Geçtiğimiz kısa haftada Borsa endeksi kritik bir direnç bölgesinde kapadı. Şu an için endeks ile ilgili olarak net bir yorum yapmak mümkün görünmüyor. Haftanın ilk birkaç günündeki seyirler ve 1445 üzerinde kapanış olup olmayacağı belirleyici olacak. TL tarafında ise TL’nin ABD Dolarına karşı değer kaybı bayram sürecinde devam etti. Ancak bu kanatta yapılan işlemlerin dış piyasalarda yapılması ve ne kadarlık bir hacimle gerçekleştiğinin tam olarak bilinmemesi nedeni ile görülen 8.50 seviyeleri gösterge olmayabilir.
Açıkçası TL’nin zayıf olduğunu ve mevcut para politikalarının gelecekte koruyucu olmayabileceğini tahmin ediyorum. Geriden gelen enflasyonun mevcut %19 faiz seviyesine yaklaşması veya ulaşması hatta geçmesi bile muhtemel görünüyor. Bu durumda TL’nin çevresindeki faiz zırhını güçlendirecek bir para otoritesi gerekli. Mevcut görünüm ve güven ortamının bunun olmayabileceğini gösteriyor. Başka deyişle TL’nin ileride savunmasız kalacağı beklentileri şimdiden etkili olabilir. Bu açıdan bakarsak haftanın ilk birkaç gününde Dolar kurunda tekrar 8.20 seviyelerine dönmemiz gerekiyor. Bunun olmaması durumunda Dolar kurunda yeni rekor seviyeler ilerleyen günlerde görülebilir.
Hazine’nin 13.2 milyar TL iç borç ödemesi bulunuyor
Gelecek hafta içeride Çarşamba günü 19 Mayıs nedeni ile piyasalar kapalı olacak. Salı günü ise Hazine’nin 1 yıl vadeli Altın Tahvil ihalesi ve 1 yıl vadeli Altına dayalı kira sertifikası ihaleleri bulunuyor. Çarşamba günü ise Hazine’nin 8.4 milyar TL’si piyasaya olmak üzere toplam 13.2 milyar TL iç borç ödemesi bulunuyor. 28 Mayıs tarihinde ise 27.9 milyar TL gibi yüklü bir iç borç ödemesi daha var. Aslında gelecek 3 ay yüklü iç borç takvimi var ve yüksek faizden borçlanmak zorunda kalacağız. Cuma günü ise Tüketici güven endeksi verisini alacağız. Piyasa üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyorum.
Hazine Mayıs ayı iç borçlanma stratejisini merak ediyorsanız tıklayınız.
Fed Tutanakları incelenecek
Yurtdışında ise haftaya Çin Sanayi üretimi ve Perakende satışlar verisi ile başlıyoruz. Salı günü Euro Bölgesi 1.çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Çarşamba günü İngiltere ve Euro Bölgesi Nisan ayı TÜFE verileri ile Fed toplantı tutanakları açıklanacak. Çarşamba günkü veriler dış piyasalar ve dolar endeksi için kritik olabilir. Perşembe günü Çin Merkez Bankası faiz kararı beklenecek. Cuma günü ise Japonya, İngiltere, Euro bölgesi ve ABD tarafında Mayıs ayı PMI verileri takip edilecek.
ABD S&P endeksi ve DAX endeksin haftanın ikinci yarısında etkili tepki yükselişleri aldık. Bu yükselişleri tepki olarak görmekteyim. Başka deyişle önümüzdeki hafta tekrar satışlar gelebilir ve bu durum içeride Borsa BIST100 endeksi üzerinde de olumsuz etki yaratabilir. GOÜ endekslerinde ise Rusya borsası dışında G.Afrika, Hindistan gibi borsa endekslerinde güçlü seyirler görünmüyor. Çarşamba günkü Fed tutanakları etkili olabilir.
Borsa
Borsa endeksi 1445 seviyesindeki kritik direnç seviyesinin bir miktar altında kapandı. Bu seviyenin üzerine bir iki gün yerleşen ve kapanışlar yapan bir endeks kısa vadede yukarı hareketin devam edeceği sinyalini verebilir. Buna karşın 1445 seviyesini geçemeyen bir borsa ise yeniden kar satışlarının habercisi olacak görünüyor. Bu durumda 1400 seviyesindeki 22-günlük ortalamaya kadar düşüş görebiliriz. İlave pozisyon açmak için endeksin 1445 seviyesinin üzerine yerleştiği görüp sonrasında hareket etmek mantıklı olacaktır.
Bilanço açıklama dönemi devam ediyor. Hisse bazlı hareketler ön planda kalmaya devam edebilir. Sanayi tarafında gelen güçlü bilançolar endeks için önemli bir destek unsuru.
Dolar
Dolar kurunda görünüm çok güçlü değil. Teknik olarak yukarı bir eğilim var ve sinyaller güçlü. 8.50 kritik bir eşik seviyesi. Bu seviyenin geçilmesi ve üzerinde kalması durumunda DolarTL kurunda 8.58 tarihi zirvenin geçilmesi beklenen hızlı olabilir. Ne yazıkki TL’yi destekleyecek unsurlar fazla değil. Dolar kurunun 8.50’yi geçmesi kurumsalların borç ödeme amaçlı dövize talep göstermelerine neden olabilir. Bu durum vatandaşların talebini de etkileyebilir. Böyle bir ortamda kurdaki yukarı hareket hızlanabilir. Dolar kurunda yeni zirvelerin oluşması arkadan güçlü bir enflasyonunda işaretçisi olacağı için makro beklentileri bozmaya devam edecektir.
Aksa Enerji AKSEN 2021/03 Analizimi okuyabilirsiniz.
LOGO 2021/03 Analizimi okuyabilirsiniz.
Video yorumum aşağıdadır.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Hocam iyi günler. Borsa ile son iki aydır ilgileniyorum. Bu süreçte birkaç tane kitap aldım, okuyorum. Sizi ve bazı kişileri Twitter ve youtube dan takip ediyorum. Uzun süreli yatırım yapmaya karar verdim.Sizin de tavsiye ettiğiniz gibi aylık alımlar yapmaya başladım. Bu süreçte şunu gördüm. Hemen hemen bütün hisse senetleri 2020 sonu 2021 başı çok çok yukarı fırlamış. Bunu önceki yıllarda görmedim. Bunun sebebi nedir?
Bu hisseler pozisyonlarını ileriye dönük koruyacaklar mı? Yoksa 2020 öncesine düşerler mi?