Borsa ve Haftalık Piyasa Beklentileri

Küresel Borsa ‘larda tepki yükselişlerinin kritik direnç seviyelerine geldiği ve kar realizasyonu bölgelerine ulaştığı bir haftayı geride bıraktık. Borsa İstanbul BIST100 endeksi için 102700 ve ABD S&P endeksi için ise 3000 seviyeleri kritik direnç olarak izlediğimiz seviyelerdi. Her iki endekste bu seviyelere oldukça yaklaştı ve kar satışlarının ipuçlarını geçen haftanın son günlerindeki seyirleri ile gösterdi.

masanotları borsa

ABD S&P Borsası

S&P endeksi beklentimiz doğrultusunda 3000 seviyesindeki 50-haftalık otalamasına çok yakın bir noktadan kar satışlarına geçti. Önümüzdeki hafta kar satışları devam edebilir. Satışları ile ünlü Mayıs ayına girmemizle ayın ilk günü bu durum zaten belli oldu. Geri çekilmede 2750 seviyesindeki 50-günlük ortalama önemli bir destek olacak. Kısacası bu seviyeye kadar geri çekilmeleri normal sınırlar içerisinde izleyeceğiz. Ancak S&P endeksinde satışların 2750 seviyesi altına uzaması durumunda yeni bir risk algısı olarak algılayacağız. Böyle bir senaryoda düzeltmenin ötesinde 2500 seviyesine doğru satışlar uzayabilir ve keyif kaçırıcı olabilir.

BORSA

Borsa İstanbul endeksi içinde aynı yorumu yapabiliriz. 102700 seviyelerindeki 50-haftalık ortalama seviyelerinden veya yakın noktalardan kar satışları ve düzeltme hareketinin başlamasını beklediğimizi her hafta yaptığımız yorumlarda ifade ediyorduk. Nitekim Perşembe günü bu seviyeye yakın noktalardan kar satışlarını gördük. Gün içerisinde satışların karşılanması piyasada halen iştahın yüksek olduğunu göstermesi açısından olumlu. Ancak yine de ABD borsalarında kar satışları devam ederse içeride Borsa endeksi de düşüşünü 98200 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya kadar sürdürebilir. Daha aşağıda 96000 seviyelerinde bulunan 22-günlük ortalama desteğini kritik görüyoruz. Bu seviyeye kadar oluşabilecek düşüşleri normal sınırlar içerisinde algılayacağız. Ancak bu seviyenin altında düzeltme ötesi bir düşüşe hazırlıklı olmak gerek. Böyle bir senaryoda 90000 seviyelerine kadar düşüş devam edebilir.

XBANK Bankacılık borsa endeksi zaten hep zayıf kaldı. Sanayi endeksi XUSIN 50 günlük ortalamasını geçmesine rağmen Banka endeksi bu seviyesini bile geçemedi. Sanayi endeksi ise 121700 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını geçerek bu seviyeden beklediğimizin ötesinde uzaklaştı. Bunun üstüne birde 121700 seviyesindeki 50-hftalık ortalamasını da geçti ve daha ileri giderek 131300 seviyesindeki 22-haftalık ortalamasını test etti. Muhtemelen Sanayi endeksindeki geri çekilme daha sert hissedilecek. XUSIN için 121000-122000 bölgesine kadar düşüşleri normal sınırlar içerisinde göreceğiz.

Haftalık görüşlerimi içeren video mu izlemediyseniz aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Strateji

Genel olarak endeksin 50-haftalık (102700) ortalamasının üzerine tam olarak yerleşmedikçe %100 hissede olmanın hatta kredili pozisyon taşımanın sakıncalı ve gereksiz olduğu düşüncemi koruyorum. Endeksin bu seviye üzerine yerleşmesi durumunda pozisyonlar %100 seviyesine ya da yakın seviyelere artırılabilir. Buna karşın kısa vadeli al-sat yapanlar için önümüzdeki hafta satıcılı bir hafta olabilir. 98000 seviyesi kısa vadeli al-sat yapanlar için alıma uygun seviyeler olarak beklenebilir.

Olmasını beklediğimiz düşüşten korunmak için VIOP’da endeks kontratında kısa pozisyon açılabilir, ya da sahibi olduğunuz hissenin VIOP kontratı varsa o kontrat üzerinde pozisyon büyüklüğüne karşılık gelecek şekilde kısa pozisyon alınarak düşüşlerden korunmak mümkündür.

Endeksin 96000 seviyesinin altına sarkması durumunda ise hisse senedi pozisyonları kapatılabilir ya da çok düşük seviyelere çekilebilir.

