Borsa Gücünü Koruyor

Borsa Endeksi haftayı %4.14 yükselişle kapatırken, üst üste 4 haftadır yükseliş sürüyor. Açıkçası enflasyona karşı en iyi korunma aracı şu ana kadar hisse senedi piyasaları oldu. Endeks yılbaşından bugüne %54 yükseldi. Bu TUIK’in açıkladığı 7 aylık TÜFE verisi olan %45.72 seviyesinin neredeyse 10 puan üzerinde bulunuyor. Hisse bazında bakıldığında ise bu rakamların çok ciddi üzerinde getiri sağlayan Şirketler mevcut.

masanotları borsa

ABD Enflasyonu ve düşen global CDS’ler piyasaları güldürdü

Geçen hafta Çarşamba günü ABD enflasyon verisi öncesinde bekle gör moduna giren piyasalar, verinin beklentilerin altında gelmesi ve Fed’e yönelik daha yumuşak faiz artırımları olacağı algısıyla rahatladı ve ralliye devam etti. ABD endekslerinde aynı seyri gözledik. İçeride Banka hisselerinde önceki haftalardaki agresif seyirler olmasa bile yükseliş devam etti. Ayrıca geçen hafta global anlamda CDS seviyelerinde düşüşler gördük ve bu global risk iştahını destekledi. Cuma günü kapanışa doğru gelen satışlar zaten yükseklik korkusu olan piyasada endişe yaratmış olabilir. Nitekim Cuma kapanışın ardından geç saatlerde Moody’s in kredi notu açıklaması alındı.

Moody’s Uyarıları

Moody’s not indiriminin piyasa üzerinde etkisi olmasını beklemiyoruz. Yatırım yapılabilir seviyesinin altına düştüğümüz zamandan bu yana not indirimleri piyasa üzerinde etkili değil. Ancak Moody’s in açıklama metninde cari açığın yılsonunda beklentilerden yüksek olacak ve %6 seviyelerine ulaşabileceği uyarısı ile alınan makro ihtiyati tedbirlerin fazla yararının olmasının beklenmediği yönündeki açıklamalarını piyasalar ilerleyen aylar için bir kenara not alabilir.

Nitekim geçtiğimiz hafta TL, diğer GOÜ para birimlerine karşı negatif ayrışmaya devam etti. Üstelik dolar endeksinin gevşemesine ve Zar, Real, Ruppi gibi GOÜ para birimlerinin ABD doları karşısında güçlenmesine rağmen, DolarTL 18 seviyesinin altındaki doğal olmayan seyrini korudu.

Sat ve Git satışları mı? Soluklanma Satışları mı? Yoksa Devam mı?

Borsada bilançolar gelmeye devam ederken konsolide olmayan bilançoları 9 Ağustos tarihinde tamamladık. Konsolide bilançolar için son tarih 19 Ağustos. Gelen bilançolardaki kar rakamları güçlü gelmeye devam ediyor ve hisse senetlerinin ucuz görünüm teyit ediliyor diyebiliriz. Endeks hem içeride bilanço hem dışarıda küresel pozitif havanın desteği ile yukarı yönünü iştahlı bir şekilde sürdürüyor. Ancak son bir ayda %18’e varan endeks yükselişi hiç azımsanacak bir rakam değil. Bir noktada kar satışları gelmesi muhtemel. Önemli olan kar satışlarının niteliği olacak. Başka deyişle sat ve git anlamına gelen kar satışlarımı göreceğiz yoksa biraz satıp soluklanma satışlarımı göreceğiz.

İçeride TCMB, Dışarıda Euro TÜFE ve ABD sanayi üretimi

Gelecek hafta içeride Pazartesi ve Salı Hazine’nin ihalelerini alacağız. Perşembe günü TCMB faiz kararı izlenecek. TCMB’nin faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Bunun dışında siyasi açıklamalar takip edilecek. Dışarıda ise ABD kanadında Salı günü Sanayi üretimi, Çarşamba günü Perakende satışlar verileri önemli olacak. Euro birliği kanadında ise Salı günü Euro bölgesi ZEW anketi, Çarşamba günü büyüme verileri ve Perşembe günü ise TÜFE verileri önemli olacak. Son zamanlarda İngiltere’ye yönelik olumsuz beklentileri dikkate alırsa İngiltere verileri önemli olabilir. Buna göre İngiltere kanadında Çarşamba günü TÜFE ve Cuma günü Perakende satışlar verileri ön planda kalabilir.

Borsa Endeksi Teknik olarak anlamlı noktalara geliyor

Borsa endeksi teknik olarak anlamlı noktalara geliyor. Grafikteki kanal üst direnci 2900-3000 bölgesinde bulunuyor ve BIST100 bu noktaya oldukça yaklaştı. Temel olarak Borsada işlem gören hisselerimiz oldukça ucuz, ancak teknik olarak kritik noktalara geliyoruz. 2900-3000 bölgesinde kar satışları gelebilir. Gelirse bu normaldir. Ancak bu satışlar ne kadar şiddette ve kalıcı olacak bu önemli. Başka deyişle Sat ve Git satışları mı göreceğiz yoksa soluklanma satışları mı göreceğiz.

Borsa Endeks Grafiği

DolarTL

DolarTL kurunda söylenebilecek fazla bir nokta yok. Grafik her zamanki gibi sıkışık seyrini koruyor. Ancak geçen hafta ABD doları gevşedi ve GOÜ para birimlerinin çoğunluğu değer kazandı. Bu süreçte TCMB rezervleri artmasına rağmen DolarTL’de diğer para birimlerinde gördüğümüz gevşemeyi göremedik. Bu bize piyasada Dolar talebinin halen devam ettiğini ve arzın taleple başabaş gitmeyi sürdürdüğünü gösteriyor. Ancak aylık 10 milyar $ seviyelerine oturan dış ticaret açığı, enerji hariç dış ticaret açığındaki TL aleyhine bozulma ilerleyen günlerde TL üzerindeki baskının devam edeceğini gösteriyor.

DolarTL Grafiği

Ons Altında 50 haftalık Ortalama Direnci Önemli

Yukarıda Ons Altına ait haftalık grafik bulunuyor. Grafikte 50 haftalık ortalama (mavi eğri) 1832 seviyesinde bulunuyor. Altın günlük grafikte her ne kadar al konumunda bulunsa da, haftalık grafikte önünde ciddi bir engel var ve bu seviyeye yaklaştı. Ons’un 1832 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda çok daha kalıcı bir yukarı seyir başlayabilir. Ancak bu seviyelerde kar satışları da gelebilir. Ons Altın’ın alım yönünde dikkatli olunması gereken yerlerde olduğu düşünüyorum.

Ons Altın

Çocuğunuza Borsa Hesabı Açın yazımı okuyunuz.

Kendinizi Eğitin. Borfin eğitimlerim hakkında bilgi alabilirsiniz. Görselleri tıklayın.

İleri Temel analiz ve Değerleme Eğitimi
Borsa ve Temel analiz – Borsaya yeni girecek veya en fazla 3 yıldır Borsada olanlar için
VIOP ile Borsa Performansını Arttırma – özellikle bugünler için Önemli
borfin
Teknik Analiz Eğitimi – Herkes İçin

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir