Borsa endeksi geçen hafta %4.61 düşüş kaydetti. Oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktık diyebiliriz. Öncelikle 4Ç bilançolar 13 Mart itibari ile tamamlandı ve bilanço sürecini sonlandırdık. Bilanço beklentilerinin etkisinin kaybolması endekste kar satışları yaratan bir faktör olabilir. Ancak bunu sınırlı görüyorum. Çünkü bilançoların ardından açıklanan yatırımcı sunumları ve verilen 2023 hedeflerinin güçlü olduğunu söylemek mümkün. Bu durum hisselerde genel bir 2023 beklentisi yaratacaktır. Elbette hepsinde değil.
Endeksteki düşüşte en önemli gelişmelerden birisi ABD’de başlayan Bankacılık krizinin yayılma riski. Şimdilik kontrol altına alınıyor görüntüsü verilse de, mevduat sahiplerinin büyük bankalara geçiş başlatmış olması önümüzdeki günlerde yeni banka isimlerinin listeye eklenmesine neden olabilir. ABD piyasaları günlük yüksek oynaklıkta hareket ediyor. Ve küresel piyasalara da bu oynaklığı ihraç ediyor aslında. BIST100 endeksindeki baskıda ABD piyasaları ve küresel pazarlardaki bozulmanın etkisi var ve bu devam edebilir.
Borsa BIST100 Dışı Hisselere İlgi Arttı
Geçen haftanın bir diğer dikkat çekeni BIST100 dışı XTUMY endeksinin haftayı %0.25 gibi sınırlı bir düşüşle kapatmış olması. Bu bize piyasanın tekrar XTUMY endeksine ilgisinin başladığını gösteriyor olabilir. Aslında piyasa katılımcıları haksız değil. Bu listede hikâyesi güzel pek çok şirket var. Ancak iş sadece hikâyede bitmiyor. Değerlemesi cazip olan veya ileride olması beklenen şirketleri bulmak gerek. Bu nedenle son günlerde borsa katılımcılarının hiç olmadığı kadar rapor, faaliyet raporu ve kap açıklamalarını okumaları gereken bir dönemden geçiyoruz. Kısacası okuyan, takip eden kazanmaya devam edecek.
Elbette bu durum sadece XTUMY hisselerinde olmayacak. BIST30 hatta BIST100 hisselerinde aynı şekilde pozitif ayrışacak şirketler olmaya devam edecek.
Borsada Seçim Öncesinde yatay dalgalı seyir beklentim Devam Ediyor
Borsada seçim öncesinde yönsüz ve 4500-5500 aralığında seyir beklentim devam ediyor. Bu aralığın 5000-5500 gibi daha dar bir aralığa sıkışması beklenebilir. Ancak ABD’deki banka krizi ile ilgili gelişmeler bu aralığı ne kadar mümkün kılacak bilmek zor.
Önümüzdeki süreç siyasetin kızışacağı, dışarıda ise finansal problemlerin yakından izleneceği bir süreç olacak. Fed faiz toplantısı, Powell açıklamaları küresel tarafta Çarşamba gününü öne çıkarıyor. Perşembe günü ise içeride TCMB faiz kararı bekleniyor ancak piyasa üzerinde etkili olmasını beklemiyorum. Powell açıklamaları daha önemli olacak görünüyor.
Bu dönem kredili işlem yapmak için hala uygun değil ve seçime kadar bu düşüncem sürecek görünüyor. Elbette bu cümlem borsacılar için geçerli. Yatırımcılar için ise Şirketleri hakkında inanılmaz bilgiler topladıkları bir dönem olduğunu düşünüyorum. Yapılan analist toplantıları, açıklanan faaliyet raporları ve kap açıklamaları yatırımcılar için elmas değerinde. Sonuç olarak yatırımcılar pozisyonlarını korumaya açıklamalara ve raporlara göre pozisyon dengelerinde belki değişimlere gidecektir.
ABD Piyasalarında Sular Durulacak mı?
Gelişmelerin ardından otoritelerin kontrolü ele almaya başladığını gösteriyor. Biden’ın kongreye kuralları sıkılaştırın çağırısı önemli. Bir kez daha 2001 krizi sonrasında oluşturulan BDDK’nın bankacılık sektörü için kadar önemli olduğunu izledik. Kontrol mekanizmasının gevşek olduğu ülkelerde banka sorunları her zaman çıkmaya aday görünüyor. Otoriteler her ne kadar kontro sağlamaya çalışsa da, mevduat sahiplerinin büyük bankalara geçişini engellemek zor. Bu ancak güven tesis ederek olur ve bu gerçekleşecek mi göreceğiz. Ancak mevduat geçişleri devam ettiği sürece bu durumdan olumsuz etkilenecek diğer küçük bankalarda ortaya çıkabilir. Başka deyişle ABD piyasalarında dalgalanmalar ve baskı bir süre daha devam edebilir. Zig Zag hareketleri bol bol görebiliriz. ABD S&P 500 için 3670 önemli bir destek konumunda. Yukarıda ise 5200 güçlü bir direnç.
İçeride TCMB, Dışarıda Fed
Haftalık veri takviminde Siyaset sahnesi etkili olmaya devam edecek görünüyor. Pazartesi ve Salı hazine ihaleleri izlenecek. Perşembe günü TCMB faiz kararı alınacak. Beklentiler faizlerin %8.50’de bırakılacağı yönünde. Son faiz toplantısı notlarında Merkez, 50bps indiriminin depremden oluşabilecek etkiler için yeterli olduğunu belirtmişti. Bu nedenle faiz indirimi beklentileri bulunmuyor. Piyasa üzerinde etkili olması beklenmiyor. Ancak karar metninde enflasyondaki gelişmeler, özellikle cari açıktaki gelişmeler ve ABD Bankacılık süreci ile ilgili gelişmeler hakkında yazılanlar takip edilecek. Toplantının Fed sonrası olması önemli. İçeride başka önemli bir veri akışı bulunmuyor.
Dışarıda ise Çarşamba İngiltere TÜFE verisi izlenecek. Aylık beklentiler enflasyonun negatif geleceği yönünde. Aynı gün ECB Başkanı Lagarde konuşması alınacak. Lagarde geçen hafta faiz arttırdı ve veri odaklı gidileceğini yinelemişti. Çarşamba gününün en önemli gündemi Fed faiz kararı olacak. Beklentiler 25bps artırım olacağı ve politika faizinin %5 seviyesine çekileceği yönünde. Bu toplantıda aynı zamanda projeksiyonlar açıklanacak. Noktasal tahminler piyasanın izleyeceği veri olacak. Powell basın toplantısı yine önemli olacak zira bu toplantıda Bankacılık krizinin ileride Fed’in faiz kararları üzerinde etkili olup olmayacağı yönündeki sorular mutlaka gelecektir. Karar metnindeki tonlama ve mesajlarda önemli olacak. Piyasalarda bir kısım ekonomistler Fed’in enflasyona göre hareket edeceği ve gerekirse faiz artırımlarına 25bps lik adımlarla devam edeceği yönünde beklentiye sahip. Başka bir kısım ise Fed’in bu toplantıdan sonra faiz artırımlarını durdurabileceğine yönelik mesaj vermesini bekliyor. Faiz indirimi gibi bir beklenti zaten masanın üzerinde bile yok. Zaten böyle bir adım Fed’in retoriğine aykırı. Perşembe günü BoE faiz kararı beklenirken, faizin 25bps artışla %4.25 olacağı bekleniyor. Yine BoE Başkanı konuşmaları izlenecek. Cuma günü ise Euro Bölgesi ve ABD PMI verileri alınacak.
Borsa Endeksi Güç Kaybediyor
Grafikte bir süredir izlediğimiz kısa vadeli alçalan trend çizgimizi geçerliliğini yitirdiği için kaldırdık. Grafikte görüleceği gibi endeks ortalamalarına yakınsadı ancak net bir yönden bahsetmek güç. Daha önceden test edilen 4950 kısa vadeli destek olarak izlenebilir. Yukarıda ise 5500 direnç. Şu aşamada kısa vadede 4950-5500 arasında endekste yatay ve rastgele dalgalanmalar görebiliriz. Daha uzun vadede ise 4500-5500 büyük aralıkta yatay süreç izlenebilir. ABD Borsalarındaki görünüm daha fazla bozulursa içeride 4950 desteğini test edebiliriz.
Ons Altında Güvenli Liman Rallisi
Ons Altında 1805 seviyesinde ikili dip çalıştırmış ve tepki vermeye başlamıştı. 1850 direncini güçlü görüyorduk ve bu direnci aşması için yeni bir algıya ihtiyaç olduğunu ve kırarsa alımların güçleneceğini bekliyorduk. ABD Bankacılık krizinin genişlemesi ve haberlerin ardından Ons Altın güvenli liman algısı ile adeta coştu ve 1915 direncini de geçerek gözünü 2070 seviyesine dikmiş görünüyor. ABD’deki bankalarla ilgili daha kötüleşen haberler gelmeye devam ederse Ons Altın 2070 direncini test edebilir hatta gelişmelere bağlı bu seviyeyi geçebilir. Ancak iyimser haberler gelmesi durumunda Altında sert kar satışları görülebilir. Bu nedenle gelinen noktalardan Altın almak oldukça riskli sonuçlar doğurabilir. 1805 seviyesinde ikili dip oluşurken alım yapanlar bu yükselişin keyfini çıkardılar diyebilirim.
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.