Uzun vadeli düşünen, birkaç yıl sonrası için geleceğe yatırım yapan yatırımcılar ise pozisyonlarını taşıyabilirler. Onlar için önemli olan, şirketlerinin güçlü olup olmadığı ve geleceğe yönelik beklentilerinde bozulma olup olmadığı olacak. Mevcut seviyeler pek çok büyük şirket için uzun vadeli yatırıma uygun görünüyor. Ancak seçici olmak şart.

Bilançolar

Perşembe ve Cuma günü gelen bilançolara bakıldığında SODA, ANACM, OTKAR bilançolarını olumlu görüyoruz. TRKCM, SISE sonuçlarını ise nötr olarak karşılıyoruz. Ancak Cam grubu şirketlerinde birleşme süreci olması, SPK tebliğinin beklenmesi, ayrılma hakkı kullanım fiyatlarının ilan edilmesi nedeni ile bilançoların değerlemeler üzerinde etkili olmasını beklemiyoruz. Kısacası bu şirketlerde bilanço heyecanları fazla kalmadı. Ancak OTKAR ve daha önceden açıklanan BRISA finansal sonuçları olumlu. ALCAR bilançosu içinde nötr diyebiliriz.

Bilanço tarihlerinde baktığımızda, beklenen ve kesin tarihler seçtiğimiz firmalarda şu şekilde olabilir;

4 Mayıs : DEVA, FROTO (kesin), CCOLA (kesin), KRON

5 Mayıs: ULKER(kesin), ADEL (kesin), ENJSA (kesin), TKFEN (kesin)

6 Mayıs: AEFES (kesin), KORDS, AKENR

7 Mayıs: AKCNS, LOGO, ASELS

8 Mayıs: DOAS, KRDMD, ORGE, NETAS, KCHOL, TUPRS, KOZAL olmak üzere yoğun bilanço bekleniyor.

DOLAR

DolarTL kurunda Cuma günü piyasaların kapalı olduğu gün 7.02 seviyelerini gördük. Yurtiçi piyasaların kapalı olması, bankaların ve TCMB’nin piyasada olmaması ve yurtdışında yapılan hacimsiz bir fiyatlama ile bu seviyelerin görüldüğünü unutmamakta ve Cuma günkü fiyatı doğru bir gösterge almamakta fayda var. Asıl yarından itibaren oluşacak fiyatlar önemli olacaktır.

Ancak mevcut durumda DolarTL kurunda rahatlama sağlayacak iki gelişme görünüyor. Bunlardan ilki olası bir swap hattı ile ilgili somut gelişmeler. Bu konu ile ilgili halen bir gelişme yok. TCMB Başkanı enflasyon raporunda gelen sorulara verdiği cevapta görüşmelerin halen sürdüğünü ifade ediyor. Ancak piyasalar haber gelmedikçe daha huzursuz oluyor diyebiliriz. İkincisi ise dünyada gelişen ülkelere tekrar para girişinin başlaması. Ancak bunun için virüs ile ilgili ciddi bir algı değişikliğinin olması gerekiyor. Bu ise yakın zamanda olacak görünmüyor.

TCMB rezervlerindeki azalmanın sürekli gündemde olması da piyasaların yabancı kaynağa olan ihtiyaca yönelik beklenti içerisinde olmasına neden oluyor.

Mevcut şartlar böyle devam ettiği sürece DolarTL kuru 7 seviyesini geçebilir ve bu seviyeyi aşması durumunda 7.20 seviyesine doğru hareket hızlanabilir. Teknik olarak gerçek anlamda bir rahatlama için 6.90 seviyesi altına gerileme oluşması gerekiyor.

İçeride Telekonferans ve Enflasyon, Dışarıda İstihdam Verileri

Önümüzdeki hafta Çarşamba günü Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak yabancı yatırımcılarla telekonferans gerçekleştirecek. Yapılacak açıklamaları takip edeceğiz. Muhtemelen o toplantıda IMF, swap hattı ve TCMB Rezervleri gibi konular sorulacak. Pazartesi günü nisan enflasyonu beklenirken, Hazine haftaya 3 ihale açacak. Hazine’nin borç ödemesinden daha fazla borçlandığını izliyoruz. Bunda BDDK’nın son düzenlemesinin etkili olduğunu düşünüyoruz.

Dışarıda ise Pazartesi günü Euro bölgesi İmalat PMI, Salı ABD PMI, Çarşamba günü ise Euro bölgesi hizmet PMI verileri bekleniyor. Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faiz kararı bulunuyor. ABD kanadında ise Çarşamba günü özel sektör istihdam verisi ve Cuma günü arım dışı istihdam rakamları bekleniyor. ABD’de işsizlik oranının %4.4 seviyesinden %14 seviyesine sıçraması bekleniyor.

Haftalık ekonomik Takvim için tıklayabilirsiniz.

Bu yazılarımda ilginizi çekebilir; 

Çocuğunuza Borsa Hesabı açın 4 

Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir