Borsa Yatay Bant İçinde Bekliyor

Borsa endeksi yılın ilk haftasını %2.12’lik bir yükselişle kapatırken, bir miktar nefes aldırdı diyebiliriz. Ancak genel olarak BIST100 endeksi halen 7200-8200 aralığında yatay ve yönsüz bir seyir içerisinde bulunuyor. Bu aralığı daha daraltırsak 7200-7800 olarak izleyebiliriz. Eylül sonundan itibaren yaşanan bu harekette, özellikle piyasa çarpanları çok yüksek ve aşırı değerlenmiş hisselerde çok daha fazla değer kayıpları yaşandı. Bu dönemin seçici olmanın öne çıkacağı bir dönem olduğunu sürekli belirtiyoruz. Bu dönemde portföylerindeki dağılımı daha sağlıklı bir şekle sokanlar en az zararla süreci geçiriyor. Mevcut yönsüz sürecin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Açıkçası endeks için daha pozitif olmamız için ilk adım olarak 7800 seviyesi üzerine çıkması, çok daha güçlü beklentiler için ise 8200 seviyesinin üzerine yerleşmemiz gerek. Bu adımlar gerçekleşmedikçe aynı süreç devam edecek duruyor. Aşağıda ise 7200 oldukça kritik bir destek noktamız.

masanotları borsa

Borsa Üzerinde Baskı Yaratan Sebepler

Yakın dönemde endekste yaşanan satışlarda kredi pozisyon büyüklüklünün ne kadar etkili olduğunu sürekli belirtiyoruz. Eylül sonu itibari ile 50 milyar TL üzerinde olan kredili pozisyon büyüklüğünün şu anda nereye gerilediğini bilemiyoruz ancak bir miktar gerilediğini tahmin etmek zor değil. Kredi hacmi büyüdükçe endeksteki oynaklıkların sert olduğunu artık görmemiz gerekiyor.

Borsa endeksinde 18 Aralık tarihinde başlayan düşüşte tetikleyici olarak Gübre Fabrikalarındaki (GUBRF) aşağı yönlü hareketin büyük oranda etkisi bulunuyor. Bu hissede bulunan pozisyonlarda, düşüş ile oluşan teminat açıklarının kapatılması için, diğer hisselerde gelen satışlar, endeksin genelinde bir baskıya neden oldu. Buna domino etkisi diyebiliriz. Bu nedenle Gübre Fabrikalarındaki seyrin önümüzdeki günlerde nasıl seyredeceği piyasa açısından önemli olacaktır. İzlemekte fayda var.

Piyasanın bulunduğu çıkmazdan kurtulması için taze para girişine ihtiyaç var. Bu ise yabancı yatırımcılardan gelebilir. Ancak bunun için gelişmelere gereksinim olacak. Cuma günkü Moddy’s değerlendirmesi yeterli olmasa da yabancı girişini sağlayacak taşlardan birisi olabilir.

Bu dönemin düşük piyasa çarpanlı ve güçlü şirketlerde sakin ve kredisiz bir şekilde geçirilmesi gerektiğine inanıyorum.

ABD ve Avrupa Borsalarında Kar Satışları gelebilir

S&P500 endeksinin yükselişi sonrasında teknik olarak ortalamalarından uzaklaştığını görüyoruz. Tam bu noktada, FOMC tutanaklarından piyasanın istediği erken faiz indirimi sinyalinin gelmemesi, istihdam verisinin güçlü gelmesi ve bazı fed Başkanlarının şahin konuşmaları ABD borsalarında yükseliş sonrasında kar satışı gelme olasılığını artırıyor. 4800 seviyelerindeki direncini test eden S&P500 endeksinde kar satışları 4600 desteğine doğru devam edebilir. Bu seviyenin altına sarkması durumunda ise satışlar 4460 seviyesine doğru genişleyebilir. ABD borsalarında veya yabancı hisse fonlarında pozisyonu olan yatırımcıların gelecek hafta veya haftalarda dikkat etmesini öneririm.

İçeride Moody’s, Dışarıda ABD TÜFE

Haftalık veri takviminde, yurtiçi tarafta haftanın en önemli gündemi Cuma günü akşamı beklenen Moody’s Türkiye değerlendirme raporu olacak. Aralık toplantısın pas geçen kuruluşun, Cuma günü Türkiye’nin not görünümünü Pozitife çekmesi bekleniyor. Not artışı beklenmiyor. Çarşamba günü Kasım ayı sanayi üretim verisini izleyeceğiz. Cuma günü ise yine Kasım ayı Cari Denge verisi izlenecek. Beklentiler 1.6 milyar $ açık geleceği yönünde bulunuyor.

ABD tarafında Çarşamba günü Fed üyesi Williams’ın konuşması var. Perşembe günü ise TÜFE verisini alacağız. Haftanın en önemli verisi bu olabilir. Cuma günü ise ÜFE verileri izlenecek.

Avrupa tarafında ise Pazartesi günü Sentix güven endeks verileri izlenecek. Salı günü Euro Bölgesi işsizlik verisi ve Almanya Sanayi üretimi verisi izlenecek. Cuma günü ise İngiltere sanayi üretimi verisi açıklanacak.

Borsa da 7800 Direnci İzlenecek

Borsa endeksinde teknik olarak yönsüz ve zayıf seyirler var. Yukarıda güçlenmemiz için 7800 direncinin geçilmesi gerekiyor. Sonraki adımda çok daha güçlü bir seyir için ise 8200 direncini geçmemiz gerek. Bu adımlar olmadıkça yaşanan yukarı hareketlere anlam yüklememekte fayda var. Aşağıda ise 7200 kritik destek noktası ve bu seviyenin altına gerilersek oldukça olumsuz olur.

Borsa Grafiği

Ons Kararsız

Ons Altın 2072 direncini geçemedi. Ancak bu direncin çok önemli olduğunu sürekli belirtiyoruz. Uzun zamandır geçemediği çok önemli bir tarihi zirve direnci. Bu seviyeyi geçmesi durumunda Altında 2024 yılında yeni bir yükseliş dönemi oluşabilir. 2000$ seviyelerine veya yakın noktalara geri çekilmeler alış yönlü değerlendirilebilir. Rüzgâr Altından yana esiyor ve teknik olarak pozitif sinyaller devam ediyor. Bu nedenle Altın’da satış yönlü kaldıraçlı pozisyon almak şu an için tehlikeli.

Ons Altın

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir