CCOLA 2021/12 Bilanço Analizi ve Değerleme

Coca Cola İçecek (CCOLA) 4Ç finansal sonuçlarını 21 Şubat Pazartesi akşamı açıkladı. Ertesi gün (22 Şubat Salı) piyasalarda Rusya-Ukrayna gerginliği nedeni ile yaşanan satış baskısına rağmen günü %0.9 yükselişle kapatmayı başardı. Piyasanın sonuçlarını beğendiğini söylemek mümkün. Şirket hakkında analizimi yazmadan önce bugünkü analist toplantısını beklemeyi tercih ettim.

masanotları borsa

Şirket 4Ç21’de beklentilerin üzerinde 231 mnTL net kar açıkladı. Beklenti 109mnTL seviyesinde idi. Net karın beklenti üzeri gelmesinde son çeyrekte yaşanan kur hareketleri etkili oldu. Şirket 4Ç20’de 84mnTL zarar açıklamıştı.

Satış gelirleri beklentilerin üzerinde 5.564mnTL olurken yıllık %75 büyüdü. Önceki çeyreğe göre %18 daraldı, dönemsellik etkisi bulunuyor. Şirket’in en güçlü çeyreği 3.çeyrek olarak öne çıkıyor. Brüt mar %34.7 oldu.

FAVÖK yine 4Ç21’de beklenti üzerinde 911mnTL olurken, bunda güçlü satış performansı etkili oldu. FAVÖK Marjı %16.4 ile 4Ç20’ye göre 0.6 puan yüksek seyretti ancak önceki çeyreğe göre 7.4 puan düşüş oluştu. Bu düşüşte maliyet baskıları etkili oldu.

CCOLA 2021 Yılı Genel Sonuçları

CCOLA için iyi bir 2021 yılını geride bıraktığını söyleyebiliriz. Hem Türkiye hem Yurtdışı operasyonlarında iki basamaklı büyümeler elde etti. Şirket 2021 yılında 2.271mnTL net kar açıkladı. Net kar %84 büyüme gösterdi. Güçlü büyüme, iyi gider yönetimi, fiyatlama ve ürün miksinin iyi yönetimi ve kur etkisi bu artışta faktör oldu.

Satış gelirleri %52 büyüme ile 21.9 milyar TL seviyesine ulaştı. Kur etkisinden arındırılmış satış gelirleri %36.9 artış gösterdi. Şirket 2021 yılında %16.2 artışla 1.4 milyar ünite kasa satış gerçekleşti. Yurtdışı operasyonlarının güçlü seyretmesi etkili oldu. Pakistan ve Kazakistan satışları sırasıyla ünite kasa bazında %17.2 ve %14.6 artış gösterdi. Türkiye operasyonları adet bazında %13.5 arttı.

Şirket 4.592mnTL FAVÖK elde ederken, %47 artış sağladı. FAVÖK Marjı 0.7 puan düşüşle %20.9 seviyesinde oluştu.

CCOLA Yönetimi genel olarak hammadde baskılarında iyi bir hedge yönetimi sağladığını, çok sıkı bir fiyatlandırma ve ürün miksi yönetimi yaptığını belirtirken gider yönetimini de sıkı şekilde takip ettiğini bildirdi.

Özbekistan Operasyonu Satın Alındı

Aralık 2021’de CCOLA, Özbekistan şişeleme operasyonlarını önce Özbekistan Devletinde ihale ile arta kalan payları ise The Coca Cola Company’den 342mn$ bedelle satın aldı ve tamamının sahibi oldu. Yaklaşık 75mn ünite kasa kapasiteli Özbekistan, genişleme yatırımları ile kapasitesinin 100 milyon üniteye çıkarılması planlanıyor. Şirket Özbekistan operasyonlarının büyüme üzerinde önemli katkıları olacağını bekliyor. 2021 yılı son çeyrekte finansallara sınırlı katkı yapan Özbekistan operasyonlarının 2022 yılında full etki yapması ciroyu destekleyecek.

Aralık itibari ile Şirket’in net borç rakamı 5.175 mn TL seviyesine yükseldi. Eylül sonunda 1.748mn TL idi. Net Borç / FAVÖK rasyosu ise 1.1x ile çok düşük bir seviyede. Özbekistan alımı hariç bakıldığında bu oran 0.1x seviyesinde. Cari oran 1.43x ile ideal seviyede bulunuyor. Borç sıkıntısı bulunmuyor.

CCOLA

Şirket 20 Ocak 2022 tarihinde 500mn$ tutarında 7 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirdi. Bu ihraç ile borcun vade yapısını uzatarak ağırlıklı borç yükünü 2029 yılına uzattı. Bu şekilde kendisine daha fazla manevra alanı yarattı.

FX tarafında ise 43mn $ döviz açığı bulunuyor. Hedge pozisyonu ile döviz açığı oldukça düşük seviyede bulunuyor. CCOLA’nın 703mn$ borç tutarının %79’u ABD Doları bazında bulunuyor. 316mn$ nakit değerlerinin %48’i Dolar bazında, %13’ü TL ve %39’u diğer kurlardan oluşuyor. Şirket döviz riski ve borç yönetimini başarı ile yapıyor.

Maliyet Tarafı

CCOLA’nın maliyetlerinde Konsantre ve Ambalaj %30’ar paya sahip. Şeker maliyetlerin %20’sini oluştuyor. Genel Giderler %20 paya sahip bulunuyor. Şirket Şeker maliyetinin %97’sini, Ambalaj ile ilgili Alüminyum maliyetinin %80’ini ve Resin maliyetinin %59’unu hedge altına tutuyor.

Temettü

CCOLA bir temettü şirketi denilebilir. Ancak temettü verimi yüksek bir şirket değil. Son dört yılın temettü verimi ortalaması %3 seviyelerinde bulunuyor. Şirket bu yıl 2021 yılı karında ödeyeceği temettü miktarını açıkladı. Buna göre hisse başı brüt 2.3599TL, Net 2.1239 TL nakit temettü ödeyecek. Bu 113TL fiyata göre %2 temettü verimine karşılık geliyor. Son dört yıl ortalamasının altında bir temettü verimi. Ancak Şirket Borsa’da işlem görmeye başladığı 2006 yılından bu yana her yıl temettü ödemesi gerçekleştirdi. Dağıtılabilir kar rakamının ortalama %30’unu yatırımcısı ile paylaştı. Cola bir temettü şirketi diyebiliriz ancak temettü verimi EREGL veya ISDMR gibi %10 ve üzeri seviyelerde değil.

Yatırımcı İlişkilerinin hazırladığı yatırımcı sunumunu mutlaka okuyunuz. Tıklayın.

Değerleme ve Hedef Fiyat

Genel olarak CCOLA güçlü ve istikrarlı bir büyümeye sahip Şirket. Cirosunun %60 gibi bir bölümü yurtdışı pazarlardan geliyor. Faaliyet gösterdiği ülkeler genç nüfusa sahip ve büyüme alanı yüksek olan ülkeler olarak öne çıkıyor. BU Şirket için sürdürülebilir bir büyüme imkanı sağlıyor. Özbekistan satın alımı ile inorganik büyüme elde etmesi 2022 yılı için önemli olacak. İlerleyen yıllar içinde güçlü büyümenin devam etmesi bekleniyor. Ayrıca güçlü yönetim, sıkı gider kontrolü, risklerin doğru koruma altına alınması gibi özellikleri ayrıcalık yaratıyor. Şirket yönetimi büyüme ve güçlü nakit akışı konusuna odaklandıklarını ifade ediyor. Operasyonel Net İşletme Sermayesinin Satışlara oranının yıllar içindeki seyri Şirket2in bu konuda ne kadar disiplinli olduğunu gösterebilir.

CCOLA

2022 yılında 1.512 milyon ünite kasa satış bekliyorum. Bu 2021 yılına göre hacimsel olarak %10’a yakın büyüme demek. Satış gelirlerinin %73 büyüme ile 37.891mn TL seviyesinde, FAVÖK Karının %61 artışla 7.388 mn TL ve Net Karın %50 artışla 3.410 mn TL seviyesinde gerçekleşmesini bekliyorum.

Hisse bu 2022 yılı beklentilerine göre 4.6x Firma Değeri / FAVÖK ve 8.4x f/k çarpanını işaret etmekte. Bu seviyeler oldukça cazip. Şu anda bu oranlar sırasıyla 7.3x ve 12.6x seviyelerinde bulunuyor.

CCOLA için İNA Modelimdeki revizyonlar sonrasında hedef fiyatımı 147.60TL olarak hesaplıyorum. Borsa kapanışı olan 113TL’ye göre %31 yükseliş potansiyelini işaret ediyor. Yıl içindeki gelişmelere bağlı olarak hedef fiyatın daha yukarı revize edilme şansını yüksek buluyorum. Ancak açıklanacak sonuçlara göre tekrar gözden geçirilecek. Uzun vadeli yatırım açısından olumlu buluyorum.

Teknik olarak hisse aylık ortalamalarından uzaklaşmış görünüyor. Bu orta vadede bir süre yatay bir seyirde kalabileceğini gösteriyor olabilir. Yeni pozisyon açmak için acele etmemekte fayda olacağını düşünmekle birlikte, olası düşüşlerin uzun vadeli alım için fırsat olacağını düşünüyorum.

CCOLA Aylık Grafik, 50 ve 22 günlük ortalamalardan Uzaklaşma
CCOLA Özet Gelir Tablosu

LOGO 2021/12 Bilanço Analizimi okuyabilirsiniz.

AKSA 2021/12 Analizimi okuyabilirsiniz.

 YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir