Geçen hafta global olarak piyasalarda ve özellikle borsa endekslerinde pozitif bir hava hakimdi. Cuma günü gelen beklentilerin çok altında kalan ABD Tarımdışı istihdam verisi global hisse senedi piyasalarına adeta ivme kazandırdı. Dolar endeksi DXY haftayı %1.17 düşüşle kapatırken, Ons Altın %3.52 yükselişle yeni bir rallinin başlangıç sinyalini verdi. MSCI GOÜ endeksleri haftayı %0.07 ile yatay kapatırken, haftanın ilk yarısındaki kayıplarını olduğu gibi geri alarak pozitif bölgede kapanması oldukça dikkat çekici. Özellikle Rusya RTS endeksi %6.2 yükselişi ile öne çıkıyor. ABD borsalarında Dow %2.7 ve S&P endeksi %1.2 yükseliş ile haftayı kapatırken, Alman DAX borsası %1.7performans gösterdi. Global hisse iştahının oldukça pozitif olduğunu söyleyebiliriz.
Sürpriz ABD İstihdam Verisinden Geldi
Haftanın sürprizi ABD istihdam verilerinden geldi. Nisan ayı tarımdışı istihdam verisinde beklentiler 978K seviyesindeyken, gerçekleşen verinin 266K olması ABD Dolarındaki adeta kan kaybı yaşattı. EURUSD paritesi 1.20 seviyelerinden 1.2160 seviyesine yükselirken, Ons Altın 1817$/ons’dan 1843$/ons seviyesine sıçradı. Tüm bunlar GOÜ endeksleri için yeterli olumlu havanın oluşmasını destekledi. Üstelik daha birkaç gün öncesinde ABD Hazine Bakanı Yellen’in sonrasında düzeltmek zorunda kaldığı faiz artışı ima eden açıklamaları olmasının ardından böyle bir sürpriz veri ilginç oldu. Fed üyelerinin faiz artırımı için zemin yokladığının/hazırladığının farkındayız ancak piyasalar şu anda bu açıklamaları fazla önemsemeyecek gibi görünüyor. En azından şu anki rüzgâr bu şekilde.
TCMB Net Olmalı
Yurtiçi tarafta ise TCMB beklentiler doğrultusunda faizi değiştirmedi ve %19 seviyesinde sabit bıraktı. Açıklama metninde emtia tarafına dikkat çektiği ve yurtiçi talebin gücünü koruduğuna yönelik açıklamalar dikkat çekiyor. Metin açıkçası geçen hafta ekonomistler tarafından sıkı duruş ifadesinin kaldırılması açısından tepki gördü. En çok eleştiri bu kanattan geldi. Ancak TCMB mevcut duruşun süreceğini açıkladı ve birkaç gün öncesinde Enflasyon Raporunda mevcut duruşun sıkı duruş olduğunu belirtmişti. Açıkçası şahsi görüşüm TCMB’nin para politikası metninde açık ve net olması gerekiyor. Mevcut metin için ne şahin ne güvercin diyebiliriz. Enflasyon raporundaki enflasyon beklenti koridoruna atıfta bulunuyor ve bu durum faiz indirimi beklentilerini Sonbahara taşıyor. Bu durum faiz indirimi ile ilgili konu. Erken ya da geç enflasyon izin verdiği sürece faiz indirimleri başlayacak bunda bir sorun yok. Ama birde madalyonun diğer tarafı var. Enflasyon önümüzdeki aylarda %19 olan politika faizine geldiğinde hatta aştığında faiz artırımı yapılacak mı? İşte TCMB’nin cevap veremediği ve işin kötüsü önceden cevabı net şekilde verilen cümlenin metinden çıkarıldığı konu bu.
Dolar endeksindeki düşüş, ABD verisindeki beklenmedik sürpriz GOÜ para birimlerinin güçlenmesini sağladı ve bir yerde Dolar kurunun imdadına yetişti diyebiliriz. Dolar kurundaki düşüş parite etkisinin getirdiği bir rüzgarla oldu. Ama günün sonunda %19 faizimiz var bu bir süre daha yeterli kalacak görünüyor.
TCMB politika faiz karar metnini okumak istiyorsanız tıklayınız.
Yurtiçi haftanın yarısında açık olacak
Haftaya Piyasalar 2.5 gün açık olacak. Çarşamba günü arife nedeni ile yarım gün olacak. Kısa haftada Pazartesi günü İşsizlik verisini alacağız. Salı günü Mart ayı Cari İşlemler ve Sanayi üretimi verileri alınacak. Açıkçası bu verilerin piyasa üzerinde etkisinin olmasını beklemiyorum. Cari açık verisinin gecikmeli bir veri olduğunu dış ticaret ve portföy hareketleri ile ilgili öncü verileri zaten süreç içerisinde piyasaya girdi. Sanayi üretim verisinde ise şu anda borsada 3 aylık bilançoları aldığımız için borsa üzerinde etki beklenmez. Büyüme verisi için ise önemli bir ipucu olacaktır. Yine Salı günü TCMB PPK toplantı özetlerini alacağız.
ABD Verileri Ön planda
Yurtdışı tarafta ise Salı günü Çin TÜFE verisi, Çarşamba günü İngiltere büyüme verisi, Euro Bölgesi Sanayi üretimi ve ABD TÜFE verileri önemli olabilir. Perşembe günü ABD ÜFE ve Cuma günü ABD perakende satışlar, sanayi üretimi verileri izlenmeli. Ayrıca haftanın genelinde Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Borsa
Borsa endeksi 22-günlük ortalamanın üzerine yerleşmesinin ardından teknik beklentilere uygun olarak 1444 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya ilerledi ve test etti. Aslında teknik olarak kritik bir noktada. Borsa endeksi 1444 seviyelerinde kar satışları da görebilir ancak bu noktada kar satışlarının ne kadar derin olduğu önemli olacak. Sınırlı satışların olması da yukarı gitme isteğinin sürdüğünü gösterecektir. Diğer yandan 1444 seviyesinin üzerine çıkması ve yerleşmesi durumunda ise bu önemli bir hareket olacak. 50-günlük ortalamanın üzerine yerleşen bir endeks bize ilerleyen günlerde yukarı hareketin devam edeceğini gösterecektir. Bu durumda üzücü 19 Mart tarihinde oluşan 1511 seviyesindeki gap ilk hedefimiz olabilir.
İyi gelen bilançolar, global piyasalardaki risk iştahının artışı, yabancıların BIST üzerindeki satışlarının durması ve Bankacılık endeksindeki pozitif görünüm içerisinde direncine daha alanının olması BIST100 endeksinin yukarı hareketini sürdürme ihtimalini güçlü kılıyor.
Taktik olarak 22-günlük ortalamanın üzerini sarı ışık, 50-günlük ortalamanın üzerini ise yeşil ışık olarak görmekteyiz. Borsa endeksinin 1444 seviyesi üzerine yerleştiği bir durumda pozisyonlar artırılabilir.
Dolar
DolarTL kurunda parite etkisiyle bir düşüş yaşanıyor. EURUSD paritesinin yukarı seyrini sürdürmesi durumunda Dolar kuru 8.20 seviyesindeki 22-günlük ortalamasını zorlayabilir. Bu seviyenin altına gerilemesi durumunda ise 8 seviyesine doğru bir düşüş oluşabilir. Ama önce 8.20 seviyesinin aşağı yönde kırılıp kırılmadığını izleyeceğiz. Taktik olarak dolar kurunda ilerleyen günlerde alım yönünde olmamakta fayda var. Bayram tatili zamanında forex piyasalarında oluşan dolarTL kur fiyatlarına da fazla önem verilmemesini tavsiye ederim.
Altın
Haftanın hareketi Ons Altında yaşandı diyebiliriz. Dolardaki değer kaybı Altındaki yükselişe ivme kattı. Gelinen noktada 1838 seviyesindeki 50-günlük ortalama direnci önemli olacak. Bu seviyelerde Altında satışlar görülebilir ancak sonrasında satışların ne kadar etkili olduğu izlenecek. 1838 seviyesi geçilirse Ons ilerleyen günlerde gözünü 1950 seviyesine dikebilir. Taktik olarak 1838 seviyesi geçilmeden yeni bir alım yapmak yanlış olabilir. Bu seviye geçilip üzerinde kaldığı anlaşıldıktan sonra ilave alımlar yapılmalı. 1838 üzerinde satış yönlü hareket etmemekte fayda var.
LOGO 2021/03 Bilanço Analizimi okuyabilirsiniz.
ULKER 2021/03 Analizi için tıklayın.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.