Borsa endeksinde 5 haftalık bir geri çekilme ve soluklanmanın ardından önceki hafta başlayan tepki, geçen hafta ivmelendi ve %6.6 gibi agresif bir yükseliş gösterdi. Genel anlamda görünüm pozitif. Enflasyon korumalı yeni ürünün gelmemesi Borsa’yı ve hisse senedi piyasalarını yeniden alternatifsiz bıraktı. Diğer yandan enflasyon temasının devam etmesi ve şirketlerin güçlü 2.çeyrek kar beklentileri endeksteki yükselişte önemli. Tasarruf sahibinin alternatif olarak parasını değerlendirebileceği yerler sınırlı. Geçen hafta gelen büyüme verisi tüketimin güçlü olduğunu gösterdi. 2.çeyrek içinde aynı hızda olmasa da tüketim hızı yine öne çıkacak görünüyor. Bu durum şirketlerin yüksek fiyatlara rağmen önemli bir satış sorunu olmadığını gösteriyor. Bu nedenle 2.çeyrek bilançolar için kar marjlarında bir miktar daralmalar beklense de halen olumlu beklentiler devam ediyor. Bu beklentiler ile birlikte 2562 direncini geçen endekste 2800 hedefi ufukta görünüyor.

İçeride Önemli veri akışı bulunmuyor
İçeride haftaya önemli bir veri akışı bulunmuyor. Suriye operasyonu ve siyasi arenadaki açıklamalar gündemde olabilir. Sınır ötesi operasyonlarda, uluslararası camiadan muhalif açıklamalar gelmedikçe ya da Türkiye’ye şiddetli tepki olmadıkça piyasalar üzerinde olumsuz bir etki göstermesi beklenmemeli. Ancak bunun aksine, uluslararası dünyadan sert tepkiler gelmesi durumunda piyasalar üzerinde olumsuz etkiler oluşur. Şimdiye kadar gerçekleştirilen operasyonlar öyle bir tepki ile karşılaşmadık.
ABD’de TÜFE önemli. S&P soluklanıyor
Diğer yandan ABD piyasalarında beklenen tepki yükselişinin ardından, soluklanma gelmiş görünüyor. ABD borsaları haftayı yatay kapatırken, gözler Cuma günü açıklanacak TÜFE verisinde olacak. Yıllık TÜFE’nin %8.30’dan %8.10 seviyesine gerilemesi beklenirken, beklentilerden daha kötü bir sayı Fed’e yönelik Eylül ayı spekülasyonlarını artırabilir ve yine ABD borsaları kendisini satışlar içerisinde bulabilir. S&P endeksinde 4060 seviyesi destek olarak izlenebilir. Yukarıda yükseliş olması durumunda 4200 direnci test edilebilir. Bu durum BIST100 endeksini genel yönünü etkilemese bile, öğleden sonraları piyasada baskı yaratabilir.
ECB Faiz Kararı ve Lagarde’ın açıklamaları izlenecek
Avrupa borsaları ise nispeten daha güçlü görünüyor. Salı günü Almanya Fabrika siparişleri ve Çarşamba günü Sanayi üretimi DAX endeksi için önemli olacak görünüyor. Diğer yandan Perşembe günü ECB faiz kararı izlenecek. Faiz artırımı beklenmiyor. Herhangi bir artırımı gelirse bu sürpriz olur ve Euro’da hızlı bir güçlenme görülebilir. Genel olarak Temmuz toplantısında 50bps faiz artışı beklenirken, bu beklenti fiyatlamalara yansımaya başladı bile. Perşembe günü Başkan Lagarde’ın açıklamaları ve vereceği mesajları takip edeceğiz.
Borsa Endeksi Güçleniyor
Borsa endeksi 2562 seviyesindeki zirve direncinin üzerinde bulunuyor ve bu seviye üzerinde tutunması durumunda ilerleyen günlerde yukarı hareket devam edecektir. Teknik olarak paralel kanal hedefi 2800 seviyelerinde bulunuyor. Endeksin teknik olarak bu seviyeye gitme gücü ve görünümü mevcut.
Stratejik olarak endeks 50-g ortalama üzerinde kaldığı sürece, pozitif görünümün korunduğunu düşüneceğiz ve bu durumda pozisyonlar korunabilir. Ancak 50-günlük ortalama 2410 seviyelerinde ve bu nokta bazı yatırımcılar için çok uzak olabilir. Daha stresli yatırımcılar için 2562 seviyesi kısa vadeli stop loss alınabilir. Kısa vadeli dalgalanmalarda sakin kalmak önemli olacak.

DolarTL Görünüm Aynı
TL’deki görünümde değişien bir durum yok. 16 seviyesinin üzerinde seyir devam ediyor. Geçen hafta çok yatay ve sıkışık bir seyir izlendi. Bu seyir nisan ve Mayıs aylarında olduğu gibi normal bir hareket değil. Geçen hafta Dolar endeksinin zayıf seyretmesi içeride TL için yardımcı oldu diyebiliriz. Real, Zar gibi GOÜ para birimleri içinde dolara karşı güçlü seyirler görüldü. Ancak dolar endeksinde tekrar güçlenmeler başlaması durumunda içeride DolarTL kuru yukarı seyrine devam edecek görünüyor. Cuma günkü ABD enflasyon verisi, ABD dolarının küresel görünümü açısından önemli olacak. Bu durum içeride DolarTL kurunu da etkileyebilir. Genel anlamda yön yukarı olmaya devam ediyor.

Ons Altın Dolardaki Zayıflıktan güç bulamadı
Ons Altında son iki haftadır 1830-1875 arasında yatay seyirler izliyoruz. Dolar endeksi bir miktar gevşemesine rağmen ve enflasyon artışını korumasına rağmen Altın’da alıcılar oluşmuyor. Genel olarak net bir yorum yapmak güç. Şimdilik 1835 seviyesi destek olarak görev yapıyor olsa da güven verdiği söylenemez. O yüzden haftalardır sürdürdüğüm mottoya devam ediyorum. Stratejide değişim yok. 1750-1800 seviyeleri alım için ideal, 1950-2000 seviyeleri satım için ideal olmaya devam ediyor.

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okuya bilirsiniz?
Hektaş Yazımı okuyabilirsiniz.
Kendinizi Eğitin. Borfin eğitimlerim hakkında bilgi alabilirsiniz. Görselleri tıklayın.



YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.