviyesi görünüyor.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir