Borsa endeksi geçen hafta %9.27 gibi çılgın bir haftalık getiriye imza attı. BIST30 endeksi %10.6 yükselirken, haftanın yıldızı Bankacılık endeksi %26 prim yaptı. BIST100 175$ seviyesini geçer mi derken şu anda 200$ veya 2 sent direncini test ediyor. Endeksin bu seviye üzerine yerleşmesi durumunda yukarı doğru 4000 seviyesine doğru yeni bir alan oluşabilir.
Peki Bankacılık hisselerindeki yükseliş ne kadar sürebilir? Bunun ölçüsü nedir?
Her zamanki gibi temel verilerle yola çıkalım. Bankaların pd/dd oranları son bir yıldır 0.30-0.40x seviyelerinde bulunuyordu. Son yükselişle birlikte bu oranlar 0.80 ile 1.10x seviyelerine gelmiş durumda. Mesela VAKBN 0.40x seviyesinden 1.14x pd/dd oranına ulaştı. ISCTR 1x çarpan seviyesinde bulunuyor. GARAN keza neredeyse 1x seviyesinde pd/dd oranı ile işlem görmekte. Son 10 yıllık verilere bakıldığında büyük özel bankalarda 1.30-1.50x gibi pd/dd ile fiyatlamalara ulaşabiliyoruz. Kamu bankalarında mesela VAKBN’de mevcut pd/dd çarpanının tarihsel seviyelere oldukça yakın olduğu görülüyor. HALKB ise 1x seviyesini geçti. Diğer özel bankalarda da ayın görünüm mevcut. Genel olarak 2014-2015 çarpanlarına yaklaşmış veya gelmiş görünüyorlar. Ama 2011-2012 gibi risk iştahının yüksek olduğu zamanlardaki çarpanlarına halen uzaktalar. Ancak genel olarak özel bankalarda hala %20 ile %40 gibi geniş bir aralıkta yükseliş potansiyeli olduğu söylenebilir. Kamu bankalarında bu yorumu yapmak zor. Daha fazla fiyatlanmış görünüyorlar. Mevcut pd/dd çarpanlarının 0.30-0.40 aralığından bu seviyelere geldiğini hatırlamakta fayda var. Çarpanlar nedeyse 3 kat yükseldi.
Son fiyatlamalar hem agresif olurken hem de aşırıya kaçmış olabilir. Teknik olarak zaten çok dik bir yükseliş var ve normal şartlarda mevcut grafikler almaktan daha çok satmayı teşvik etmekte. Bundan belki bir iki ay öncesinde portföyler içerisindeki banka oranları yüksek olabilirdi ancak son gelinen noktada oldukça sınırlı tutmakta fayda var.
İçeride Konut Projesi Dışarıda Enflasyon Verileri
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü cari açık verileri izlenirken, Salı günü Sanayi üretimi verisini alacağız. 3Ç ye ait ilk veri olması nedeni ile önemli. PMI verileri üretimde daralma olduğunu veriyordu . Bu veride ne kadarlık bir etki olacak onu göreceğiz. Yine Salı günü Hükümet’in konut projesini açıklaması bekleniyor. Mevcut proje ile Borsada çimento, seramik gibi sektör hisselerinde hareketlenmeler olabilir.
Dışarıda ise Euro Bölgesi, ABD ve İngiltere enflasyon verileri ile sanayi üretim verileri önemli olacak. Majör Merkez Bankaları üyelerinden bolca açıklamalar duyabiliriz. ABD piyasalarında başlayan pozitif hava bir miktar daha devam edebilir.
Borsa Endeksi Yeni Kanala Giriyor
Borsa endeksi grafikten görüldüğü gibi bir üst kanala geçmeye hazırlanıyor. 3500 seviyesinin üzerine yerleşirse yeni bir kanal hedefi olabilir. Bu hedef grafikte 4000 olarak görünüyor. Başarısız olursa tekrar alt kanala girerse kar realizasyonlarını görebiliriz.
DolarTL
DolarTL’deki görünümde farklılık yok. ECB’den şahin faiz artırımı gelmesine ve EURUSD 1 seviyesine gelmesine rağmen DolarTL’de gevşeme olmadı. Yükselişinde olmadığını izliyoruz. Ana yön yukarı olmaya devam ediyor. Riskler giderek artıyor.
Ons Altın Tepki Yükselişi Çabasında
Ons Altın 1700 seviyelerinden tepki yükselişi yapmaya çalışıyor. Ancak çok güçlü değil. EURUSD paritesindeki hafif yükseliş Altını olumlu etkiledi ancak hareketler sınırlı. Ons altın 1750 seviyesini geçmedikçe yukarı bir trend oluşması zor. Aşağıda 1680 güçlü destek olmaya devam ediyor.
Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın makalemi okuyabilirsiniz.
Kendizini Eğitebilirsiniz. Borfin eğitimlerime göz atmak için tıklayınız.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.