Haftalık Borsa ve Piyasa Beklentisi 10 Haziran 2019

Borsa BIST100 endeksi 22 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirdiği 83675 seviyesindeki kapanışının ardından 7 Haziran 2019 Cuma günü 93809 seviyesinde kapatarak %12.11 oranında yükseliş gerçekleştirdi. Bu yükselişin tam 9.5 (dokuz buçuk) günde gerçekleştiğinin altını çizelim. Bu yükselişte S-400 belirsizliğinin bir miktar ötelendiğine yönelik beklentiler, ABD Nasa Çalışanı Serkan Gölge’nin serbest bırakılması gibi temel konular iç etkenler olurken, Salı günü Fed Başkanı Powel’ın ilerleyen dönemde faiz indirimine kapı aralaması da önemli bir dış etken olarak görülebilir. Bunların yanında Borsa endeksinin bu sürece endeksin 1 Mayıs tarihinden yükselişi başlattığı 22 Mayıs tarihine kadar %12.3 oranında soluksuz bir düşüşle girmiş olması ise göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Hatta daha öncesine gidildiğinde 105000 seviyesinden başlayan bir düşüş sürecinin sonunda gelen bu haberlerin hızlı bir ralli nedeni olarak kullanıldığını düşünüyoruz.

masanotları

Borsa bu çıkışı ile birlikte 93200 gibi kritik seviyenin üzerine çıkmış, bununla birlikte 95000 gibi haftalık ortalamaların bulunduğu kritik direnç seviyelerine yaklaşmış bulunuyor. Böylesi kritik noktalara yaklaşılan bir ortamda Cuma günü alımların banka hisseleri öncülüğünde daha sertleşmiş olması ise düşündürücü.

Cuma piyasalar kapanmasının ardından ABD Savunma Bakanı vekili Patrick Shanahan’ın Savunma Bakanı Akar’a gönderdiği mektup ile ilgili haberler yeni haftanın gündemini oluşturuyor. ABD tarafı S-400 konusunda tavrını iyice sertleştirirken, haber geldiğinde piyasalar kapandığı için başta TL üzerindeki etkisini hafta başlangıcında görebileceğiz. Ancak Asya piyasalarında geçen DolarTL işlemleri çok gösterge olmayabilir. Bu nedenle Türkiye piyasaları açıldığı zaman oluşan fiyat kotasyonları daha anlamlı olabilir. Acele karar vermemekte fayda var. Aslında S-400 konusunda ABD tarafının tavrı piyasalar için sürpriz değil. Piyasalar bu konudaki gelişmelerin hangi yöne evrileceğini ve yaptırımların olması durumunda hangi şiddet ve hangi içerikte olacağına yönelik belirsizlik içerisinde. Ancak piyasanın %12.11 gibi bir yükseldiği seviyelerde bu tarz gelen haberlere dikkat etmekte fayda var.

Gelecek hafta yurtiçinde S-400 konusundaki gelişmeler izlenirken, Çarşamba günü TCMB’nin faiz kararı haftanın önemli olan bir diğer gündemi olacak. Piyasa beklentileri Merkez’in faizlerde değişiklik yapmayacağı yönünde bulunuyor. Ayrıca Hazine’nin Pazartesi ve Salı günü gerçekleştireceği 4 tahvil ihalesi de yakından izlenecek.

Dışarıda ise Pazartesi günü Almanya piyasaları kapalı olurken, Çarşamba günü Çin ve ABD TÜFE verileri ile AMB Başkanı Draghi’nin konuşması izlenecek.

Borsa

Borsa endeksinde teknik olarak 92400 seviyesindeki 50-günlük ortalama kritik bir seviye olarak izleniyordu. Cuma günü endeks bu seviyeyi geçtiği gibi yükselişini sertleştirerek bu seviyenin anlamlı derecede üzerinde kapandı. Son olarak 94000 seviyesindeki direnç seviyesi endeks için önemli olabilir. Ancak daha önemli noktalar 95100 ve 96800 seviyesindeki 50 ve 22 haftalık ortalama seviyeleri olabilir. Endekste bu noktalarda ya da bu noktalara yakın yerlerde (bu yer endeksin mevcut seviyesi bile olabilir) kar satışlarının gelmesi muhtemel olabilir.

Geri çekilmelerde 92300 seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu seviyeye kadar olan geri çekilmelerden rahatsız olmayacağız. Ancak satışların bu seviyenin altına doğru devam etmesi durumunda rahatsızlık verici olabilir.

Dolar

DolarTL kurunda S-400 ile ilgili haber akışlarının yanında Hazine ihaleleri ve Çarşamba günü TCMB kararı etkili olacak. TCMB’den faizlerde değişiklik beklenmiyor. Karar metnindeki söylemin tonu önemli olacak. Önceki toplantıda daha güvercin söylemlerin ortaya çıkması piyasalarda çok konuşulmuştu. Bu toplantıda mevcut söylemde daha şahin bir durum ya da güvercin tonlamanın devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Faiz indiriminin gelmesi durumunda DolarTL kurunda yukarı yönlü ilk tepki görebiliriz. Ancak bu tepkinin hangi şiddette ve ne kadar soluklu olacağını kestirmek zor. ABD dolarının küresel piyasalarda değer kaybettiğini ve dolar endeksindeki düşüşün içeride kurda aşağı yönlü yardımcı faktör olduğunu dikkate almak gerek.

Teknik olarak 5.95-6.00 seviyeleri önemli eşik seviyeler olabilir. Bu seviyenin üzerine yükseliş olmadığı sürece yukarı hareketler teknik tepki olarak izlenebilir. Bunun yanında 6.00 seviyesinin üzerine çıkan ve yerleşen bir kur rahatsızlık verebilir.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir