Borsa Haftalık Beklentiler 7/2/21

Geçen hafta küresel borsa endekslerinde yükselişlerin yaşandığı bir hafta oldu. ABD S&P endeksi %%4.7, Dow Jones %3.9 yükselirken teknoloji ağırlıklı Nasdaq borsası %6 gibi sert bir yükseliş yaşadı. Avrupa borsaları aynı performanslar gösterdi. DAX endeksi %4.7 yükselirken, önceki haftalarda zayıf görüntüler veren Fransa borsası %4.8 kazanç sağladı.

masanotları

GOÜ Borsalarına Para Girişi Sürüyor

Aynı Şubat ayı iştahı Gelişmekte Olan Ülke borsa endekslerinde gözlendi. MSCI GOP endeksi %4.95 yükselirken, Hindistan Sensex endeksindeki %9 yükseliş dikkat çekti. Borsa İstanbul BIST100 endeksi geçen haftayı %3.6 primle kapatırken, Sanayi endeksi XUSIN %3.7, Banka XBANK endeksi %3.5 yükselirken, BIST100 dışı XTUMY endeksi ise %6.3 gibi sert bir yükseliş gösterdi. Endeks harici hisseler popülerliği korumaya devam etti.

Bunların dışında Brent petrol %8 yükselişle global büyümeye yönelik iyimserlik hakkında çok olumlu sinyaller verdi diyebiliriz. Küresel piyasalarda ertelenmiş talebin etkisi ile güçlü büyümeler olacağına yönelik beklentilerin güçlenmesi, bol likidite, her ne kadar yavaş ilerlese dahi aşılanmaların devam etmesi piyasalardaki pozitif algıyı güçlendiriyor.

Vatandaş Dolarda Satışa Döndü mü?

İçeride haftanın bir diğer önemli gelişmesi TL’deki güçlenme diyebiliriz. Dolar kuru teknik olarak 200 günlük ve 50 haftalık ortalamalar gibi kritik seviyelerin altına geriledi. Dolar kuru geçen hafta %3.6, Euro kuru %4.4 düşüş gösterdi. TL diğer GOP para birimlerine göre pozitif ayrıştı. Üstelik Dolar endeksinin %0.6 yükseldiği bir haftada GOP para birimlerinin güçlenmesi, Gelişen ülkelere para girişinin devam ettiğini gösteriyor. Şubat ayına güçlü bir giriş yaptığımızı belirtmek isterim.

Ekonomik veri takvimi rahat

Ekonomik veri takviminde içeride Salı günü Hazine’nin ihalesi ve Cuma günü Aralık ayı Sanayi Üretimi verisi izlenecek. Yine Cuma günü TCMB Beklenti anketini alacağız. Enflasyon beklentileri açısından beklenti anketi önemli olacak. İçeride ayrıca reform paketi ile ilgili açıklamalar olup olmayacağı izlenecek. Dışarıda ise Pazartesi günü ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmasını alacağız. Çarşamba günü ABD Ocak ayı enflasyon verisi, Cuma günü ise İngiltere büyüme ve Euro Bölgesi Aralık Sanayi üretimi verileri izlenecek.

Ekonomik veri takvimi için tıklayınız.

Borsa

Borsa endeksi 1530 seviyesindeki 22-günlük ortalamasına tepki yükselişini gerçekleştirdi ancak bu seviyenin üzerinde kapanış olmadı. Kısa vadede bu noktalardan bir miktar geri çekilmeler görebiliriz. Endeksin 1530 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda ilerleyen günlerde yukarı hareket hızlanabilir. Bunun aksi durumda 1500 seviyelerine doğru geri çekilmeler görülebilir. Büyük resimde ise yukarı trend halen korunuyor. Ana resimde 1460 seviyesindeki 50-günlük ortalama seviyesi üzerinde kaldığı sürece yukarı trendin devam ettiğini düşüneceğiz. Kısa vadede yukarıda bahsettiğimiz dalgalanmalar olabilir. 1530 seviyesi üzerinde tutunma sağlanırsa yukarı eğilim hızlanabilir ve 1600 seviyelerine doğru alımlar görülebilir.

Stratejik olarak Borsa endeksinin 50-günlük ortalamasının (1460 seviyesi) üzerinde kaldığı sürece orta ve uzun vadeli pozisyonlar korunabilir. Kısa vadeli al-sat yapan traderlar ise 1530 seviyesini izlemeleri gerekiyor. Bu seviye altında kısa vadede aşağı yönlü baskılar görebiliriz.

Uzun vadeli düşünen yatırımcılar ise şirketlerindeki beklentiler devam ettiği sürece pozisyonları koruyabilirler. Kısa vadeli dalgalanmaların uzun vadeli beklentilerini bozmasını istemezler. Bununla birlikte olası bir sert düşüşten etkilenmek istemeyen uzun vadeli yatırımcılar, VIOP’da endeks kontratında veya varsa sahip olduğu hisse senedine ait kontratta pozisyon büyüklükleri kadar veya yarısı kadar büyüklükte kısa pozisyon açarak kendilerini koruma altına alabilir ve süreci bir süre bu şekilde takip edebilir.

Bilançolar devam

Bilançolar açıklanmaya devam ediyor. TTRAK 10 Şubat, TUPRS 11 Şubat, AKSA ve TAVHL 16 Şubat, ENJSA 22 Şubat ve ASELS 23 Şubat tarihlerinde açıklanması bekleniyor. Bilançolara bağlı olarak önümüzdeki dönemde hisse bazlı hareketlilikler devam edebilir.

Dolar

Dolar kurunda TL’deki pozitif ayrışma devam ediyor. Önceki hafta TCMB verilerine göre vatandaş 488 mn $ ve şirketler 561 mn $ döviz satışı gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşiklerin uzun zamandır alım tarafından satış tarafına geçmiş olması önemli. Geçen hafta dolardaki düşüşün hızlanmasında, vatandaşın döviz satışlarının devam ettiği ve yabancı girişlerinin hızlandığını düşünüyoruz. CDS oranlarının 300 seviyesinin altına gerileyerek 280 seviyelerine gelmesi de bunu gösteriyor. Dolar kuru teknik olarak 50-haftalık ortalamasının da altına geriledi. Aşağı yönlü seyrin önümüzdeki dönemde sürmesini bekliyoruz. 7 seviyesi psikolojik bir destek olurken, bu seviyenin altında ilerleyen aylarda 6.50 seviyesini görme ihtimalimiz bulunuyor. Yukarı tepki yükselişleri olsa bile kalıcı olmasını beklemiyoruz.

HEKTS 2020/12 Analizimi okuyabilirsiniz.

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın yazımı okuyabilirsiniz.

Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir