Dolar yükselir, Borsa yükselir mottosu Cuma günü bozuldu. BIST100 endeksi %8.52 düşüşle günü kapatırken, en yüksek gördüğü 2406 seviyesinden hesapladığınızda günlük düşüş %15.4 oluyor. Bu ciddi bir düşüş. Cuma gününü iyi anlamak lazım. Pek çok teori ve bilgi kirliliği var ancak piyasayı izlediğim saatlerde dikkatimi çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun Şirketlerimiz olumsuz etkileniyor açıklamasının önemli bir tetikleyici olduğunu düşünüyorum. Borsadaki düşüş bu açıklamadan on dakika sonra geldi. Tam olarak söylemek mümkün değil ancak yüklü bir portföy çıkışı da etkili olmuş olabilir. Daha sonrasında piyasa dinamikleri devreye girmiş görünüyor. Robotlar satışı hızlandırınca, psikolojik satışlar devreye girdi ve endekste devre kesmeye kadar giden bir agresif düşüş oluştu. Kredili pozisyonların yüklü olması, VİOP’ta margin call patlaması oluşması satıştaki şiddeti artıran dinamikler oldu. Sonuç olarak kötü bir psikoloji ile haftayı kapadık. Haftalık bakarsak, geçen hafta Dolar %18.7 yükseldi. Borsa endeksi haftayı %2.4 primle kapadı.
Belki de Cuma günü satışların yaşanması piyasa için şans oldu. Perşembe günü yaşansa aynı psikoloji Cuma günüde devam edebilirdi. Şimdi en azından araya 2 gün tatil girdi. Peki bu iki gün içerisinde psikolojileri düzeltecek gelişme oldu mu diye bakacak olursak pek değil. Cumartesi günü gelen TÜSİAD açıklaması da önemli oldu. Cımbızla bir cümle almak istersek kendi adıma “En iyi etkilenmesi beklenen ihracatçı şirketlerimiz bile olumsuz etkileniyor” cümlesi dikkatimi çekiyor. TOBB Başkanı’nın açıklaması da bu yöndeydi. Bu konu şunun için önemli. Son iki aydır kur ve enflasyon etkisi ile çok güçlü kar açıklama beklentileri Borsa endeksini taşıyor ise, o zaman beklentiler o kadarda güçlü olmayacak mı? Elbette bu açıklamaların daha detaylı olması gerekiyor. İhracatçı şirketler neden olumsuz etkileniyor? Ve ne derece olumsuz etkileniyor? Önümüzdeki günlerde şirket yöneticilerinin açıklamaları çok yakından takip edilecek.
Bunun üzerine hem Cumhurbaşkanı’ndan hem Ekonomi bakanından faiz konusunda paralel açıklamalar gelmeye devam etti. BDDK’nın bankaların sermaye yeterliği konusunda rahatlatıcı adımlar geleceği yönündeki açıklamalarda bu konudaki şüpheleri biraz daha artırmış olabilir. TVF’nun %55 Telekom hissesini Bankalardan almak için masaya oturduğu haberi bu konu ile birlikte düşünülebilir.
Sonuç olarak yeni haftaya yine belirsizlik ve tedirginlik içinde başlıyoruz.
Borsa endeksi satıcılı bir başlangıç yapabilir
Cuma günü yaşanan satış birkaç gün sürecek dalgalanmalara neden olabilir. Başka deyişle Endekste yarın satıcılı seyir izleyebiliriz. Cuma günkü kadar sert bir gün olması beklenmeyebilir ancak yine de can sıkıcı olabilir. Diğer yandan Aracı Kurumların kredi limitleri konusunda aldıkları önlemlerde piyasada satışlara destek verici nitelikte olabilir. 22 günlük ortalama 1929 seviyesinde bulunuyor. Şimdilik bu seviye destek olarak izlenebilir. Endekste bu seviyelere yakın noktalardan tepki gelip gelmeyeceği önemli olacak. Cuma günü çok güçlü bir siyah mum oluştu. Diğer yandan haftalık kapanış olarak da ciddi bir ayı formasyonu göründü. Cuma gününün en yükseği olan 2406 seviyesi artık ciddi bir direnç konumuna geldi. Endekste 2406 seviyesi aşılmadan yeni yükselişler beklemek hatalı olacaktır. 1929 seviyelerinden gelecek tepkinin gücü, niteliği ve ömrü önemli olacak. 1929 seviyesinin altına düşen bir endeks ise satışların devam edebileceği konusunda ciddi bir uyarı olacaktır.
