Borsa Endeksinde 5000 seviyesinin altına gerilemesi ile birlikte satış baskısının arttığını gördük. Endeks geçen haftayı %4.35 düşüşle kapadı. Tatsız bir haftayı geride bıraktık diyebiliriz. Bankacılık endeksindeki düşüş de aynı seviyede %4.35 oldu. Hazine destekli KKM hesaplarındaki üst faiz oranının serbest bırakılması Banka hisseleri için negatif algılandı. Kredi tarafında faiz baskısı sürerken, Mevduat tarafında oranların yükselmeye devam etmesi bankalardaki faiz marjını giderek daraltıyor. BDDK’nın son raporunda sektör son 13 ayın en düşük kar rakamını açıkladı. Banka karlarının 2022 seviyelerinin altına gerilemesi zaten sektör analistleri tarafından aylardır ifade ediliyordu. 2023 yılında banka karlarındaki erime devam edecek. Bu varken, son derece ucuz çarpanlardan işlem gören banka hisselerinin yükselmesi için bir hikâyeye ihtiyaç var ve bu hikâye mevcut şartlarda gelecek görünmüyor. Bu nedenle banka hisseleri beklenen yükselişi bir türlü yapamıyor.
Yabancı Satışları Devam Ediyor
Yabancı takas oranı %28.41 ile en düşük seviyeye geriledi. 3 Mart haftasında yaşanan 137 milyon $ tutarındaki yabancı alımları hepimizin dikkatini çekmişti. Ancak sonraki haftalarda gelen yabancı satışları, 3 Mart haftasındaki alımlardan bile fazla oldu. En sonra olarak 24 Mart ile biten haftada yabancıların 113 milyon $ satıcılı olduğunu gördük. Geçen haftaya ait verilerin bundan farklı olmayacağı görünüyor. Sonuç olarak Yabancı satışları borsa üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor ve 2022’deki gibi bunu karşılayacak yerli sermaye güçlü değil.
Borsa ya Karşı Faiz Güçlenen Bir Rakip
TCMB verilerine göre ortalama mevduat faizleri %28 seviyesine ulaştı. Üstelik bu ortalama faiz. Daha yüksek paranız varsa %35’lere kadar çıkan oranlar alabiliyorsunuz. Faiz Borsa’nın en büyük düşmanıdır der borsa camiası. Yükselen faizler Borsa için önemli bir alternatif oluyor. 2022’de KKM hesaplarından Borsaya doğru akışlara şahit olmuştuk. Ancak o zamanlar faizler çok düşüktü ve Borsa adeta rakipsizdi. Oysa şimdi bu ibre tersine dönmüş durumda. Üstelik bunun üzerine ABD piyasalarında Boğa sinyalleri oluşmaya başladı. Borsaya rakipler çoğalıyor.
Hisse Fonlardan Çıkış Sürüyor
Bunu Fon piyasasına giriş çıkışlardan da anlayabiliyoruz. Son iki haftada Hisse Senedi fonlarından çıkışlar 2.5 milyar TL seviyesine yakın oldu. Buna karşılık kıymetli madenler ve yabancı hisse fonlarına girişler görmekteyiz. Hisse fon katılma payı sahiplerinin her bir fon satışı maalesef Borsa’ya satış baskısı yaratıyor.
Endeksin 2022 yılında %200 yükselmesinin ardından bir düzeltme süreci beklenmesi, üzerine birde deprem felaketi ve seçim belirsizliği, zaten bozulan yatırım iklimini iyice zorlayan nedenler.
Hisse Fiyatınız mı Düşüyor Yoksa Şirket’inizin Değeri mi Düşüyor?
Küçük hesap sahiplerinden gelen ilginç bir soru var. Falanca hissem var niye düşüyor? Sektöründe büyük firma, bir dev neden düşüyor? Öncelikle düşen hisse senedinizin fiyatı. Şirketin değeri değil. Bunu iyi anlamak lazım. Hisse fiyatları zaman zaman kendi faaliyetlerinden bağımsız nedenlerden dolayı yüksek dalgalanmalar gösterebilir. Ancak bu onların değerinden bir şey alıp götürmez. Bunun olması için Şirket’in kendi faaliyetleri ile ilgili olumsuz gelişmeler olması lazım. Sonuç olarak hisseniz Şirketinizdeki bir sorun nedeni ile düşmüyor. Kötü piyasa iklimi olduğu için, piyasa şartlarından dolayı düşüyor. Bunun sebeplerini yukarıdaki paragraflarda net bir şekilde görebilirsiniz. Sanki sadece sizin hisseniz düşüyormuş gibi yaklaşmaktan vazgeçmelisiniz. Borsada ralli yok ve sizin hissenizle birlikte diğer çoğu hissede düşmekte. Bunun sebebi yatırım ikliminin elverişsiz olması. Elbette şimdilik.
Önemli olan Şirketinizin değerinde bir düşüş olmaması. Üretimi, satışları ve faaliyetlerindeki istikrar zaman zaman dalgalansa da devam ediyor mu önemli olan bu. Piyasalarda kısa vadeli dalgalanmalar, bağımsız nedenlerden dolayı her zaman olabilir. Ancak kısa vadeli dalgalanmaların uzun vadeli beklentilerini bozmasına izin vermeyen gerçek yatırımcılar, her zaman kazanan tarafta olmuştur ve olacaktır.
Borsa Beklenti
BIST100 için en geniş bandın 4400-5500 aralığı olduğu düşüncemi sürdürüyorum. Endeksin 4400-4500 bölgesine gerileme riski var. Açıkçası Borsa için net bir yönden bahsetmek güç. Birdenbire 5000 seviyesine bir tepki yükselişi gelirse şaşırmam açıkçası. Ancak bu süreçte bu tarz hareketlere fazla anlam yüklememek gerekiyor. Haftaya İşbankası ve Sabancı Holding temettüleri endeks üzerinde baskı yaratacaktır. Hazırlıklı olmakta fayda var. Bu nedenle önceden de ısrarla belirttiğim gibi, bu süreç kredili işlemlere, bir iki ay sonra ihtiyacınız olduğu parayla borsada bulunmaya, Borsa’yı günlük harçlık çıkarma yeri gibi görmeye uygun bir dönem değil. Bu tarz alım satımcılar için tribünlere çıkıp piyasayı uzaktan seyretmek daha doğru olabilir.
Uzun vadede Borsa endeksinin yükselebileceğini düşünüyorum. Şirketlerin verdiği 2023 mesajları ve hedeflerine bakıldığında gelecek bir yıl içerisinde 7000 seviyelerine yakın noktalara gitme ihtimalimiz bence yüksek. Elbette şuanda aklımıza bile gelmeyen yeni riskler ortaya çıkmadığı sürece.
Haftaya içeride siyasi gelişmeler öne çıkmaya devam edecek. Bu dalgalanmalarında devam edeceği anlamına geliyor. Yurtdışında ise ABD borsalarındaki pozitif havanın devam edip etmeyeceği önemli olacak.
İçeride Enflasyon, Dışarıda ABD İstihdam
Haftalık veri takviminde Siyaset sahnesi etkili olmaya devam edecek görünüyor. Pazartesi Mart ayı TÜFE verilerini alacağız. Aylık beklentiler %2.85 olurken, yıllık enflasyonun %55.18’den %51.33 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Aynı gün Mart ayı İmalat PMI verisi alınacak. Son veri sürpriz bir şekilde 50.10 seviyesine yükselmişti. Yine Pazartesi günü Mart ayı dış ticaret gümrük verilerini alacağız. Son aylarda aylık 10 milyar $ seviyesinin üzerine çıkan dış ticaret rakamları Dolar kuru üzerinde önemli baskı yaratabilir. Salı günü Otomotiv verileri alınacak. Şubat ayında yıllık artış %63.4 olmuştu. Otomotiv sektörü güçlü gidiyor. Perşembe günü yabancı hisse işlemleri verisi alınacak. Cuma günü ise Ocak-Mart dönemine ait havacılık sektörü verileri önemli olabilir.
Dışarıda ise Haftanın ilk üç günü Çin piyasaları kapalı olacak. Cuma günü ise Kutsal Cuma nedeni ile ABD, İngiltere ve Almanya piyasaları kapalı olacak. Pazartesi günü ABD ve Euro bölgesinde imalat PMI verilerini alacağız. Salı günü ABD Fabrika satışları alınacak. Çarşamba günü ABD Özel sektör istihdam verisi ve Hizmet PMI verisi alınacak. Cuma günü ise ABD Mart ayı Tarım Dışı istihdam verisi izlenecek. Beklentiler 240K geleceği yönünde bulunuyor.
Borsa Endeksinde 4500 Riski
Teknik olarak endeksteki momentum giderek azalıyor. 5000 desteğinin altına gerilemesi teknik açıdan negatif. 4750 seviyesi kısa vadeli bir destek olabilir ancak bu seviyenin altında gerilemesi durumunda 4500 seviyesine gerileme riski artacak. Resme bakıldığında 4500 desteğine gerileme riski bulunuyor. Yukarıda 5000 seviyesini psikolojik direnç olarak izliyoruz.
Ons Altında Bekliyor
Ons Altın 1800 seviyelerindeki ikili dibin ardından 2000 seviyesine doğru güzel bir yükseliş gösterdi. Geldiği noktada zorlandığını görmekteyiz. 2000 seviyesi direnç olarak devam ediyor. Teknik olarak bayrak formasyonu oluşuyor ise, bu formasyon 2000 direncinin geçilmesi ile onaylanacaktır. Bu durumda 2072 direncine gitme şansı yükselir. Ancak mevcut seviyelerin alım için uygun olmadığı söylenebilir. 1915-1920 seviyelerine gerileme oluşursa bu noktalar alım için daha Uygun olacaktır. Ya da 2000 direnci geçilirse alım denenebilir.
Çocuğunuza Borsa Hesabı açın makalemi okumanızı tavsiye ederim.
KENDİNİZİ EĞİTİN. EĞİTİME ZAMAN AYIRIN.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.