Vestel Elektronik (VESTL) 3Ç finansallarını 6 Kasım tarihinde açıkladı. Şirket hisseleri o tarihten bugüne 10.4TL’den 13.08TL’ye %25 yükseliş gösterdi. Sonuçlar yıllık bazda düşüş gösterse de, piyasa beklentilerinin üzerinde net kar ve FAVÖK verilerini işaret etti.
Şirket 3Ç19’da beklentilerin üzerinde 113.5 mn TL net kar açıklarken, FAVÖK rakamı yıllık %38 düşüşle 508 mn TL oldu. Kar marjları ise 3Ç18’e göre 10-11 puan azalma gösterirken, bir önceki çeyreğe göre 6 puan azaldı.
9 aylık dönemde satış gelirleri %13 artışla 12 milyar TL, FAVÖK %8 düşüşle 1.6 milyar TL olurken, net kar %86 artışla 149 milyon TL oldu. FAVÖK marjı 3 puan düşüşle %14 seviyesinde oluştu. Net kardaki artışta geçen yıl yazılan yüksek kur farkı giderleri etkili oldu.
VESTL satış gelirleri içerisinde TV ve elektronik cihazlar grubu %2 artarken, Beyaz Eşya grubu %25 artış gösterdi.
İhracat yüksek
Şirket aynı dönemde satışlarının %76’sını ihraç etti. İhracatın %63’lük kısmı Euro bazında, %22’lik kısmı Dolar bazında gerçekleşti. Şirket’in yurtiçi satışları %12 daralırken, ihracat gelirleri TL bazında %24 artış kaydetti. Ancak Dolar ve Euro bazında geçen yılın altında ihracat gerçekleşti.
Borçluluk oranları zayıf
Şirket’in Eylül sonu itibari ile 5.433 milyon TL net borcu bulunuyor. Net borç / FAVÖK oranı 2.5x seviyesinde. Çok yüksek olduğu söylenemez. Cari oran 0.68x, likidite oranı ise 0.45x ile düşük seviyelerde yer alıyor. İşletme sermayesi ihtiyacı olan bir şirket.
9 aylık döneme ait nakit akışları bu yıl güçlü seyrediyor. Şirket faaliyetlerinden 1.7 milyar TL nakit üretmiş. Geçen yıl aynı dönemde 357 milyon TL nakit çıkışı gerçekleşmişti. Ancak şirket borç ödemesinden daha fazla borçlanma gerçekleştirmiş durumda. Bu nedenle borçlarında artış görülüyor. Net borç ödeyicisi olmasını tercih ederdim.
Yine Eylül sonu itibari ile şirket 96 milyon € döviz açığına ve 18 milyon $ döviz fazlasına sahip. Özellikle eurodaki açık pozisyonunun %80’ini koruma altına almış durumda.
Adet bazında üretim geçen yıla göre %1 azalmış. Cirodaki %13 artışta kur etkisi ve fiyat ayarlamaları etkili olmuş görünüyor.
Değerlendirme
Genel olarak güçlü bir bilanço dönemi geçirdiği söylenemez. Satış gelirleri güçlü değil, kar marjlarında ise geçen yılın altında performans görülüyor. Diğer yandan işletme sermayesi açığının olması şirketi borçlanmaya itiyor. Yüksek faizlerden dolayı yüksek finansman giderlerini 2020 yılında azalarak da olsa görmeye devam edeceğiz.
Diğer yandan Şirket satış gelirlerinin %2’sini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor. Teknoloji yatırımı alanındaki çalışmaları bir çok ödül almış durumda. 2019 yılında da patent başvurularına önem veren Vestel Elektronik, 2019 yılının ilk dokuz ayında 34 buluş için, 22’si Avrupa Patent Ofisi’ne, 12’si Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne ve 34’ü Türk Patent ve Marka Kurumu’na olmak üzere toplam 68 patent başvurusu yapmıştır.
Vestel 2019/09 Faaliyet raporunda daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz: https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/797019
Vestelcell ve digital büyüme hikayesi
Ayrıca şirket 2020 yılından itibaren mağazalarında Vestelcell ‘i hizmete açacak. Digital anlamda değişim geçirerek dolar bazında büyüme elde etmek istiyor. Son 5 yılda şirket yaklaşımını start-up mantığına çekmeye çalışıyor. Başarılı olurlarsa hızlı bir büyüme görülebilir. Bu Vestel için farklı bir hikaye olacaktır.
2019 yılının son çeyreğinde ve 2020 yılında iç tüketimde beklenen canlanma, EURUSD paritesinin yükselmesi VESTL için daha karlı bir bilanço döneminin habercisi olabilir. Avrupa ekonomilerinin ise yatay seyretmesi ihracat tarafında dolar ve Euro bazında zayıf bir dönemi işaret ediyor.
Projeksiyon ve Hedef fiyat
VESTL için Ağustos ayındaki beklentilerimi revize etme gereği duyuyorum. 2019 yılı satış gelirleri beklentimi %5 daralmadan %5 büyümeye revize ediyorum. Buna karşılık kar marjlarında FAVÖK marjı beklentimi %14.3’den %13.7’ye aşağı yönlü revize ediyorum. Ancak gelirlerde yaklaşık 10 puanlık artış şirket değerini pozitif etkiliyor.
Şirket için 2019 yılını %5 artışla 16.328 milyon TL satış geliri ile bitirmesini bekliyorum. FAVÖK beklentim 2.237 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Ayrıca faizlerdeki düşüş nedeni ile İNA analizimde sermaye maliyetlerinde düşüş oluşmuştur. Bu değerlemeyi pozitif etkiliyor.
Bu beklentiler doğrultusunda İNA analizine göre VESTL için 12 aylık dönemin kapsayan hedef fiyatımı 13.24TL’den 14.50TL seviyesine yukarı yönlü revize ediyorum. Hisse’nin 13.06TL borsa fiyatına göre %11 yükseliş potansiyelini işaret ediyor.
Sonuç olarak VESTL son bir ay gibi bir sürede %25 yükseliş kaydetti. Beklentilerin çoğu piyasada fiyatlanmış görünüyor. Mevcut durumda borsa da daha fazla iskontolu şirketler var. Hisse fiyatında yaşanacak geri çekilmeler fırsat olarak izlenebilir. Diğer yandan digital devrim konusunda başarılı sonuçlar gelmesi ve hızlı büyüme hikayesinin oluşmaya başlaması durumunda hedef değerler agresif olarak yukarı revize edilebilir. Ancak şimdilik bu gelişme görünmüyor.
VESTL 2019/06 Analizim ilginizi çekebilir
Buradaki görüşler kişisel görüşlerimdir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan görüşler genel yatırım yorum ve tavsiyesi kapsamındadır. Buradaki görüşler kişisel risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Burada yazılanlara göre hareket ederseniz risk size aittir. Lütfen sitedeki uyarı yazısını okuyun.