Borsa da İkinci Tur Fiyatlaması mı başladı?

Borsa endeksi geçen haftayı %7.87 düşüşle kapadı. Özellikle Cuma günü %3.58 düşen endekste işlem hacminin yüksek olmaması dikkat çekiyor. Genel olarak yükselen sadece Spor ve Aracı Kurum endeksleri olurken, bu endekslerdeki yükseliş %1 bile değil. Geriye kalan tüm endeksler haftayı kayıpla kapadı. Bu düşüşle birlikte 4500 ile 5500 arasında izlediğimiz endeks, bu bandın alt sınırın yaklaşmış oldu. Gelecek hafta bu nedenle teknik olarak önemli bir hafta olacak. Ya 4500 seviyelerine yakın yerlerden tepki alacağız ve endeks tekrar 5000 seviyesine doğru bir yükseliş denemesi yapacak. Ya da 4500 desteğinin altına gerileyeceğiz. Bu durumda teknik olarak 3 aylık bir yatay bandı kırmış olacağız ve satışların devam etmesi olası olacak. Kritik ve sinirleri geren bir hafta olacağı kesin.

masanotları borsa

Peki geçen hafta Borsa da satışların derinleşmesine neden olan neydi?

Burada iki neden öne çıkarmak mümkün. Birinci neden, piyasa seçimlerin ikinci tura kalacağını fiyatlamaya başlamış olabilir. Genel olarak özellikle yabancı raporlarda bir süre seçimlerin ikinci tura kalması durumunda 14 Mayıs ile 28 Mayıs tarihleri arasında kurda ve piyasalarda önemli dalgalanmalar yaşanabileceği fikri işleniyor. Geçen hafta özellikle iktidar bakanlarının yaptığı aşırı uç açıklamalarda bu korkuyu beslemiş olabilir. Piyasa bu riski almak istemiyor olabilir. Eğer bu düşünce doğru ise seçim tarihi yaklaştıkça Borsada daha sert hareketler görebiliriz.

Diğer bir neden ise Vadeli piyasalarda vade sonu olması nedeni ile özellikle VIOP’da yaşanan pozisyon geçişleri ve kapatmalar spot piyasayı ciddi şekilde etkilemiş olabilir. Bu durumda gelecek hafta nispeten daha rahatlamış bir hafta görebiliriz. Bu durumda 4500 seviyesinden beklenen tepki gelebilir.

Borsa Stratejisi

Her ne olursa, borsa için girişken yatırımcılara yönelik stratejimde bir değişiklik yok. Yaklaşık 3 ay öncesinden bu yana sürekli söylediğimi yeniden söylemek isterim. Bu süreç Şubat ayından itibaren kredili işlemlere, %100 hisse ağırlığına uygun değil. Kısa vadeli oyuncuların buna dikkat etmeleri gerekiyor. Sektörde pek çok yatırım fonu ve Araştırma Bölümlerinin model portföyleri hisse oranlarını düşürdüler. Bazıları %25 seviyesine kadar düşürerek, borsadaki oynaklıktan minimum seviyede etkilenmeyi amaçladılar. Uzun vadeli değer yatırımcıları ise büyük ihtimalle pozisyonlarını koruyor ve piyasayı bile izlemiyorlar. Son günlerde gelen bilançoları inceliyorlar.

Bilançolar Geliyor

3 aylıklar açıklanıyor. Genel olarak TOASO, FROTO finansalları beklenen yönde güçlü gelirken, nakit akışlarının güçlü olması dikkat çekti. Ancak bu sonuçlar hisselerde ekstra bir fiyatlama yaratacak algıyı oluşturmadı. TTRAK burada ayrıldı. Beklentilerin üzerinde gelen sonuçlar ilave fiyatlama etkisi gösterdi denilebilir. Bankalarda iyi karlar geliyor ancak piyasalardaki ve özellikle para politikasındaki belirsizlik banka hisselerinde yeni bir fiyatlamanın önünü kesiyor. Çok disiplinli bilançolar olduğu görmek güzel. TUPRS ve SISE beklentileri karşılarken, iyi yönetim, disiplinli bütçe yönetimi dikkat çekiyor. Ancak burada da ilave fiyatlama yaratacak bir etki oluşmadı. Her iki şirket de oldukça ucuz çarpanlarla işlem görüyor. Uzun vadeli bir değer yatırımcısının ortaklığını bitirmesi için bir nedeni yok. Ama kısa vadeli bir oyuncu muhtemelen esen rüzgârın yönüne göre hareket edecektir.

Haftaya;

2 Mayıs’ta CCOLA, EREGL, KCHOL, KOZAL, KOZAA

3 Mayıs’ta AEFES, MGROS, THYAO, BRISA

4 Mayıs’ta ENJSA, YUNSA

5 Mayıs’ta AGHOL 1Ç finansallarını açıklaması bekleniyor.

ABD Endeksleri Gücünü Koruyor

ABD’de bilançolar genel olarak güçlü geliyor. Bu endeksleri destekliyor. Bununla birlikte First Republic Bank ile ilgili gelişmeler ve Bankalara yönelik endişeler endeksin daha güçlü bir çıkış yapmasını engelliyor. Ancak genel olarak görünüm olumlu. Bu hafta Çarşamba günkü Fed toplantısı bu noktada önemli olacak. 25bps faiz artışı bekleniyor ancak Powell’ın vereceği mesajlar önemli olacak. 4200 önemli bir direnç. Bu seviye geçilirse S&P endeksindeki yukarı hareket güçlenebilir. 4000 seviyesini destek olarak izliyoruz.

İçeride TÜFE, Dışarıda Fed ve ECB

Haftalık veri takviminde, seçime artık iki hafta kala siyaset sahnesinin iyice kendisini hissettirmesi beklenebilir. Özellikle kullanılan dil piyasaları etkileyebilir. Veri ajandası açısından Salı günü Hazine’nin iki ihalesi izlenecek. Aynı gün Türkiye İmalat Sanayi PMI verisi alınacak. Çarşamba günü Nisan ayı TÜFE verisi alınacak. Beklentiler aylık %2.85 yönünde ve yıllık TÜFE’nin %50.5’den %51.33 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Enflasyonda baz etkisiyle yaşanan düşüş bitmiş olacak. Bunun dışında içeride önemli veri akışı yok.

Dışarıda ise yoğun bir hafta olacak. Salı günü Euro Bölgesi TÜFE verisi izlenecek. Aynı gün İmalat PMI verisi alınacak. Çarşamba günü ABD PMI verileri ve Fed Faiz kararı alınacak. Beklentiler 25bps artış yönünde bulunuyor ve Powell’ın basın toplantısı izlenecek. Perşembe günü Euro Bölgesi ve İngiltere PMI verileri izlenecek. Aynı gün ECB faiz kararı bulunuyor. 25bps faiz artışı beklentiler içerisinde bulunuyor. Yine Lagarde’ın basın toplantısı önemli olacak. Cuma günü ise Euro Bölgesi perakende satışlar verisi ve ABD Tarım dışı istihdam verileri önemli olacak. Tarım dışı istihdamda beklenti 181K seviyesinde.

Borsa Endeksinin 4500 Sınavı

Endeks büyük resimde izlediğimiz 4500-5500 aralığının alt bandına yaklaşıyor. 4500 seviyesi oldukça önemli bir destek. Bu seviyenin kırılması 3 aylık bir yatay sürecinin sonlanması anlamına gelecek. Bu nedenle 4500 seviyesi altında oluşacak hareketler satışların daha sert olmasına neden olabilir. Diğer yandan teknik olarak RSI 30 aşırı satım seviyesine gelmiş durumda. Bu noktalardan teknik olarak yukarı tepki gelme olasılığı oldukça yüksek olabilir. Tepki gelmesi durumunda 5000 seviyesine doğru bir toparlanma görebiliriz. Sadece desteklerin değil, sinirlerin de test edileceği bir hafta olacak.

Borsa Grafiği

Ons Altın Fed ve ECB’yi Bekliyor

Ons Altın da hızlı yükselişin ardından başlayan kararsızlık devam ediyor. Altında bir bekle gör süreci olduğunu söylemek mümkün. Bu haftaki Fed ve ECB toplantıları önemli olacak. EURUSD paritesinin 1.1060 direncini geçmesini sağlayan gelişmeler Ons Altının 2072 direncini test etmesini sağlayabilir. Aksi halde 1950 seviyelerine doğru bir gerileme görebiliriz.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.

KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.

Borfin Eğitimlerim için Görsele tıklayınız

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir