SASA 2017 Bilanço Analizi, Değerleme ve Teknik Analiz

Sasa 4Ç17 dönemde 53.4 milyon TL net kar açıkladı. Bu sonuçla birlikte Şirket 2017 yılını %49 artışla 203.5 milyon TL net kar ile kapamış oldu.

masanotları

ÇEYREK DÖNEM ANALİZİ

Çeyrek dönem itibari ile bakıldığında son çeyrekte kar marjlarının yeniden yükseldiğini söylemek mümkün. Brüt kar marjı yıla %23.78 ile başlamasının ardından sonraki iki çeyrekte %14 seviyesine kadar gerilemişti. Son çeyrekte yeniden %23.3 seviyesine yükseldiğini görmek sevindirici. Aynı görüntü FAVÖK marjında da mevcut. Son çeyrekte yıla başladığı %19 seviyesine oldukça yaklaşmış görünüyor. Olumlu.

Ayrıca satış geliri olarak bakarsak yine 2017 yılının en yüksek çeyreğinin oluştuğunu görmek mümkün. Bunda ürün fiyatlarındaki artışın ve kur yükselişinin etkisi var.

YILLIK DÖNEM ANALİZİ

2017 yılının geneline bakıldığında ise SASA satışlarını %40 artırarak 1.6 milyar TL seviyesine ulaştırmış durumda. FAVÖK rakamı ise %90 büyüme ile 253 milyon TL düzeyinde oluştu. Satış gelirleri beklentimiz ile tam paralel gelirken, FAVÖK rakamı beklentimiz olan 224TL seviyesinin üzerinde geldi. Bunda son çeyrekteki karlılık ve ciro artışının etkisi var.

Genel olarak satış problemi bulunmadığını görmek güzel. Karlılık yıl içerisinde oynaklıklar gösterebilir ancak satışlar güçlü gidiyor.

Brüt kar marjı %16.5’den %19.2 seviyesine gelmiş durumda. FAVÖK Marjı ise %11.3’den %15.3 seviyesine ulaştı. 2018 yılında şirketin yeni değerler yaratması için hem satış gelirlerini arttırması hem de karlılığını yükseltmesi gerekecek.

2018 yılı aslında SASA içinde önemli bir yıl olacak. Yatırımlarını 2018 yılı sonunda devreye almayı planlayan şirket 2019 yılında 1 milyar € ciro hedeflediğini her platformda belirtiyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda mevcut kar marjlarına göre 700 milyon TL FAVÖK ve 560 milyon TL net kar rakamlarına ulaşabilirsiniz. Elbette o zaman dünya piyasalarında oluşacak karlılıklar hangi seviyede olacak bilemiyoruz.

2017 yılı sonu itibari ile Şirket’in net borç pozisyonu 830 milyon TL seviyesinde. Bu rakam önceki çeyrek bilançoda 538 milyon TL seviyesindeydi. Borçlulukta artış var ve bu değerlemede baskı yaratabilir.

Bunun yanında cari oran 1.91 ve likidite oranı 1.46 gibi yüksek seviyelerde bulunuyor. Şirket’in borç çevirme sorunu pek gözükmüyor.

Yine 2017 yılı sonu itibari ile SASA’nın 69 milyon $ döviz fazlası ve 86.6 milyon € döviz açığı bulunuyor. Yani Şirket için Euro/TL kurunun yükselmesi olumsuz, Dolar/TL kurunun yükselmesi olumlu kur farkı yaratacak. Ayrıca EURUSD paritesindeki yükselişte şirket için genel olarak olumsuz olabilir. Ancak şirket satışlarının %65’ini ihraç ediyor ve ihracatının %55’i Euro, %40’ı dolar cinsinden oluşuyor. Euro satış gelirlerinin olması kısmen de olsa doğal bir koruma görevi görüyor denilebilir. Yılbaşından bu yana hem Euro/TL hem Dolar/TL de yaşanan gelişmeler Şirket için şu ana kadar olumsuz kur farkı etkisi yaratacak görünüyor. Ancak 31 Mart tarihine daha var.

DEĞERLEME

SASA için şu ana kadar yaptığımız değerlendirmelerde 11-12 TL gibi seviyelere verilen hedefler dikkate alındığında ulaşılabildiğini belirtmiştik. Normal bilanço büyüklüklerinin 7.5-8TL gibi fiyata işaret ettiğini, gelecekteki beklentiler ile birlikte 11-12TL gibi rakamlara ulaşıldığını önceki analizlerimizde ifade ettik.
Hisse borsa fiyatlamasında 22.3x f/k ve 21.1x fd/favök çarpanı ile işlem görüyor. Bu 2012 yılından bu yana gördüğü en yüksek piyasa çarpanı seviyesi. Diğer yandan son bir yılda %300 yükseliş kaydetti. Aynı dönemde endekse rölatif olarak %205 oranında pozitif ayrıştı.

Bu bile SASA’da beklentilerin fiyata şu an için yansıtılmış olabileceğini gösteriyor. Kısa vadede hissede geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Uzun vadede ise bir miktar dinlenme görülebilir. 2018 yılının ilk çeyrek sonuçları özellikle satış performansının devam edip etmemesi önemli olacak.

Şirket’in 1 milyar € satış geliri hedefini, mevcut kar marjları ve piyasa çarpanlarına göre aldığımızda çok değişik ve yüksek rakamlara ulaşabiliyoruz. Ancak mevcut çarpanlar çok yüksek ve bu fiyatlama alışkanlıkları devam edecek mi bilemiyoruz. Buna karşılık mevcut hedefe 11x seviyesinde fd/favök çarpanı uyguladığımızda SASA için 16TL gibi bir rakama ulaşabiliyoruz. Şu anki gibi daha yüksek piyasa çarpanı verdiğimizde daha yüksek fiyatlar elde ediliyor. Ancak ne kadar gerçekçi olur söylemesi zor.

SASAFinansal

TEKNİK ANALİZ

SASA için oluşabilecek geri çekilmeler fırsat yaratmaya devam edecek. Öncelikle 10 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli olacak görünüyor. Bu seviyenin altına gerilemelerde ise 9 seviyesi çok güçlü bir destek ve alım fırsatı noktası denilebilir. Hissenin güçlenmesi için 11.50TL seviyesinin üzerine yerleşmesi gerekli. Bu durumda 13 direnci test edilebilir. 13 direncinin kırılması durumunda ise ilerleyen süreçte 16 seviyelerinde hesapladığımız olası hedefler görülebilir.

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“SASA 2017 Bilanço Analizi, Değerleme ve Teknik Analiz” için 4 yanıt

  1. Hesap kitap bilmem,bilançodan anlamam fakat
    Erdemoğlu ailesi dürüst çalışkan insanlar 2019
    cirosu 1 milyar € diyorlarsa doğrudur.
    Hedef + veya – biraz şaşabilir ama hayal kırıklığı
    olmaz patron fizikci iyi hesap yapar.

  2. Tuncay Bey merhaba.
    Geçen TV de SASA için biçtiğiniz fiyat 12-13TL aralığı demiştiniz ki gayet gerçekçi bir fiyat.
    Bugün SASA 8.4milyar€ teşvik başvurusu yaptı bunun %10 unu devleten alsa 4milyar TL den fazla para yapar.
    Bu firmanın bugün sermayei 1.5milyar TL ye yüksetildi.
    1.5milyar …. devletten gelen 4milyar.
    4milyar teşviğin bugün verildiğini varsayalım. Bu bilanço vs beklemeden bile defter değerini yükseltmez mi?

    1. Siz teşviğin nakit para şeklinde verileceğini düşünüyorsunuz sanırım. Öyle değil. Kaldıki bu tek bir yılda etki edecek gelişmede değil. Yıllara yayılacak. Borsada beklentiler fiyatklanır ama bu kadar uzak beklentiler fiyatlanmaz. Piyasa önce bilançoda bir şeyler görmek ister. uzun vadede beklentisi devam ediyor SASA’nın. ancak mevcut blanço 12-13TL yi gösteriyor. Bilanço büyüdükçe fiyatta büyüyecek. Bilanço büyümezse fiyatda büyümez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir