Borsada Yükseliş Genele Yayılmıyor

Felaketin ardından geçici kapılık süresinden sonra BIST100 endeksi geçen haftaki 3 günlük işlem gününde %11.57 yükseldi. Alınan tedbirlerin ardında açılan ilk gün aşırı bir alım yaşandı ancak sonraki günlerde bu alımların devam etmediğini izledik. Özellikle BES düzenlemesinin etkisiyle BIST100 dışı şirketlerde satış baskısının geldiğini, BIST30, Sürdürülebilirlik ve Katılım endeks hisselerinde alımların geldiğini gördük. Bunu normal karşılıyorum.

masanotları borsa

Alınan tedbirlerin Endekste katıksız bir çıkışa neden olmayacağını söylememe gerek yok. Piyasayı destekleyecektir elbette, ama bir ralliye sebep olmasını beklemiyorum. Felaket yaşamış bir ülkenin Borsası’nın bir ralli sürecine girmesi normal olmayacaktır. Ancak alınan tedbirler piyasanın diri kalması konusunda, düşüşlerde alıcıların gelmesi konusunda etkili olacaktır.

Genel olarak düşüncelerimin özeti şu şekilde. Ocak ayından itibaren söylediğim bir sözü tekrar etmek isterim. Ocak ayının ilk haftasından itibaren Piyasa kredili işlemlere uygun değildir. Kredi endeksin ralli yıllarda kullanılabilir. Örnek olarak 2020 yılı kredi kullanmak açısından uygun bir yıldı. Çünkü endeks %200 yükseldi. Yatay piyasalarda veya piyasa algılamasının kötü olduğu zamanlarda kredi kullanılmaz. Küçük hesap sahiplerinin ya da borsada 1 yıldan daha az süredir hesabı olanların kredi risklerini düşürmeleri gerekmektedir.

BIST100 endeksinde 4450 desteği önemli. Bu desteğin altına gerilesek satışlar ciddi şekilde artabilir. Yukarıda ise 5400 seviyesi önemli bir direnç olabilir. Endeksin bu iki seviyenin ne tarafına doğru kırılıp kırılmayacağını izlemek ve görmek ve elbette beklemek gerekli. Yeni pozisyon açmak veya kredi kullanmak için 5400 seviyesinin üzerine yerleşen bir endeks görmememiz lazım. Ancak bundan sonra alım yönünde hareket edilebilir. Mevcut pozisyonlar 4450 seviyesinin altına düşmediğimiz sürece korunabilir. Tabiki kredili değilse. Yâda ihtiyacınız olmayan bir parayla pozisyon taşıyorsanız. Borsa’nın uzun vadeli bir yatırım yeri olduğunu unutmayın.

Borsa da Bilançolar Devam Ediyor

4Ç finansal açıklanmaya devam ediyor. Bilançoların böyle bir felaket dönemine denk gelmesi üzücü. Sürekli aynı yorumu alıyorum. Bilanço gelse ne olacak ki etkisi yok. Düşülen en büyük yanılgılardan birisi budur. Kısa ve orta vadede hisse fiyatı ile bilanço arasında ilişki zayıf olabilir. Ancak uzun vadede fiyat ile bilanço arasındaki ilişki %100’dür. İyi gelen bilançolar ve 2023 için iyi beklentiye sahip firmalar belki bu dönemde piyasadaki negatif algılamadan dolayı etkilenmeyebilir, ancak piyasalar normalleştiğinde ilk yükselişe geçecek olanlar onlar olacaktır. Bunu unutmayın.  

ABD Piyasaları Düzeltme Yapıyor

Bu sürede deprem gündemi nedeni ile dış piyasaları izlemek zor olabilir. Geçen hafta beklentilerin üzerinde gelen ÜFE verisi sonrasında Fed Başkanlarının içerisinden daha agresif faiz artırılmalı yönündeki açıklamaları piyasalarda kafa karıştırdı. S&P500 endeksi 4158 seviyelerinden 4079 seviyesine geriledi. Dolar endeksi güçlendi ve yılbaşından bu yana kayıplarını geri aldı. EURUSD paritesi de keza düşüş gösterdi. Bu bize piyasaların halen ne kadar hassas ve kırılgan olduğunu gösteriyor. Ancak ABD borsaları halen haftalık ortalamaların üzerinde seyrini koruyor ve 2023 için pozitif beklentilerini sürdürüyor. S&P500 için 4000 seviyesinin üzerinde kalması önemli olacaktır.

İçeride TCMB, Dışarıda ABD Verileri

Haftalık veri takviminde içeride deprem gündemi korumaya devam edecektir. Siyaset yine sürecektir. İçeride en önemli gündem Perşembe günü TCMB faiz toplantısı olacak. Beklentiler 100bps indirim ile politika faizinin %8’e çekileceği yönünde bulunuyor. Deprem felaketi nedeni ile daha fazla indirim olacağı yönünde beklentilerde var. Pazartesi ve Salı Hazine’nin 4 ihalesi var. Çarşamba günü Şubat ayı kapasite kullanım oranı izlenecek.

Dışarıda ise Pazartesi günü ABD piyasaları kapalı olacak. Pazartesi Çin Merkez Bankası faiz kararı var. Salı günü ABD ve Euro bölgesi PMI verileri izlenecek. Çarşamba günü Fed FOMC toplantı tutanaklarını okuyacağız. Perşembe günü Japonya’da piyasalar kapalı. Aynı gün Euro Bölgesi TÜFE verisi, ABD 4Ç büyüme verisini alacağız. Cuma günü ise ABD Ocak ayı Kişisel Gelir ve Harcamalar verisi önemli olacak.

Borsa Endeksi Yatay Dalgalanmasını Koruyor

Senaryomuz teknik olarak devam ediyor. 2020 deki yükseliş trendi şimdilik bitmiş durumda. Yeni bir trend için 5705 seviyesindeki zirvenin geçilmesi gerekli. Endeks 4450 aşağıda ve yukarıda şimdilik 5400’den geçem alçalan trend çizgisi arasında dalgalanacak görünüyor. Bu aralığı hangi yöne doğru kıracağını görmeden taktiksel olarak yeni bir pozisyon almak doğru olmayacaktır. Endeksin güçlenmesi için 5400 üzerine yerleşmesi ve sonrasında 5705 direncini kırması gerekli.

Borsa Grafiği Günlük

DolarTL

DolarTL’de görünüm aynı. Kontrollü kur süreci devam ediyor. Yorum yapılacak bir durum yok.

DolarTL

Ons Altında ABD Doları Baskısı

Ons Altın üzerinde bir süredir güçlü ABD verileri ve güçlenen ABD Dolar Endeksi DXY’nin olumsuz baskısı var. Dolar endeksi 101 seviyesinden 104 sınırlarına kadar yükselirken bu durum Ons üzerinde ciddi bir baskı yaratıyor. Şimdilik 1812 seviyesi önemli bir destek ve bu destek geçen hafta çalışmış görünüyor. Ancak günlük bazda ortalamaların altına gerilemesi karışık sinyaller veriyor. Altın için alım yönünde aceleci olmamakta fayda var. Satım için ise 1812 desteğinin altına düşüp düşmeyeceğini görmek gerekiyor.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir