Borsa’ya Alternatifler Çoğalıyor mu?

Borsa endeksi geçtiğimiz hafta %5.66’lık yükselişin ardından haftanın son günü satış baskısı ile günü kapadı. Aralıksız süren yükselişin ardından gelen bu satış kısa vadeli bir kar realizasyonu süreci mi başlıyor sorusunu gündeme getirebilir.

masanotları borsa

Genel olarak borsa endeksindeki olumlu seyrin devam edebileceğini düşünüyorum. Belki ivmesini azaltarak devam edebilir. Ancak orta vadede olumlu görüşümde değişiklik yok. Son gelişmeler ışığında Türk hisse senedi piyasalarında bazı risklerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bu riskler borsa endeksinde trend değişimine neden olmayabilir, ancak yükselişin ivmesini ya da eğimini yavaşlatabilir.

Öncelikle 3Ç bilançoları tamamlandı. Alınan sonuçlarda kar rakamları artış gösteriyor bu iyi bir veri. Ancak 2Ç’ye gre maliyetlerde artış ve kar marjlarında düşüşler oluşmuş ve kendisini belirgin hale getirmiş durumda. En azından sanayi kanadında bu net bir şekilde hissediliyor. Bu durum, Borsa’da kendi dinamikleri içerisinde hisse ve sektör değişimlerini getirebilir. Bu durum endeksin seyrinde yavaşlamaya neden olabilir.

İkinci durum ise Bankaların mevduat faizlerini %30 seviyelerine kadar çıkarmış olması. Mevduat faizlerindeki yükselişin bir miktar daha yukarı devamı durumunda, bu durum Borsa’nın alternatifsizliğine gölge düşürebilir. Dolar bazında %70 yükselmiş Borsa endeksinde karının bir kısmını realize ederek, risksiz mevduata dönmek isteyenler oluşabilir.

Üçüncü durumda Borsa’nın alternatifsizliği ile ilgili. ABD piyasalarında düşüş trendinin sonlandığına yönelik sinyaller güçleniyor. Bu gelişme içeride yerli hisse fonlarından yabancı hisse fonlarına geçişi hızlandırabilir. Böyle bir gelişme BIST üzerinde baskıya neden olabilir. Alınan risklerin yönünde değişme olduğunu EURUSD paritesi ve Ons Altındaki hareketlerden de anlayabiliyoruz.

Her 3 durumda şimdilik Borsa’nın genel trendini bozacak seviyede değil. Ancak yukarı hareketin eğimini yumuşatabilir.  Borsa’da yatırımcıların güçlü gördüğü ve güvendiği Şirketlerde, sanayi sektöründeki daralmanın hissedilmediği sektörlerdeki yatırımcı iştahı devam edecekler. Havacılık, hizmet, perakende, enerji, petrokimya ve yatırımı ve hikâyesi olan şirketlere yönelik talebin Borsa endeksinde yataya giriş olsa bile devam etmesini bekliyorum.

ABD TÜFE Verisi S&P Endeksindeki yükselme isteğini ortaya çıkardı

Geçen haftanın en önemli hareketi ABD TÜFE verisinin beklentilerin altında gelmesi oldu. Zaten bir süredir artık düşmek istemeyen ABD Borsalarında ciddi yükselişler başladı. Bu pozitif süreçte ABD ve Avrupa piyasalarında devam edebilir. ABD Borsaları uzun soluklu yükselişe başlamasa bile yılbaşından bu yana olan düşüşünü tamamlamış olabilir.

Önceki haftaki yorumumda ABD borsalarının artık düşmek istemediğini ve buna yönelik sinyaller vermeye başladığını ifade etmiştim. Geçen hafta izlediğimiz hareketler bunu destekler nitelikte gelişti. S&P endeksinin 4000 seviyesinin üzerine yükselmesi orta vadeli ciddi bir yükseliş hareketinin başlayabileceğine yönelik önemli bir sinyal olabilir. Dikkatle izleyeceğiz.

İçeride Önemli Veri Akışı Yok, Dışarıda ABD ve Euro Bölgesi İzlenecek

Haftalık veri takviminde içeride önemli veri akışı görünmüyor. Ekonomi yetkililerinin açıklamaları, siyasi gelişmeler ve hafta sonu Taksim’de yaşanan patlama ile ilgili haber akışları takip edilecek.

Dışarıda ise Pazartesi günü OPEC aylık raporu ve Euro Bölgesi sanayi üretimi izlenecek. Salı günü ABD ÜFE verisi, Çarşamba günü ABD Perakende satışlar ve sanayi üretim verileri, Perşembe günü Euro Bölgesi TÜFE verisi ve Cuma günü ise İngiltere verileri takip edilecek.

Borsa Endeksi Kararsız Kapanış Yaptı

Borsa endeksinde 4600-4700 bölgesi halen teknik hedef konumunda bulunuyor. Cuma günü bir miktar zayıf bir kapanış olurken, kısa vadede 4428 desteğini izlemekte yarar var. Bu seviyenin altına düşüş gerçekleşirse kar satışları 4300 bölgesine doğru genişleyebilir. Ancak böyle bir geri çekilme olsa bile teknik olarak bir düzeltme hareketi olarak algılayacağız. Yukarıda ise 4552 direncinin açılması ile 4600-4700 hedefi gerçekleşebilir.

Önümüzdeki hafta CIMSA, ODAS, ISMEN, MAVI, JANTS, INDES hisselerinde hareketlilikler oluşmasını bekliyorum. Güçlü mali sonuçlar ve teknik olarak pozitif sinyaller bunun önemli nedenleri arasında bulunuyor.

Borsa BIST100

DolarTL

DolarTL’de görünüm aynı. Yorumum geçerli. Yukarı hareket küçük adımlarla da olsa devam edecektir. Bu grafiğin doğal bir grafik olmadığını uzun zamandır söylüyorum. Geçen hafta özelinde şunu söyleyebiliriz. Dolar endeksi yükselirken nasıl DolarTL kuru fazla etkilenmediyse, Dolar endeksi geçen hafta düşerken de etkilenmedi. Ama teknik olarak 18.40 seviyeleri önemli destek seviyesi. Yine de izlemekte fayda var.

DolarTL Grafiği

Ons Altın Dikkatleri Çekmeye Başladı

Yukarıdaki grafik Ons Altının haftalık bazda grafiği. Günlük grafikte alçalan kırmızı direnç çizgisini net bir ekilde kırda ve 50 günlük ortalamasının üzerinde bulunuyor. Haftalık grafikte ise 50 haftalık ortalama 1805$ seviyesinde bulunuyor. Bu seviye test edilebilir. Ancak Altında kalıcı bir yükseliş için bu seviyenin üzerine yerleşmesi gerekli. Fakat şu söylenebilir. Altındaki düşüş sona ermiş görünüyor ve yeni olağanüstü bir gelişme olmadıkça 1615 desteğini kendisine taban yapmış durumda. Altın üzerine Borsa Yatırım Fonları ve Altın Yatırım Fonlarına ilgi artabilir.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir