Borsa endeksi geçen haftayı %0.1 gibi yükselişle önceki haftaya yakın noktada kapadı. Ancak hafta içerisinde %6-6.5 arası sert oynaklıklar görüldü. Özellikle 31 Ekim ve 1 Kasım tarihlerindeki endeksin sert düşüşü ve sonrasındaki toparlanma hafızalara kazınmış olabilir. Her zaman kafayı kaldırıp dünyaya ve diğer araçlara bakmakta fayda vardır. Biz geçen hafta bu derece sert oynaklıklar yaşarken, dünyada neler oluyordu. ABD, Avrupa ve GOÜ endekslerinde pozitif seyirler hâkimdi. Diğer yandan risk primimizi gösteren CDS’ler 415 seviyelerinden 367 seviyesine gerilemekle meşguldü. İçeride bu kadar oynaklık yaratacak bir haber akışı yoktu. Fed toplantısı vardı ve ondanda GOÜ’ler için ılımlı sayılabilecek güvercinler mesajlar çıktı. Hepsinin dışında CDS’lerdeki gerileme yeni ekonomi yönetiminin yabancı beklentilerini çapalamasının etkisi olabilir. CDS’lerdeki hareket işlerin artık daha kötüye gitmeyeceğinin işareti olarak okunabilir. Sonuç olarak BIST100 endeksinde sert hareketler ve gürültü olurken kafayı kaldırıp baktığınızda, ilgili günlerdeki düşüşü açıklayacak bir veriye ulaşamıyorsunuz. Bir kez daha yinelemek isterim, piyasa psikolojisinin etkisi altında kalarak duygusal hareketler etmek yerine, her zaman rasyonel bakış açısı ile hareket etmek doğru bir piyasa yaklaşımıdır.
Elbette henüz olan bir şey yok. Mesela CDS’lerdeki gerilemeye rağmen Bankacılık endeksinde yükseliş görmedik. Tabii şimdilik. Ancak genel olarak Türkiye ile ilgili olarak artık daha kötüye gidiş olmayacağı algısı yavaş yavaş oturacaksa, piyasalardaki sert oynaklıklarda daha sakin olmak lazım.
Ayrıca açıklanan bilançolar, hisse bazlı klasik beklenti bitti spekülasyonlarına kapı aralarken, vadeli enstrümanlarda vade sonu hareketlerinin yaşanan oynaklıkta payı olduğunu unutmamak lazım.
Yabancı yatırımcıların gelmesi konusunda halen çok yolumuz var ve şimdilik gelmeleri için neden yok. Faiz artırımlarına rağmen Enflasyonda düşüş henüz oluşmamış, üstelik enflasyonda 2024 ilk çeyrekte %70 gibi zirveler bekleniyor, yılsonunda ve 2024’de enflasyon muhasebesi şirketler nasıl sonuçlar doğuracak bilinmiyor. Böyle bir ortamda yabancı beklemek hayal olur elbette. Ancak kötümser algıların kırılması başlangıç için çok olumlu. Bu konuda TCMB’nin şu ana kadar duruşu ve Enflasyon Raporundaki tutarlı ve rasyonaliteden uzak olmayan açıklamaları çok değerli. Yabancı kurumların yorumlarında bunu görebiliyoruz. Ancak zamana ihtiyaç var.
İsrail-Hamas çatışmaları halen jeopolitik risk özelliğini taşıyor ve bölgesel bir risk olmaya aday görünüyor. Ancak şimdilik Gazze şeridi içerisinde İsrail’in kara harekatı olarak gündemde bulunuyor. Dünya piyasaları daha büyük bir riski fiyatlamıyor. Ons Altın savaş endişesi ile geldiği 1990 seviyelerinde bekleme moduna geçmiş görünüyor. Petrol’de ise düşüşler hakim. Tel Aviv 35 Endeksinde ise düştüğü 1593 seviyesinden %8.2 yukarı tepki gerçekleştirmiş durumda.
Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Türkiye ziyareti piyasaların odağında olacak.
Borsa Teknik Bakış
BIST100 endeksi teknik olarak halen sat konumunda, Henüz al yönünde sinyaller göremiyoruz. Bunun için 8050-8100 aralığındaki 50 günlük ortalamasının üzerine yerleşmesi gerekli. Kısa sürede bu seviyeler test edilse bile göstergeler hala zayıf, muhtemelen endeks 8000 seviyelerine gelse bile bu noktalarda tekrar satışlar gelebilir. Ancak gelen satışların 7400 bölgesinde karşılandığını izliyoruz. Borsa endeksi 8000 seviyesinin üzerine yükselir ve yerleşirse işte o zaman yeni alıcılar gelebilir, pozisyonlar artırılabilir. Bu olmadıkça yeni macera aramaya gerek yok.
Kısa vadeli al-sat’ çılara kolay gelsin. Bu tarz dalgalanmalarda işini iyi bilenler için fırsatlar olabilir. Şahsi fikrim bu tarz hareketlerin gereksiz olduğu ve her zaman kasa’nın kazandığı yönünde. Yatırımcılar için ise gelen bilançolar ile çok iyi bir avlanma zamanı olduğunu düşünüyorum. İyi şirketler ayıklanıp, endekste oluşabilecek düşüşlerde iyi fırsatlar yakalanabilir. Mevcut pozisyonlar daha iyi olacağını düşündüğünüz şirketlerle değiştirilebilir.
Borsa ile ilgili Uzun vadeli pozitif beklentilerimi koruyorum. Güçlü şirkette sabırla bekleyenlerin 2024 yılsonunda mutsuz olacaklarını düşünmüyorum.
Gelen Bilançolar
Otomotiv sektörü hisselerinde 3 aydır yaşanan değer kayıpları var ve son bilançolarla piyasa çarpanları oldukça iyi yerlere geldi. FROTO, TOASO, TTRAK gibi şirketler cazip çarpanlara geriledi. Bu şirketlerde hem borçların düşüyor olması hem de güçlü nakit akışları dikkat çekti. İçecek sektöründe AEFES ve CCOLA yine hem büyüme, hem kar marjlarındaki artış ve güçlü nakit akışları ile dikkat çekiyor. AEFES f/k çarpanı olarak ön plana çıkıyor. BRISA, KLKIM, KCAER, ASTOR her ne kadar güçlü sonuçlar getirse de, piyasa çarpanları biraz yüksek. Hisse gerileme gösterirse oldukça cazip olabilir. Demir çelik şirketlerinde KCAER’in büyüme, kar marjlarındaki artış ve pozitif nakit akışı olarak diğer şirketlerden pozitif ayrıştığını izliyorum. Holdingler arasında AGHOL ve KCHOL etkileyici sonuçlar getirdiler ve cazip piyasa çarpanlarına sahipler. Perakendelerde MGROS güçlü nakit akışı ve nakit yapısı ile öne çıkarken, teknoloji perakendecisi TKNSA güçlü büyüme, kar marjlarındaki artış ve güçlü nakit akışı ile cazip piyasa çarpanına sahip olmaya devam ediyor. Bunun yanında AKCNS ve DEVA güçlü finansal seyirler devam ediyor. Havacılık sektöründe THYAO her açıdan güçlü sonuçlar getirdi. TAVHL güçlü olmakla birlikte brüt kar marjı geçen yılın altında kaldı ve negatif nakit akışı gösterdi. Ancak yine de büyüme devam ediyor ve cazip piyasa çarpanlarındalar. Bu şirketlerde en yüksek sezon geride kaldı. Yine VESBE iyi bir 3Ç dönemi geçirdi ve kar marjlarındaki artış, güçlü nakit akışı ve cazip piyasa çarpanı ile dikkat çekti.
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü AKSEN, ENJSA, TTKOM, Salı günü AGESA, BIMAS, DOHOL, MPARK, TCELL, Çarşamba günü ENKAI, PETKM, PGSUS, SAHOL, Perşembe günü ALARK, DOAS, ULKER, VESTL, VAKBN finansalları bekleniyor. Ayrıca Perşembe günü bilançolar için son gün. Tamamlanmış olacak.
İçeride ABD-Türkiye Teması, Dışarıda Fed Üyeleri konuşmaları
Haftalık veri takviminde, veri akışı bakımından yoğun bir hafta bekliyor. İçeri bakıldığında Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Hakan Fidan’ın görüşmesi takip edilecek. İki bakanın ağırlıklı olarak İsrail-Hamas savaşını ele almaları, bunun yanı sıra Suriye’deki gelişmeleri ve İsveç’in NATO üyeliğini de değerlendirmeleri öngörülüyor. Genel olarak hafta genelinde önemli bir veri akışı yok. Cuma günü Eylül Sanayi Üretim verisi takip edilecek. Siyasi cephede ise CHP Genel Başkanı olarak seçilen Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu’ nun 13 yıllık başkanlık görevine son veren değişimci başkan olarak öne çıktı. Bunda sonra muhalefet kanadında çizeceği yol ve üslup siyasi arenada takip edilecek.
ABD kanadında ise önemli bir veri akışı bulunmuyor. Ancak hafta genelinde her gün Fed üyelerinin sık frekanslı konuşmaları bulunuyor. Fed Başkanı Powell Çarşamba ve Perşembe günleri konuşacak.
Euro tarafında ise Pazartesi günü PMI verileri izlenecek. Salı günü ÜFE verisi bulunuyor. Çarşamba günü Perakende satışlar verisi izlenecek. Perşembe günü ECB Başkanı Lagarde konuşması takip edilecek.
Hafta genelinde İsrail Kara Harekâtı ve açıklamalar takip edilecek.
Borsa’ da Zayıf Toparlanmalar
Borsa endeksi 7400 seviyesini güçlü bir destek yapmış görünüyor. Bu noktada taban oluşumları olabilir. Diğer yandan 8050-8100 bölgesindeki 50 günlük ortalama önemli bir direnç ve bu direncin üzerine yerleşmedikçe güçlü bir toparlanmadan bahsetmek zor. Endeks Teknik olarak sat konumunda bulunuyor. Özetle 8000 üzerine yerleşmedikçe heyecanlanmak, 7400 altına düşmedikçe endişelenmek anlamsız.
Ons Altın Bekle Gör Modunda
Ons Altın savaş endişesini fiyatlamış görünüyor. Ancak savaş fiyatlaması yapmıyor. Eğer savaş fiyatlaması olsaydı 2070 direncini kırar ve şu anda çok daha yüksek yerlerde olurdu. 1990 seviyeleri üzerinde bekle gör modunda olabilir. İsrail gelişmelerinin bölgesel bir yayılma riskini takip ediyor. Mevcut noktalarda yeni alım yapmak riskli görünüyor. Ancak mevcut altın pozisyonları tutulabilir. 1980 seviyesi stop loss alınabilir. 2010 seviyesini geçmesi durumunda yeni pozisyonlar açılabilir. Bu durumda 2070 direnci test edilecektir. Ancak şu anda bekle gör modu devam ediyor.
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.