Teknosa (TKNSA) bilançosunu 31 Ekim 2022 tarihinde piyasa açılışı öncesinde açıkladı. Bir önceki kapanışı 18.87TL olan hisse bilanço açıklandığı gün düşüş göstermesinin ardından, şu anda 20.30TL seviyesine ulaştı.

Şirket 3Ç22’de 141mn TL net kâr açıkladı. Net kâr çeyreklik 5.09% artarken, geçen yıl aynı döneme göre yıllık 377.22% yükseliş gösterdi. Net kâr marjı 3Ç22’de 3.10% olurken, önceki çeyrekte 3.93% ve geçen yıl aynı çeyrekte 1.50% olmuştu. Önceki çeyreğe göre kar marjlarında görülen hafif düşüş, maliyetlerdeki artışın sonucu görünüyor.
Satış gelirleri 3Ç22’de 4539mn TL seviyesinde gerçekleşti. Satışlar önceki çeyreğe göre 33.27% artarken , geçen yıl aynı döneme göre yıllık 130.67% büyüdü. Brüt kâr marjı 3Ç22’de 17.13% oldu. Önceki çeyrekte 17.85% ve geçen yıl aynı dönem 16.76% olmuştu.
Teknosa e-ticaret brüt işlem hacminin bu dönemde 694.2 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini duyurdu. E ticaret hacmi bu çeyrekte brüt olarak satış gelirlerinin %15.3’ünü oluşturdu.
FAVÖK aynı dönemde 386mn TL olurken, yıllık bazda 115.47% artış gösterdi. Çeyreklik 20.85% büyüdü. FAVÖK marjı aynı dönemde 8.51% seviyesinde oluştu. Önceki çeyrekte 9.38% , geçen yıl aynı dönemde 9.11% olmuştu.
9 Aylık Dönemde %118 Büyüdü
Yılın ilk 9 ayında şirket 332 mn TL net kâr açıkladı. Net kâr geçen yıl aynı döneme göre 1,147.78% büyüdü. Bu dönemde şirket 10,789 mn TL satış geliri elde ederken satış gelirleri yıllık 118% artış gösterdi. FAVÖK 933 milyon TL oldu ve yıllık bazda 121.63% arttı.
Satış gelirlerinin içerisinde brüt e-ticaret gelirleri 1.597milyon TL seviyesinde oluştu. Toplam gelirler içerisinde e-ticaret payı %14.8 oldu.
Yılın ilk 9 ayında şirket 17.45% brüt kâr marjı ile çalıştı. Geçen yıl aynı dönemde 16.45% olmuştu. FAVÖK marjı 8.65% seviyesinde olurken, geçen yıl 8.50% olmuştu. Net kâr marjı 3.08% oldu. Geçen yıl aynı dönemde 0.54% olmuştu. Aşağıdaki Grafikte TKNSA dönemler itibari ile yıllıklandırılmış veriler üzerinden FAVÖK Marjını görmektesiniz. Görüldüğü gibi 2020 yılından bu yana FAVÖK Marjı istikrarlı bir şekilde %8-9 arasında seyretmektedir. Ancak 2019 yılında “Yeni Neslin Teknosası” mottosu ile başlatılan dönüşüm programının FAVÖK Marjı üzerinde hem yükseltici hem de istikrarlı bir yapı sağlayan etkiler getirdiğini düşünüyorum.

Tüketici Elektroniği Sektör Bilgileri
Faaliyet raporundaki bilgilere göre Teknosa’nın içinde bulunduğu ve TSS olarak adlandırılan teknoloji marketlerinin pazardaki payı %22.4 seviyesinde.
Bağımsız araştırma şirketi GFK’nın Teknoloji Perakende Panel Araştırması’na göre, 2022 ilk 8 ayında Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri de dâhil olmak üzere, tüketici elektroniği pazarı büyüklüğü 146 milyar TL’dir. Pazar, 2021 aynı dönemine göre, yüzde 87 büyüme göstermiştir.
Tüketici teknolojisi ürünleri pazarını kategoriler ayrıntısında incelediğimizde, söz konusu dönem içinde en fazla büyümenin yüzde %109,8 büyüme ile küçük ev aletleri kategorisinde olduğunu görüyoruz. Bu kategoriyi yüzde %89,2 ile büyük beyaz eşya (klima dâhil), %87,8 büyüme ile Telekom, %81,8 büyüme ile Tüketici Elektroniği ve %59,1 ile bilgi teknolojileri takip etmektedir.
Techonline 2022 yılı ilk 8 ayı sonuçlarına bakıldığında Pazar büyüklüğü %71,1 büyümeyle 32,6 milyar TL seviyesine çıkmıştır. Teknosa ise dijital kanala yaptığı yatırımlar ile geçen senenin aynı dönemine oranla %192,7 büyüme sağlanmıştır. (TKNSA Faaliyet Raporundan alınmıştır.)
Yukarıdaki bilgilere bakıldığında Teknosa’nın pazardan daha fazla büyüme gösterdiği görülüyor.
Dönüşüm Programı ve Yatırımlar
TKNSA 2019 yılında dönüşüm programı başlattı. Bu program kapsamında digital süreçlere ve yapay zeka algoritmalarına ciddi yatırımlar gerçekleştirdi. 2021 yılında 70mn TL yatırım yapan Teknosa 2022 yılında 169 milyon TL olarak planladığı yatırımını 220 milyon TL seviyesine çıkardı. Şirket yetkililerinin açıklamalarından 2022 yatırımlarının büyük ölçüde yapıldığını anlıyoruz. Şirket müşteri odaklı dönüşüm ve dijitalleşme konularında altyapısal, sistemsel, süreçsel ve stratejik yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu yatırımların meyvesini aldığı büyümeden ve açıklanan finansallardan rahatça görülüyor.
Bu yatırımlardan birisi olan Pazaryeri projesi Şubat 2022 tarihinde hayata geçirildi. Yılın ilk yarısında pazaryerinin etkisiyle ürün çeşitliliği 15 kat arttı. Şirket yılsonunda ürün çeşitliliğinin 20 kat artmasını hedefliyor. Mağazalara sahip Pazaryeri projesi ilk kez Teknosa tarafından deneniyor ve Teknosa’ya özgü bir proje. Bu proje kapsamında pazaryerini mağazaya taşıyan adımlarına İstanbul’un ardından Ankara’da devam etti. Bu projeye bağlı yeni bir faz devreye alındı ve sosyal ticarete adım atıldı. Bu kapsamda Şirket sosyal medya hesabı olmayanları da kapsayacak şekilde kullanıcılarına yeni bir kazanç alanı ve alışveriş deneyimi sunan “Bi’linkle Influencer Sensin” projesini başlatarak sektöründe bir ilki hayata geçirdi.
Şirket, sosyal ticaretin diğer bir kolu olan ve dünyada yükselen bir trende sahip canlı yayın ile ürün tanıtımı ve satışına da başladı.
Şirket, tüketici elektroniğinde satın almak yerine kiralama imkânı sunan kiralabunu.com ile iş birliğine imza atmıştır. Bu iş birliği ile teknosa.com üzerinden 200’e yakın ürün için kiralama hizmeti verilmeye başlanmıştır. Teknosa ayrıca, özel markası Preo ailesine smart TV’leri de ekleyerek ürün gamını zenginleştirmeye devam etmiştir.
Bunun dışında Elden geçirilmiş ikinci el telefon satışları artan bir ilgi görmekte.
Şirket’in faaliyet raporunu incelemenizi öneririm. Tıklayınız.
TKNSA 3 Yıllık Hedefleri
Şirket faaliyet raporunda uzun vadeli hedeflerini vermemektedir. Ancak gerek haber ajansları gerek TV programlarındaki açıklamalardan aldığım bilgiler şu şekilde derlenebilir. Şirket gelecek 3 yıl için bir hedef süreci belirlemiş görünüyor. Gelecek 3 yılda e-ticaret işlem hacmini 5 katına çıkarmayı hedefliyor (2021 yılına göre). Bu 3 yıl sonra e-ticaret hacminin 5 milyar TL olması anlamına geliyor.
Şirket 2022 yılında ürün çeşitliliğini 20 kat artırmayı hedefliyor. Yılın ilk yarısında zaten pazaryeri etkisi ile 15 kat artmıştı. Gelecek 3 yıl içerisinde 400 bin çeşit ürün hedefliyor.
Digital kanal trafiğini 3 yılda 2 kat artırmayı ve 1 milyon yeni müşteri hedefliyor. Teknosa’nın şuanda yaklaşık 18 milyon kayıtlı müşterisi bulunuyor.
Mart 2022’de İklimsa çatısı altında başlatılan GES işbirlikleri devam ederken, bu alanda öncü bir şirket olması hedefleniyor.
İklimsa GES Alanında Faaliyete Başladı
Mart 2022 tarihinde Teknosa’nın tamamına sahip olduğu İklimsa’nın, GES alanında faaliyetlerine başladığı duyuruldu. İklimsa GES alanında konut, fabrika, arazi, tarım gibi alanlarda uçtan uca anahtar teslim GES kurulum hizmeti verecek. EPC hizmeti olarak ifade edilen bu hizmet, mühendislik, kurulum, bakım onarım destek gibi alanları ifade ediyor. Başka deyişle İklimsa GES Paneli üretmeyecek. Enerji üretmeyecek. Kendi konutuna, fabrikasına, arazisine GES kurulumu isteyenlere bu hizmeti anahtar teslim olarak verecek. Şirket yetkilileri şu ana kadar İklimsa’nın 7MW güce sahip çeşitli projelerde işbirliği anlaşması imzaladığını açıkladı. Bu başlangıç için iyi bir rakam. Ancak öncü şirket olmak için ilerleyen süreçte çok daha büyük MW büyüklüklerine ulaşmasını beklerim. Bu alandaki ciro büyüklükleri ne şekilde oluşacak ilerleyen süreçte daha net anlayacağız.
TKNSA’nın bilanço dipnotlarında bayi grubu gelirleri İklimsa’ya ait bulunuyor. Bu rakam 9 aylık dönemde 711 milyon TL seviyesinde bulunuyor. İklimsa gelirleri şimdilik TKNSA toplam gelirleri içerisinde %6.6 gibi bir paya sahip bulunuyor. GES Gelirlerinin projeler tamamlandığı zaman ciroya yansımaya başlamasını bekliyorum.
İklimsa üzerinden başlatılan GES projesi ile, Teknosa için mevcut büyüme hikayesine yeni bir hikaye eklemektir. Çok hızlı büyüyen bu sektörde halka açık diğer şirketlerdeki ciro artış hızlarını dikkate alırsak İklimsa gelecek süreçte Teknosa’nın konsolide gelirlerine ciddi büyüme ivmesi yaratabilir.
Nakit Pozisyonunu Koruyor
Bu dönemin sonunda şirketin 343 mn TL net nakiti bulunuyor. 2021 yılının sonunda şirketin 500 mn TL nakiti bulunuyordu. Cari oran 1.04x ve likidite oranı ise 0.26x seviyelerinde. Sektör ortalaması cari oran için 0.99x ve likidite oranı için 0.39x seviyesinde bulunuyor. Şirketin borç sorunu bulunmuyor. Nakitleri bulunuyor.
Değerlendirme ve Hedef
Teknosa oldukça güçlü sonuçlar açıkladı. Nakit akışlarının güçlü bir şekilde devam etmesi, büyümenin istikrarlı sürmesini olumlu karşılıyorum. Yatırımlar yapıldıkça büyümeye katkısı olmaya devam edecek görünüyor. 2023 yılında pazaryeri projesi dahil olmak üzere pek çok yatırımın, GES alanındaki gelişmelerin gelirler üzerinde daha net etkileri olmasını bekliyorum.
Son Çeyrek En yüksek Dönem
Ayrıca teknosa net bir dönemsellik özelliğine sahip bir şirket. Son çeyrek dönem Şirketin gelirlerinin maksimum gerçekleştiği bir dönem. Son çeyrek gelirlerinin, 9 aylık gelirlere olan oranların son 3 yıl ortalaması %49 seviyesinde bulunuyor. Yani 9 aylık gelirlerin ortalama %49’unu sadece son çeyrekte elde etmekte. Aşağıdaki grafikte lacivert renkli çubuklar her yılın son çeyreğini gösteriyor. Görebileceğiniz gibi her yıl en yüksek dönem son çeyrek dönem olmaktadır.

Buna göre son çeyrekte TKNSA’nın 5.242 milyon TL satış geliri ve %3 kar marjı üzerinde 157mn TL net kar açıklamasını bekliyorum. Bu 2022 yılının 16 milyar TL ciro ve 490milyon TL kar ile kapanması anlamına geliyor. Buna göre TKNSA için bu yıl sonu kara yönelik 24-25TL fiyat hesaplanabilir. Son kapanışa göre %22-23 yükseliş potansiyeli anlamına geliyor. Hissenin son 1 ayda %48 yükselmesi bu beklentinin satın alınmaya başladığını gösteriyor. Ayrıca Şirket son bir yılda %218 yükseldi. Endeksten %19 daha iyi performans gösterdi.
2023 yılı ve sonraki yıllardaki hem kendi faaliyetlerindeki büyüme hem GES alanından gelecek gelirlerin henüz fiyatlanmadığını, hedef fiyatı gelen sonuçlar ışığında revize edeceğimizi düşünüyor ve uzun vadede TKNSA’nın yukarıda gidecek çok alanı olabileceği düşüncemi sürdürüyorum.
Şirket son kapanışa göre 3,737 mn TL firma değerinde bulunuyor. Son duruma göre 9.33x F/K (sektör 19.01x), 3.13x FD/FAVÖK (sektör 9.03x) ve 7.22x PD/DD (sektör10.31x) piyasa çarpanlarıyla işlem görüyor.

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.