Borsa BIST100 endeksi geçen hafta %6.68 değer kaybı yaşadı. Haftanın son iki günü tepki alımları gelmiş olsa da haftalık kayıp yüksek seviyede kaldı. BIST30 endeksi %5.81 düşerken BIST100 endeksine kıyasla daha az kayıp yaşadı. Buna karşılık XYUZO endeksi ise %9.08 düşüş gösterdi. Geçen hafta BIST30 endeks hisselerine geçişlerin net olarak görüldüğü söylenebilir. Buna karşın 30-Endeks dışı hisselerde ve BIST100 dışı hisselerde satış baskısı daha fazla oldu. Bankacılık endeksi ise %11.9 gibi sert bir düşüş gösterdi. TCMB ve BDDK düzenlemelerinin devam etmesi, Bankalara TL mevduata geçiş için yapılan yöneltici düzenlemelerin artması Banka hisselerindeki baskının daha fazla görüşmesine neden oldu diyebiliriz.

Endeksteki sert düşüşü tek bir nedene bağlamak zor. Dokuz haftadır aralıksız yükselen endekste oluşan kar satışı isteği, seçimlere yönelik belirsizlikler, siyasi arenanın giderek daha sertleşmesi, Hisse fonlarından çıkışların oluşması, bazı şirketlerde patron satışları, sanayideki yavaşlama ve bilançolara yönelik zayıf beklentiler, düşüş başladığında robot işlemlerin düşüşü hızlandırması ve bunun sonucunda küçük hesaplardaki panik satışlar gibi tüm bu nedenler sayılabilir.
Geçen hafta endeks Temmuz 2022 tarihinden bu yana ilk kez 5000 seviyelerindeki 50 günlük ortalamasının altına geriledi. Cuma günü tepki yapmış olsa da bu seviyenin üzerinde kapanış oluşmadı. 2022 yılı Temmuz ayında başlayan güçlü trendin artık sona ermiş olması muhtemel görünüyor. Önümüzdeki süreçte endekste 4500-4600 seviyesi aşağıda orta vadeli dip olmak üzere dalgalı bir seyir görebiliriz.
Bundan sonra sürekli sözünü ettiğimiz seçici seyirleri daha fazla göreceğiz. Bu kapsamda açıklanacak bilançolar, Şirketlerin yapacağı 2023 beklentileri ile ilgili açıklamalar, daha hisse bazlı seyirleri getirecek görünüyor. Bunu şimdiden yaşmaya başladık bile.
Borsa Hala Rakipsiz mi?
2022 yılının Borsa açısından en önemli özelliği Borsaya rakip bir piyasanın olmayışı idi. Dışarıda piyasaların kötü olması, içeride uygulanan makro ekonomik ve para politikaları enflasyona karşı korunma amacı güden insanlar için Hisse Senedi piyasasını adeta tek kalan bir seçenek haline getirmişti. Yapılan halka arzlar ve oluşan fiyat hareketleri bu cazibe merkezini güçlendirmişti.
Ancak son 1 aydır hem içeride hem dışarıda paranın yönünün değiştiğini izliyoruz. Dışarıda para Euro ve kıymetli madenlere doğru net bir şekilde değişiyor. Ayrıca ABD borsalarında artık yukarı gitme isteği daha açık şekilde görülmeye başlandı. Bunlara ek olarak kripto paralarda bile bir para girişinin oluştuğunu izliyoruz. İçeride ise KKM’den ciddi şekilde paranın çözülmeye başladığını izliyoruz. Son 8 haftadır DTH hesaplarından bile çözülmeler izliyorduk. Ocak ayının ilk haftasında DTH hesaplarına tekrar bir giriş olduğunu izliyoruz. Ancak sonuç olarak dünyada para hareket etmeye başladı ve bu hareket esnasında bazı yerlerde yıkımlar oluşabiliyor.
Peki 2022 yılında Borsa’nın sahip olduğu rakipsizlik durumu değişiyor mu? Son bir aya bakıldığında Borsaya yeni rakiplerin geldiği söylenebilir. Bunların en başında Ons Altın geliyor. Sarı maden uzun zamandır geçemediği 1800$ direncini geçti ve teknik olarak orta vadeli bir yükseliş sinyali vermeye başladı. Nitekim son hafta ciddi bir yükselişle 1920$ seviyesine şimdiden geldi bile. Altın için 2000$ seviyelerindeki hedeflerin gerçeklemesi bekleniyor. Diğer yandan FX piyasalarında EURUSD paritesinde bir hareket görülüyor. Euro’nun yükselmesi Altın’ın önünü açtı diyebiliriz. Bu ilk rakip olarak gösterilebilir. Nitekim geçen hafta Fon piyasalarında hisse fonlarında 2.5 milyar TL çıkış olurken, Altın fonlarına 1.2 milyar TL giriş görüşüyor. Altın borsa yatırım fonları, Altın katılım fonları ile Altına yönelen rakam 1.5 milyar TL seviyesine kadar yükselmiş durumda. Döviz fonlarına da girişler dikkat çekiyor.
Bir diğer rakip ise Mevduat faizlerindeki yükseliş. Ortalama %25-27 seviyelerinde olan Mevduat faizlerinin, önümüzdeki günlerde %30 seviyelerine gelmesi bekleniyor. Bazı bankalarda bu rakama gelinmiş olduğu bile söyleniyor. Mevduat faizlerindeki artış Borsanın en büyük düşmanıdır ve artık bir alternatif durumuna gelmek üzere. Gelecek bir yıl için enflasyon beklentilerinin %30-35 olduğu bir ortamda risk sevmeyen ve parasını korumak isteyen bir kişi %30 mevduat faizini mantıklı bulacaktır.
Bir başka alternatif kanal ise ABD Borsalarındaki toparlanma olabilir. S&P 500 endeksi 4100 seviyesini geçmesi durumunda, tıpkı altında olduğu gibi para hareketlerini çekebilir.
Bütün bu gelişmeler bize Borsadaki yüksek varyanslı dalgalanmaların devam edebileceğini söylüyor. Bu tabloda Temmuz ayında başlayan yükseliş trendinin devam etmesini söylemek zor. Bu gelişmeler Borsa alışkanlığı olmayan, Borsa’ya sadece çaresizlikten gelen pek çok hesabın tekrar alışkın oldukları piyasalara dönmesine neden olabilir. Bu para hareketi ise gerçekleşirken Borsayı etkileyecektir.
Ancak hem İmamoğlu ile ilgili mahkeme kararının geldiği gün hem geçen hafta bize siyasetin piyasa üzerinde satış için bahane olarak kullanılacağını gösteriyor. Bu nedenle yükselişlerden sonra gelebilecek geri çekilmeler sert olabilir. Genel olarak Borsada’ki pozitif trendin bozulmasını beklemiyorum ancak dalgalı ve hata yapmaya zorlayan seyirler görebiliriz. Burada Borsacı değil yatırımcı olmak, sakin kalmak ve uzun vadeli düşünmek önemli olacak.
ABD Piyasaları Dirençli
ABD piyasalarındaki dirençli seyir güçleniyor. Halen 50 haftalık ortalamasının altında olan S&P500 zayıf görünüyor olsa da, aşağı doğru hareketlerin sınırlı olması, düşmek istemediğini göstermekte. Aslında bu eğilim son altı aydır böyle. S&P500 3500 seviyesini kendisine dip yapmış görünüyor ve artık düşmek istemiyorum mesajını veriyor. Fed’e yönelik beklentiler halen faiz artırımının devam edeceği yönünde. Ancak artık faiz adımlarının daha küçülebileceği beklentileri de artmış durumda. En önemlisi resesyon beklentileri kırılıyor. Bu durumda ABD piyasalarının daha umutlu kalmasını sağlıyor. ABD S&P500 endeksinde 4000 seviyesinin üzerinde başlayabilecek yerleşik seyirler algılamaları hızlı şekilde pozitife çevirebilir.
Veri Akışı Bakımından Rahat Bir hafta. Davos Zirvesi Başlıyor.
Haftalık veri takviminde içeride siyaset yine en baştaki yerini koruyacak görünüyor. Memur Zamları ve EYT konuları Meclisin gündeminde olmaya devam edecek. Pazartesi ve Salı günü Hazine’nin 4 tane ihalesi takip edilecek. Perşembe günü ise TCMB faiz kararı izlenecek. TCMB’nin faizleri %9 seviyesinde tutması bekleniyor. Bunun dışında içeride fazla sayıda veri akışı bulunmuyor.
Dış tarafta ise Pazartesi günü ABD piyasaları kapalı olacak. Çarşamba günü Euro bölgesi TÜFE verisi önemli. Fiyatlarda %0.3 aylık düşüş bekleniyor. Aynı gün ABD’de ÜFE ve Aralık ayı Perakende satış verileri ile Sanayi Üretimi izlenecek. Cuma günü İngiltere verileri öne çıkıyor. İngiltere Aralık ayı Perakende satışlar verisi izlenebilir. Bunlara ek olarak 16-20 Ocak tarihlerinde Davos Zirvesi başlıyor.
Borsa Endeksinde 5400 izlenecek
Endeks geçen haftaki düşüşle Teknik olarak Temmuz ayından bu yana süren trendi bozmuş görünüyor. Öncelikle 5000 seviyelerindeki 50 günlük ortalamasının altında olan endekste bu seviye önemli olabilir. 5000-5050 seviyelerinin üzerine yerleşebilirse yukarı tepki biraz daha güçlenebilir. Ancak bunu başaramaz ise endeksin tekrar 4600 seviyelerine gerileme riski bulunuyor. Teknik olarak belirsiz ve zayıf bir hafta görebiliriz.

DolarTL
DolarTL’de görünüm aynı. Bir miktar yukarı hareket izliyoruz ancak önemli boyutlarda değil. Dolar endeksinin düşmesi içeride DolarTL üzerinde aşağı yönlü etki yaratmadı. Buna karşılık geçen hafta DTH hesaplarına 3 bn$ gibi bir paranın yönelmesine rağmen kurda yukarı hareket de görmedik. Ancak dolarTL kurunda yukarı yönlü baskıların aşağı baskılara kıyasla daha fazla olduğunu izliyoruz.

Ons Altın Ralliye Geçti
Yukarıdaki grafik Ons Altının haftalık bazda grafiği. Altın 1804 seviyesindeki 50 haftalık ortalaması üzerinde ikinci haftayı geçirmesinin ardından yukarı hareket sertleşerek devam ediyor. Aslında teknik olarak her şey beklendiği gibi ilerliyor. 2000-2050 $ seviyeleri Ons Altın için muhtemel kısa vadeli hedefler.

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.