Pazartesi günü endekste sert satıcılı açılış olursa beklemek doğru olacaktır. Günün ilerleyen saatlerinde tepki gelip gelmeyeceğini izlemek yanlış hareketler yapmaktan sizi kurtarabilir. Haftanın birkaç günü sonrasında piyasa hakkında daha fazla bilgiye sahip olacağız. En azından bir düzeltmemi yoksa artık bir son mu bunu anlamaya çalışacağız.
Bundan sonrası için stratejiyi iyi kurgulamak önemli olacak. Taşlar yerine oturana kadar portföydeki riskleri düşürmek etkili olabilir. Kredili hisseler veya VIOP’ta fazladan olan long pozisyonlar can sıkabilir. Riskleri düşürdükten sonra sakince izlemek daha doğru olacaktır. Piyasayı net olarak görüp anlayıp bunun sonrasında riskleri tekrar arttırmak her zaman sağlıklıdır. Eğer uzun vadeli yatırımcıysanız ve kredili pozisyonunuz yoksa sizin için önemli olan şirketinizdir. Şirketiniz güçlü ise bu dönemi sakince izleyerek geçirmek doğru olacaktır.
Dolar Kuruna Geçişi Durduracak Bir Gelişme Yok
TCMB faizini 100 baz puan indirdi ve 2022 yılının Mart ayına kadar faiz indirimi yapmayacağı mesajını verdi. Ancak bu durum mevcut hali ile TL’de olan vatandaşın Dolar’a geçişini durdurmuyor. Beklentilerdeki bozulmanın ciddi boyutlara gelmiş olması ne yazık ki DolarTL kurundaki yukarı hareketin devam edeceğini gösteriyor. Bu konuda söyleyecek fazla bir söz yok.
Çocuğunuza Borsa hesabı açın makalemi okumalısınız.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yazınızı okuyunca böyle hareketli bir dönemde akıldaki bir kısım sorulara cevap ve yol gösterici oluyor, teşekkürler
Hocam jantsa uzun vade de 100 lirayı görür mü ?
bilemiyorum
Merhabalar hocam ben 21 yaşında bir üniversite öğrencisiyim malum önümüz kış yolumuzu göremiyoruz gençlik olarak, ben de madem kısa vadede bir şeyler yapamıyorum bari hem kendi geleceğim, hem kardeşimin geleceği için aynı zamanda da finansal özgürlüğe kavuşabilmemiz adına bir şeyler yapmaya karar verdim, yazılarınızı okudum temettü veren şirketlere baktım elimde aylık 300-350 tl alım yapabileceğim bir para var kyk kredimden arttırabileceğim, eğer ekstra part-time işlere gidip çalışırsam 500 tl’ye kadar alım yapabilirim kısa vade de al sat yapmak gibi bir düşüncem kesinlikle yok alıyım üzerine de her ay ekleme yapayım sonra kenarda dursun istiyorum portfolyo’yu 2 maximum 3 şirketle oluşturmak istiyorum ne kadar lot toplarsam o kadar iyi diye düşünüyorum o yüzden düşükten alım yapabileceğim şirketlere ve temettü oranlarına bakıyorum bir çok şirket oran düşürmüş ya da vermeme kararı almış ( bedelsiz dağıtım kararı alanlar, hiç vermeme kararı alanlar ya da gelen temettüyü önceki karlara paylaştırma kararı alanlar) ben henüz çok yeniyim mutlaka hatalarım olacaktır bu süreçte ama minimum a indirmek adına bilen birine soru sormak istedim o yüzden ilk olarak 2021 yılı için temettü şirketleri yazınıza bir güncelleme gelecek mi kendi adıma gerçekten sabırsızlıkla beklediğimi söyleyebilirim, yüksekten daha yükseğe çıkıp, sonrasında yüksek olduğu yere birden geri gelen kur borsaya da yansımış fiyatlar baya düşmüş bakıldığında, bu seviyelerden piyasalar açılınca alım yapmalı mıyım yoksa beklemeli miyim, son olarak da en önemlisi 2021 güncellemesini sabırsızlıkla beklememin sebebi olarak düşük fiyatlardan lot toplayabileceğim sizin de temettü şirketleri adına söylediğiniz kriterlerde şirketler var mı söylediğiniz şeylerin hiçbirisinin bir yatırım tavsiyesi olmadığını biliyorum ama en azından yolumu çizmeme ve bir fikir edinmeme yardımcı olur diye düşünüyorum, saygılarımla..
güncelleme olacak. ama çok farketmeyecektir. Çünkü 10 yıllık ortalamalarla yapılmış bir çalışma. birde bu kadar uzun yazmayın lütfen 🙂