TTRAK 2020/03 Bilanço Analizi Değerleme

Türk Traktör (TTRAK) 1Ç20’de piyasa beklentisinin üzerinde 84 milyon TL net kar açıkladı. Piyasa beklentisi 77 milyon TL seviyesindeydi. Şirket 1Ç19’da 7.6 milyon TL net kar açıklamıştı. Buna göre kar rakamında 10 kat gibi etkili bir artış var.

masanotları

Kardaki artışta cirodaki artış ve kar marjlarındaki yükselişin yanı sıra geçen yılki kötü performans ana faktör olmuş görünüyor. Genel olarak TTRAK bilançosunu olumlu buldum. Yurtiçi satışlar artmış, kar marjları yükselmiş, nakit akışı güçlü kalmaya devam etmiş ve net borç oldukça düşmüş.

Adet bazında satışlar %30 arttı

Şirket’in cirosu 1Ç20’da geçen yıl aynı döneme göre %46 artış göstererek 1.2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Şirket’in adet bazında satışları %30 artışla 7683 adet seviyesinde oluştu. Yurtiçi traktör satışları aynı dönemde %82 büyüdü. İhracat ise adet bazında %4 azaldı. Bu dönemde iç piyasanın canlandığını ve finansal performansa destek verdiğini görüyoruz. Dış talebin zayıf seyrettiği net şekilde görünüyor. Bu dönemde biçerdöver satışları ise 48 adet oldu. Geçen yıl 8 adet biçerdöver satışı gerçekleşmişti. TTRAK bu yılın başlarında iş makinesi üretimine başlayacağını açıklamıştı. Ancak bilançoda henüz iş makinesi satışı görülmüyor.

2020 yılı ilk çeyrekte adet bazında bakıldığında yurtdışı satıların toplam içinde payı %44 oldu. 1Ç19’da ihracat oranı %60 seviyesindeydi.

Türkiye’de 1Ç20’de 9310 adet traktör üretildi ve bu üretimin %75’ini Türk Traktör gerçekleştirdi. Şirket’in Pazar payı %53 seviyesine yükseldi. 2019 yılında Pazar payı %45, 2018 yılında %43 seviyesindeydi.

Karlılık yükseldi

Brüt kar marjı 5 puan yükselişle %17 seviyesine yükselmiş. FAVÖ Marjı ise 6 puan yükselişle %12 düzeyine ulaştı. Olumlu.

Net borç 395 milyon TL seviyesine geriledi. 2019 yılında net borç 650 milyon TL, 2018 yılında ise 1.4 milyar TL seviyesindeydi. Net borçtaki düşüş devam ediyor. Net borç / FAVÖK oranı son durumda 0.8x seviyesine kadar gerilemiş. Cari oran 1.45x likidite oranı 1x seviyesinde. Borç çevirme sorunu yok.

Döviz pozisyonuna bakıldığında TTRAK’ın ağırlıklı olarak Euro bazında 29.4 milyon € döviz pozisyon açığı bulunuyor. Ancak şirket bu döviz açık pozisyonunun %40’ını koruma altına almış. Ayrıca ihracatçı yapısı da doğal bir koruma sağlıyor.

Son olarak nakit akışları güçlü seyretmiş. Şirket işletme faaliyetlerinden 421.1 milyon TL nakit girişi sağlarken, yatırım, temettü ödemesi ve finansman faaliyeti sonrasında nakitlerini 366 milyon TL arttırmayı başarmış. Kısacası nakit üretmeye devam etmiş.

Bir dikkat çekici nokta ise kısa vadeli banka kredileri hemen hemen hiç yokken bu çeyrekte 280 milyon TL borçlanmaya gidilmiş. Bu genel borçlanma oranını bozmamış ancak kısa vadeli kredinin artmasını olumlu bulmuyorum. Bu kalemi izleyelim. Net borç rasyosunun oldukça düşük olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

TTRAK Yatırımcı sunumunu incelemenizi tavsiye ederim.

Değerlendirme ve Değerleme

Genel olarak TTRAK sonuçlarını olumlu buluyorum. İç pazarda net bir canlanma var. Ancak dış pazarlar zayıflığını koruyor. Ancak korona virüs nedeni ile yılın geri kalanındaki seyir büyük bir belirsizlik yaratıyor. Bunu Şirket’in kendisi de faaliyet raporunda belirtiyor.

Şirket bilindiği gibi Korona virüs etkisi nedeni ile 23 Mart – 20 Nisan tarihleri arasında Ankara ve Erenler fabrikasında üretime ara verdiğini bildirdi. Son olarak bu tarihte bir uzatma olmadı. Ancak 2.çeyreğin neredeyse %30’unda üretim yapılmadı. Bu nedenle 2Ç20’de 1Ç20 bilançosunu beklemek yanlış olacaktır.

TTRAK geleceğe yönelik değerlendirmelerinde iç piyasa traktör satış beklentilerinde değişikliğe gitmedi ve 12500-15500 adet olarak korudu. İhraç satış beklentilerini ise 10000-12500 adet olarak belirledi. Burada 3000-4000 adet arasında aşağı yönlü revizyon var.

Projeksiyonlar

Bu beklentilere göre Şirket için 2020 yılında toplam 4.727 milyon TL satış geliri bekliyorum. Bu 2019 yılına göre %24 ciro artışına karşılık geliyor. FAVÖK Marjının %11.8 seviyesinde olması durumunda 558 milyon TL FAVÖK hesaplıyorum. Yine bu rakam 2019 yılına göre yaklaşık %50 FAVÖK artışına karşılık gelir. Elbette bu beklentiler virüs etkisinin Haziran’dan itibaren azalmaya başlayacağı ve Ağustos ayından itibaren ekonomik aktivitenin normale döneceği beklentisi üzerine kuruludur. Aksi halde planlar baştan yapılacak.

Buna göre TTRAK için İNA, fd/favök ve fd/satış yaklaşımlarına göre ağırlıklı olarak 12 aylık dönem için 73TL fiyat hesaplıyorum. Şirket için en son 30 Temmuz 2019 tarihinde 38.75TL değer hesaplamışım. Bu değerimi 73TL’ye revize ediyorum. Bu kadar fark olmasında üç temel neden var. İlki, üzerinden çok zaman geçmiş olması. Diğerleri ise 2020 yılında satış ve kar marjlarındaki daha yüksek beklentiler. Son olarak net borç rakamının ve faizlerin düşmesinden dolayı sermaye maliyeti oranının gerilemiş olması.

Buna göre son borsa kapanışı olan 54.45TL fiyata göre %34 yükseliş potansiyeli bulunuyor. Elbette bu beklentiler virüs etkisinin Haziran’dan itibaren azalmaya başlayacağı ve Ağustos ayından itibaren ekonomik aktivitenin normale döneceği beklentisi üzerine kuruludur. Aksi halde değerleme tekrar revize dilmek zorunda.

Strateji

Peki %34 getiri var diye hemen almalı mıyız? Elbette hayır. Son bir ayda hisse endekse rölatif %25 daha fazla yükseldi ve iyi bir performans gösterdi. Piyasa çarpanları geçmiş yıllara göre hala düşük ancak kısa vadede yükselişin ardından düzeltmeler gelebilir. 50 seviyelerindeki 50-günlük ortalama önemli bir destek olabilir. Bu seviyelere doğru geri çekilmeler alım için daha uygun noktalar olabilir. Ancak 50 seviyesinin altına gerilemeler devam ederse satış baskısı 42-43 bölgesine doğru güçlenebilir. Bu seviye 50-haftalık ortalama olması nedeniyle en güçlü destek olarak izlenebilir. Sonuçta herkesin risk ve getiri tercihi farklıdır.

Bu arada 30 Temmuz tarihindeki yazımda TTRAK için uzun vadeli oldukça cazip bir seviyede olduğunu detaylı bir şekilde yazmışım. Tekrar bakmanızı tavsiye ederim. Tıklayınız. 

TTRAK 2020/03 Gelir Tablosu
TTRAK Özet gelir tablosu

Uyarı

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

“TTRAK 2020/03 Bilanço Analizi Değerleme” için 3 yanıt

  1. Yine bilginizi konuşturmuşsunuz. Ne kadar faydalı bir yazı. Dönüp tekrar okunası. Hastasıyız…..

  2. Gelecekte tarıma yönelik beklentilerin olumlu olması ttrak için de fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum. Teşekkür ederiz Tuncay bey emeğinize sağlık. Siz her zaman yazın, biz her zaman okuruz. Saygılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir