Borsa endeksi geçen hafta %0.13 gibi sınırlı bir yükseliş gösterirken, 8200 seviyesini geçmekte yine zorlandı. İşlem hacminin halen zayıf olduğunu izliyoruz. 100 milyar TL seviyesinin üzerine yerleşemeyen bir hacim görmekteyiz. Bu yeni girişlerin olmadığını, piyasanın bu noktaya kadar beklentileri satın alarak geldiğini ancak daha yukarı seviyeler için yeterli olmadığını gösteriyor. Bankacılık endeksi geçen hafta %3.89 düşüş gösterirken, bankalarla ilgili gelen raporların ardından başlayan alımların yerini tekrar kar satışlarına bıraktığını izliyoruz. Bununla birlikte bankaların değerleme olarak kısa ve orta vadede cazip noktalarda olmadığı yönünde yorumlara rastlamaya başladık.
TCMB Başkanı İle İlgili Gelişmeler
Türkiye olarak başta enflasyon olmak üzere pek çok sorunla boğuşurken, son birkaç gündür TCMB Başkanı Gaye Erkan’ın ailesi ile ilgili iddialar gündeme oturmuş durumda. Bir süredir konuşulan bir konu olduğunu belirtmek isterim. Ancak ilk kez son 3 günde bu konu gündem patlaması yaşadı adeta. Bir soruşturma olmadan iddialar hakkında konuşmak doğrudur veya yanlıştır demek noktasında değiliz. Ancak bu konunun piyasalarda bir belirsizlik yarattığını unutmamak lazım. Bu nedenle bu konunun fazla uzatılmadan netliğe kavuşturulmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
Perşembe günü TCMB Faiz Kararı açıklanacak. Yurtdışında olan TCMB Başkanı’nın yarın yurda dönmesi ve faiz kararında görevinin başında olması bekleniyor. Piyasalarda şimdiden pek çok senaryo konuşulmaya başlandı bile. Bu senaryoların içerisinde TCMB’de bir başkan değişikliğine kadar uzanan senaryolar bulunuyor.
Borsa ve Piyasalara Etkisi
Kişisel görüşüm piyasalar için önemli olan ismin Mehmet Şimşek olduğu yönünde. Şimsek görevde kaldığı sürece piyasaların başkan değişikliğine aşırı bir tepki vermesini beklemiyorum. Elbette diğer şart, uygulanan para politikalarının rasyonelliğini sürdürmesi ve tavizsiz bir şekilde devam ettiğinin gösterilmesi olacak. Bu şartlar devam ettiği sürece bir TCMB Başkanı değişiminin piyasalarda önemli bir fiyatlamaya yol açması beklenmemeli. Çünkü günün sonunda piyasalar isimlerden daha çok yapılan uygulamalara bakmaya devam edecektir. Buna karşın ilerleyen süreçte gelişmelerin Mehmet Şimşek’in gitmesi gibi bir gelişmeye doğru evrilmesi piyasalarda depreme yol açabilir. Ancak böyle bir yorum şimdilik spekülasyondan başka bir şey olmaz.
Pazartesi günü piyasaların nasıl tepki göstereceğine yönelik yorum yapmak güç. Endeksin 8200 seviyesini geçemediğini ve zaten geçen hafta zayıflamaya başladığını dikkate alırsak bunu bir bahane olarak alabilir ve satıcılı bir seyir görebiliriz. Bir diğer görüş ise, bugüne kadar giriş yapan yabancı portföylerin takınacağı tutum olacak. Özetle önümüzdeki hafta Borsa için çok verimli bir hafta olmayabilir. Sakin kalmak ve gelişmeleri takip etmek çok önemli.
Her hafta olduğu gibi yine tekrar ediyorum. Eylül ayından itibaren piyasamız kredili pozisyon taşımaya uygun değil. Kredili pozisyonlar böyle yatay ve dalgalı piyasalarda ciddi zararlara yol açmaktadır. Yatırımcıların risk ölçülerini gözden geçirmelerini tavsiye ederim.
Aslında geçen hafta olumlu gelişmeler yaşandı. Moody’s Oyak Grubu, THY, Turkcell ve Tüpraş’ın kredi notunu ülke kredi notunun bir kademe üzerine, B3’den B2’ye, yükseltti. Ülke kredi notumuz B3 seviyesinde bulunuyor. Dünyanın en büyük portföy şirketlerinden birisi olan Vanguard Türk Tahvillerine ilgi duymaya başladığını açıkladı. Mehmet Şimşek seçim ekonomisine yönelik iddiaları yalanladı ve disiplinimiz tavizsiz bir şekilde sürecek dedi. Dış basında Türk Piyasalarına yönelik olumlu yorumlar devam etti. Bütün bunların ardından gündemdeki tartışmalar gerçekten soğuk bir şaka gibi diyebiliriz. Umarız gelişmeler hızlı bir şekilde netliğe kavuşur.
İçeride TCMB ve Faiz Kararı, Dışarıda ECB
Haftalık veri takviminde, yurtiçi tarafta TCMB Başkanı ile ilgili gelişmeler gündemin tepesinde kalacak gibi görünüyor. Salı günü Tüketici güven Endeksi alınacak. Çarşamba günü Finansal Hizmetler Güven Endeksi izlenecek. Perşembe günü gözler TCMB PPK kararında olacak. Beklentiler Merkez’in faizleri 250bps artışla %45 seviyesine yükselteceği yönünde bulunuyor.
ABD tarafında Salı günü Richmond İmalat endeksi izlenecek, Çarşamba günü S&P Global İmalat endeksi ve Perşembe günü 4Ç öncü büyüme verisi alınacak. Çarşamba günü ayrıca dayanıklı mal siparişleri verisi var. ABD ekonomisinin 4Ç’de ilk hesaplamalarda çeyreklik %1.8 büyüme göstermesi bekleniyor. Cuma günü Aralık Kişisel tüketim Harcamaları verisi alınacak.
Avrupa tarafında ise Salı günü Euro Bölgesi Tüketici güveni verisi izlenecek. Çarşamba günü Euro Bölgesi ve İngiltere S&P Global İmalat PMI verisi alınacak. Perşembe günü ECB faiz kararı var. ECB’nin politika faizini %4.5 seviyesinde bırakması bekleniyor. Aynı gün ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmalarını alacağız.
Bunların dışında Pazartesi günü Çin Merkez Bankası faiz kararı bekleniyor. Salı günü BoJ faiz kararı alınacak. Cuma günü Japonya TÜFE verisi izlenecek.
Borsa 8200 Direncini Geçemiyor
Borsa endeksinde teknik olarak yönsüz ve zayıf seyirler devam ediyor. Teknik olarak 7200-8200 arasındaki seyrin devam ettiğini söylemek mümkün. Geçen hafta 8200 seviyesine doğru zorlamalar olsa da zayıf işlem hacmi bu seviyenin geçilmesine izin vermedi. Bu hafta 7800 seviyesindeki 50 günlük ortalamaya doğru geri çekilmeler oluşabilir. Bu desteğin kırılması ile endeks yeniden satıcılı bir haftaya girebilir. Genel anlamda Borsa için 8200 geçilmedikçe net bir yukarı yönden ya da 7200 aşağı yönde kırılmadıkça net bir aşağı yönden bahsedemeyiz.
Ons Dalgalanmaya Devam
Ons Altın için geçen haftaki yorumdan farklı bir teknik görünüm mevcut değil. 2072 direnci çok kritik olurken, bu direnci geçmesini sağlayacak gelişmeler mevcut değil. Dolar endeksi güçlü bir görünüm sergiliyor ve EURUSD paritesi sıkışık seyrini koruyor. Bu Ons için 2072 ile 2000 arasında sıkışık bir seyre neden olmakta. Bu haftaki ECB toplantısı ve verilen mesajlar takip edilmeli. EUR’nun zayıflaması veya güçlenmesi Altın üzerinde etkili olacaktır. 2000$ seviyelerine veya yakın noktalara geri çekilmeler alış yönlü değerlendirilebilir. Rüzgâr Altından yana esiyor ve teknik olarak pozitif sinyaller devam ediyor. Bu nedenle Altın’da satış yönlü kaldıraçlı pozisyon almak şu an için tehlikeli.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN. Bilgi için görseli tıklayabilirsiniz.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.