AB liderler zirvesini geride bıraktık ve sonuç bildirgesinde Türkiye için algı değişikliği oluşturacak gelişmeler almadık. Gümrük birliği güncellemesi ile ilgili çalışma yapılacak olması olumlu olarak düşünülebilir. Ancak Kıbrıs konusunda iki devletli çözüme kapıların kesin kapalı olması bu konuda değişmezliğin devamı oldu. Genel olarak Mart ayındaki bildirgeden daha olumsuz bir bildirge olmaması ile avunacağız gibi duruyor.
TL’nin Kırılganlığı Öne Çıkıyor
Diğer yandan TCMB’nin bankalarla yaptığı toplantı haberleri geçen haftanın diğer bir konusuydu. Zorunlu karşılıklar ile ilgili konuların konuşulmuş olması geçici çözümler bulma alışkanlığının devam ettiğini göstermekte. Diğer yandan Başkan’ın TL’yi savunacağız sözlerinin piyasada karşılık bulduğu söylenemez. DolarTL haftanın son iki gününde yine negatif ayrışarak 8.59 seviyesinden 8.80 seviyesine yükseldi. 5 Temmuz tarihinde açıklanması beklenen Haziran enflasyonu çok önemli olacak. TL için artık riskli aylar başlıyor. Turizm’in açılması döviz girişi açısından ne kadar olumlu olacak göreceğiz. Buna karşılık içeride hem vatandaş hem kurumların döviz talebi artıyor. Kurdaki her yükseliş yurtiçinde döviz talebini psikolojik olarak güçlendiriyor. Beklentilerin ve algılamaların yönetilmesi bu noktada çok önemli ancak bu konuda atılan önemli adımlar yok. Otoriterlerdeki sessiz kalma eğilimi de bunu körüklüyor maalesef.
ABD 10 Yıllıklar yükseldi
Geçen hafta Fed mesajları sonrasında ABD 10 yıllıklarındaki hareket herkesi şaşırmıştı. Haftanın son üç gününde 10 yıllık faizler %1.46’den %1.55 seviyesine yükseliş görüldü. %1.57 seviyesi 50 günlük ortalama açısından önemli. Bu seviyenin geçilmesi durumunda küresel piyasalarda dalgalanmalar görebiliriz. Aksi durumda ABD ve Avrupa borsalarındaki olumlu seyirler korunacaktır.
DXY Haftanın Gündeminde Olmaya Devam
Dolar endeksindeki korkutucu seyir ara vermiş görünse de devam ediyor. DXY’de 91.50 seviyelerinden gelen ısrarlı yükselişler açıkçası geçen hafta test edilen 92.40 seviyesinin tekrar görülebileceğini gösteriyor. DXY’de 91.50 seviyesinin altına düşüş olursa küresel piyasalarda GOÜ para birimlerinde rahatlama görebiliriz. Bu durumda içeride DolarTL bir miktar rahatlayabilir. Buna karşın DXY’de 92.50 seviyesine yükseliş olması durumunda ise TL’deki kırılganlığın etkisi ile dolar kurunda yeni zirveler görmemiz yüksek ihtimal.
Euro bölgesi TÜFE ve ABD İstihdam Verileri izlenecek
Haftalık gündemde Çarşamba günü Euro bölgesi Haziran ayı TÜFE verileri izlenecek. Yıllık %2 seviyesinde olan enflasyonun %1.9 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Aynı gün İngiltere büyüme verileri alınacak. Perşembe günü ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmasını ve Hem Euro bölgesi ve ABD PMI verilerini alacağız. Aynı gün BOE Başkanı Bailey konuşması takip edilecek. Cuma günü ise ABD tarımdış istihdam verileri takip edilecek. Mayıs ayında 559K gelen verinin Haziran ayında 600K ve işsizlik oranının %5.7 seviyesinde gelmesi bekleniyor. Yine aynı gün Lagarde konuşması izlenecek.
İçeride piyasaları Etkileyecek Veri Yok
İçeride ise Salı günü Türkiye ekonomik güven endeksi, Çarşamba günü Mayıs ayı Dış ticaret verileri, Perşembe günü Haziran ayı İmalat PMI verisi alınacak. Söz konusu verilerin piyasa üzerinde etkisi olmasını beklemiyorum.
Borsa: Satıcılı Görünüm Sürüyor
Borsa endeksindeki zayıf seyir sürüyor. Geçen hafta yaşanan yükseliş 1418 seviyesindeki 50-günlük ortalamaya doğru bir tepki yükselişiydi ve kar satışları Cuma günü görüldü. Teknik olarak endeksteki satışlar devam edebilir. 50-haftalık ortalamanın bulunduğu 1336-1340 seviyeleri ilerleyen süreçte düşme olasılığı olan seviyeler. Yukarı doğru güçlenme için en azından 14120-1430 seviyelerinin geçilmesi ve üzerine yerleşmesi gerekli. Bu olmadıkça endekste kısa vadede satışlar baskın olmaya devam edecektir.
Genel olarak piyasamızın kredili işlemlere uygun olmadığı görüşünü sürdürüyorum. Bununla birlikte portföylerde hisse senedi ağırlığının %100 olması için uygun ortam ve görünüm yok. Hatta son düşüş ile birlikte %50 altı ağırlık bile olabilir. Piyasada işlem hacmi oldukça dar ve yabancı ilgisi çok düşük.
Altın
Ons altında 1750 desteğine yakın noktalarda hafif alıcılar görüldü ve sert düşüş duruldu. Bunda DXY’nin bir miktar yönünü aşağı çevirmesi etkili oldu. Ancak DXY’deki yukarı hareket olasılığı gerçekleşir ve 92.40 seviyesine tekrar yükseliş oluşursa Ons 1750 desteğinin altına gerileyebilir. Ons altında alım için iki şart izlenebilir. Birisi DXY’nin 91.40 seviyesinin altına gerilemesi, Diğeri Ons’un 1793 direncini kırması.
DolarTL
TL’deki kırılganlık devam ediyor. Geçen hafta bankalarla toplantı yapan TCMB, önümüzdeki hafta aksiyon alacak mı yoksa sessizlik devam mı edecek göreceğiz. Diğer yandan 5 Mayıs tarihindeki Haziran enflasyonu kritik önem taşıyacak. Enflasyonda Mayıs ayında zirvemi gördük yoksa yükseliş devam mı bu konular önemli olacak. Teknik olarak DolarTL kuru yeni rekorlar gerçekleştirmeye aday görüntüsünü koruyor. DXY’nin 92.40 seviyesine yükselmesi durumunda ise TL’deki kırılgan yapı Dolar kurunu yukarı itecek görünüyor. Genel olarak 8.60 seviyesindeki 22-günlük ortalama destek olarak izlenebilir. DolarTL’de ateşin söndüğünü söylemek için 8.45 seviyesinin altında seyirlere ihtiyaç var. Şimdilik bunu sağlayacak bir gelişme mevcut değil.
ARCLK 2021/03 analizi için tıklayınız.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.