SASA için bekleyiş sürüyor
Bilançonun açıklandığı 16 Ağustos 2019 tarihine 6.10TL kapanış ile giren SASA, 6 aylık bilançosunun ardından 5.65TL seviyesine kadar geri çekildi ve bu noktadan itibaren tekrar tepki yükselişleri ile yine başladığı yer olan 6.10T seviyesine geri döndü diyebiliriz. Piyasa ilk etapta Sasa’nın bilançosunu olumsuz algıladı diyebiliriz. Ancak bilançoya bakıldığında bu kadar sert bir düşüşe neden olacak önemli bir faktör görülmüyordu açıkçası.
Şirket 2Ç19’da 282.4mn TL net kar açıklarken, yıllık bazda %26 artış ve çeyreksel olarak %31 artış görüldü. Aslında bu kar rakamının SASA’nın kendi faaliyet karı olmadığını, teşviklerden dolayı oluşan vergi geliri olduğunu biliyoruz. Bunu anlamak için Esas Faaliyet Karı ya da FAVÖK karı rakamlarına bakmak gerekiyor. FAVÖK karına bakıldığında ise 2Ç19 döneminde 91 mnTL kar rakamı var ve yıllık bazda %18 gerilemiş görünüyor. Ancak bir önceki çeyreğe göre yani çeyreksel bazda ise %351 artış var. Bunun nedeni kar marjlarının ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre 11 puan yükselmiş olması. FAVÖK marjı önceki çeyreğe göre %3.65’den %15.04’e, Brüt kar marjı %8.2’den %18.9 seviyesine yükseldi. Petrokimya sektöründe karlılığın 2Ç19 döneminde yükseldiğini bekliyorduk. Aynı tablo PETKM bilançosunda da bulunuyor. Ancak yine Petkim’in bilanço bilgilerine göre bakarsak aynı şekilde 3Ç dönemde kar marjları geri çekilecek görünüyor.
Hisse Bilanço sonrasında Neden Düştü?
Peki neden SASA 1Ç19 dönemine göre daha karlı sonuçlar açıklamasına karşın hissede satış baskısı oluştu? Bunun iki yanıtı olabilir. Birincisi yukarıda belirttiğim gibi kar marjlarının bu çeyrekte artmış olmasının yanında sonraki çeyrekte tekrar düşeceğine yönelik algının oluşması. İkincisi ise geçen çeyreğe göre daha iyi olsa bile, geçen yıla göre karlılık halen düşük seyrediyor ve dolar bazında satışlarda hafif de olsa düşüş bulunuyor. Yani geçen yıla göre daha iyi operasyonel faaliyet mevcut değil.
Şöyle bakalım SASA 2019 yılının ilk yarısında satışları TL bazında %32 artmış görünüyor. Ancak dolar bazında bakıldığında 2018 yılı aynı dönemine kıyasla %3.7 düşüşle 224.6 milyon $ seviyesinde oluşmuş görünüyor. TL bazındaki satışlardaki artış geçen yıla göre oluşan kur farkından kaynaklanıyor. Yine ayı şekilde kar marjları ise geçen yıla göre 8-9 puan aşağıda seyrediyor. Ayrıca TL bazındaki satışlar her ne kadar artmış görünse de, Esas Faaliyet karı ve FAVÖK karları geçen yılın %33-34 aşağıda gerçekleşmiş. Bunda düşen kar marjlarının elbette büyük etkisi var.
Bu nedenlerden hisse bilanço sonrasında satış yemiş olabilir. Son günlerde toparlanmış olsa da, 6.25 seviyesindeki 50 günlük ortalamasının üzerine yükselmekte zorlanıyor.
SASA için Asıl Beklenti Ciro
Şirket için piyasalardaki asıl izlenecek gelişmelerin yeni yatırımların devreye alınması ve bunun sonucu olarak ciroda beklenen artışlar olduğu düşüncemi koruyorum. Piyasanın bunu şimdiden fiyatlamak yerine, bilançoya yansımaları gördükten sonra fiyatlamayı tercih ettiğini düşünüyorum. Bunun içinde zaman gerekiyor.
Yatırımlarla ilgili şirket 10 Temmuz 2019 gününde analist toplantısı düzenledi ve gelecek 2 yıla yönelik öngörülerini yayınladı. Bu bilgileri aynı zamanda KAP’ta paylaştı.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/774466
Buna göre Haziran ayı itibari ile 250 bin ton /yıl kapasiteli yeni elyaf tesisi devreye alınmaya başlandı. Bu yatırım’ın ciroya katkısı yıllık 450 milyon $ olması bekleniyor. 2019 yılı ortasında devreye girmesi nedeni ile bu yıla katkısının 225 mn $ olması bekleniyor.
Ayrıca Poy ve Tekstürize İplik üretim tesisinin 2019 yılı sonunda faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu tesisin yıllık ciroya katkısının 450 milyon $ olması bekleniyor. Bu katkısı 2020 yılında göreceğiz.
2020 yılında faaliyete geçecek Pet Tesisi yatırımının ise ciroya katkısının 330 milyon $ olması bekleniyor.
Öngörüler
Sonuç olarak SASA’nın 2018 yılındaki 451 milyon $ olan cirosunun, 2019 yılında 785 milyon $, 2020 yılında 1.527 milyon $ ve 2021 yılında ise 1.901 milyon $ seviyesine ulaşması şirket tarafından öngörülüyor.
Yine 2018 yılında 116 milyon $ olarak FAVÖK karının ise 2019 yılında 126mn $, 2020 yılında 251 milyon $ ve 2021 yılında 321 milyon $ seviyesine ulaşması tahmin ediliyor.
Yukarıda dikkat edilecek olursa, 2019 yılında ciro artışına karşılık FAVÖK kaleminde etkili bir yükseliş öngörülmüyor. Şirket’in paylaştığı sunuma ait ilgili bilgileri aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Sonuç
Özetlersek 3Ç dönemden itibaren SASA’nın bilançosunda ciroda yükselişler görmeye başlayacağız. Kar marjlarının seyrine göre FAVÖK rakamında artışlar oluşabilir. Ancak asıl parlamanın 2020 yılında olacağı görülebilir. Piyasanın bilançoda somut yansımalar görmeye başlaması ile fiyatlamaya başlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle Eylül bilançosundan itibaren gelecek bilançolardaki ciro rakamları önemli olacak. Hisse şu anda 23.8x firma değeri/favök çarpanı ile işlem görüyor. Bu çarpan son çeyreklerin ne çok altında ne çok üzerinde bulunuyor. Fakat 2017 yılı öncesi ortalamalarının oldukça üzerinde bunu da not edelim. Beklentili şirketlerde çarpanların yüksek olmasını makul ve normal karşılıyorum. 2020 yılında beklenen 251 milyon $ FAVÖK beklentisini ve satış beklentisini mevcut çarpanlarla işleme soktuğumuzda uzun vadeli dönem için 15-16TL değere ulaşabiliyoruz. Bu hedef değer için tek şart beklentilerin gerçekleşmesi veya gerçekleşeceğine yönelik piyasada algı oluşması. Önceki yorumlarımda belirttiğim gibi SASA sabırlı yatırımcının hissesi. Kısa vadede görünüm halen zayıf. Hissenin kısa vadede önce 6.25 seviyesini ardından 7 seviyesini geçmesi gerekiyor. Uzun vadede ise 5-6 seviyelerini kendisine taban yapmış görünüyor.
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.
Merhaba Tuncay bey, öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Sasa ile ilgili şunu merak ediyorum, olurda uzun vadede borsamız düşse bile yinede bu düşündüğünüz hedef geçerli mi.
“2020 yılında beklenen 251 milyon $ FAVÖK beklentisini ve satış beklentisini mevcut çarpanlarla işleme soktuğumuzda uzun vadeli dönem için 15-16TL değere ulaşabiliyoruz” Tuncay Bey Merhaba, Bu hesaplamalar nasıl yapılıyor, formüller hakkında nasıl bilgi alabiliriz? Teşekkürler.
Şirket analizlerini temelanaliz şeklinde etiketlerseniz tüm yaptığınız temel analizlere kolayca ulaşabiliriz. Çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz, teşekkürler.