Global Borsa endeksleri geçen hafta bir miktar daha toparlanırken, Avrupa endekslerinde başta Fransa endeksi olmak üzere görünümlerin güçlendiğini söylemek mümkün. İçeride ise Borsa BIST100 endeksinde Salı günü erken seçim dedikoduları ile yaşanan sert satışlar haftaya damga vurdu diyebiliriz. Sonrasında gelen alımlar yaşanan zararları telafi edemedi. Genel olarak Borsamızda zayıf bir görünüme sahibiz. Buna karşın geri çekilmelerde gelen alımların olduğunu görmekteyiz. Başka deyişle Borsa endeksi için yukarı çıkmakta zorlanan ancak aşağı düşmek istemeyen bir görünüm var desek yalan olmaz.
Dolar 8.50 Psikolojik Sınırı Geçti ve Yeni Rekor Tazeledi
Haftanın bir diğer yurtiçi gelişmesi ise Dolar kurunun 8.50 psikolojik direncini kırarak 8.6160 seviyesi ile rekor tazelemesi oldu. Aslında haftalardır TL’deki zayıf görünüme dikkat çekiyor, TL’yi koruyacak önemli bir argüman olmadığına işaret ediyor ve DolarTL kurunun tehlikeli bir görünüme sahip olduğunu ifade ediyorduk. Açıkçası Dolar kurundaki yeni rekor benim için sürpriz olmadı. Bunun yanında tezat sayılabilecek veriler bulunuyor. Bir yandan son birkaç haftadır hem hisse hem DIBS’de yabancı alımları görülürken, diğer yandan yabancı çıkışları olabiliyor. Yabancının dolar talebi şu ana kadar yerliler tarafından karşılandı diyebiliriz ancak son verilerde yurtiçi yerleşiklerinde alım tarafına geçtiğini ya da karışık görüntüler verdiğini izliyoruz. Mevcut siyasi iklim, yurtdışından gönderilen videoların yarattığı belirsizlik ortamı gündemi fazlasıyla meşgul etmeye devam ediyor.
Kritik Veri Enflasyon
Gelecek hafta özelikle TL tarafında en önemli veri Perşembe günü Mayıs ayı enflasyon verisi olacak. Beklentiler genel olarak aylık %1.40 ile %1.50 arasında yoğunlaşıyor. %1.36’nın üzerinde gelecek bir veri yıllık %17.14 olan TÜFE rakamını yukarı taşıyacak. Yıllık enflasyon yükseldikçe TL’yi koruyan faiz zırhı giderek inceldiği ise bir gerçek. Dolar kurunun 8.50 seviyesini geçmesi muhtemelen enflasyon beklentilerindeki bozulmayı güçlendirecektir. Enflasyon beklentilerindeki bozulma mevcut %19 olan politika faizinin her geçen gün daha çok sorgulanmasına neden oluyor. Bu durum gözlerin TCMB’ye tekrar çevrilmesini sağlıyor. TCMB ise %19 olan faizin sıkı bir duruş olarak devam edeceği argümanını tekrar etmeye devam ediyor. Beklentilerden düşük gelebilecek bir enflasyon verisi TL kanadında çok yardımcı olacaktır. Dolar kurunda düşüşe neden olabilir. Buna karşın beklentilerin üzerinde bir veri ise TL’deki kırılganlığın daha çok artmasına neden olacak görünüyor.
İhracat ve Büyüme Verileri izlenecek. TCMB video konferans Yapacak
2 Haziran günü açıklanacak Mayıs ayı ihracat rakamları yine izleyeceğimiz bir veri olacak. İhracat verisindeki güçlü görünüm bir miktar daha TL tarafını destekleyebilir. Bununla birlikte Pazartesi günü 1.çeyrek GSYİH büyüme verisini alacağız. Beklentiler yıllık %6.7 gibi güçlü bir büyüme geleceği yönünde bulunuyor. Büyüme verisinin piyasa üzerinde etkisinin olmasını beklemiyorum. Çarşamba günü ise TCMB’nin yatırımcılarla video konferans gerçekleştirmesi bekleniyor.
Pazartesi günü ise kabine toplantısı izlenecek. Kademeli normalleşme kararlarının açıklanması bekleniyor. Cuma günü ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirme raporu açıklaması bekleniyor. Geçen hafta S&P bir açıklama yapmamıştı. Aynı durum yine tekrarlanabilir.
Pazartesi ABD Piyasaları Kapalı
Dışarıda ise Pazartesi günü ABD ve İngiltere piyasaları kapalı olacak. Salı günü Euro bölgesi TÜFE rakamı, Perşembe günü hem Euro hem ABD PMI verileri ve Cuma günü ise ABD Tarımdışı istihdam verisi izlenecek. Cuma günü Powell’ın konuşması bulunuyor. Bunun dışında Pazartesi hariç her gün Fed Başkanlarının konuşmalarını takip edeceğiz.
Haftalık Ajanda için tıklayabilirsiniz.
Borsa
Borsa endeksinde görünüm çok güçlü değil. 22-haftalık ortalama olan 1472 seviyesi geçilip üzerine yerleşmedikçe Endekste toparlanmanın güçlendiğinden bahsetmek zor. 22 ve 50 günlük ortalama 1420 seviyelerinde yoğunlaşıyor. Endekste 1400 seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda satış baskısı artabilir. Kararsız bir seyir izliyoruz.
Taktiksel olarak 1472 seviyesi üzerine yerleşme olmadıkça ilave pozisyon almak yanlış ve erken bir hareket olacaktır. Mevcut durumda portföydeki hisse oranının %100 olmasını gerektirecek bir süreçte değiliz. Kredili işlem yapmaya uygun bir dönemde değiliz.
Banka hisselerinde ise ilginç denilebilecek bir güçlenme gözleniyor. Bankacılık endeksi XBANK ortalamalarını geçti, 22 günlük 50 günlük ortalamanın üzerine çıkarak teknik bir sinyal üretti. Banka bazında AKBNK, GARAN, ISCTR de aynı görünümler var. Diğer bankalarda da güçlenmeler mevcut. Önümüzdeki hafta borsa için banka hisselerindeki seyir belirleyici olabilir.
Dolar
Dolar kurunda 8.50 psikolojik direnci geçildi ve yeni rekor oluştu. Üstelik ABD dolarının küresel piyasalarda zayıf olduğu bir dönemde bu durumu yaşıyoruz. Önümüzdeki hafta enflasyon verisi, ihracat rakamları, TCMB açıklamaları gibi gelişmeler TL açısından önemli olacak. Dolar kuru 8.50 altına gerilemedikçe yukarı seyirler devam edecek görünüyor. Teknik olarak 9-9.10 seviyeleri görülebilen hedefler.
Altın
Ons altında hızlı bir hareket sonrasında 1844 seviyesine geri çekilme oluşmadı ve Dolar endeksindeki zayıf seyre karşılık yukarı seyir devam etti. 1950 direncinin test edilme ihtimali güçlü görünüyor. Ancak beklenen geri çekilme olması durumunda 1850 seviyeler alım için fırsat olarak değerlendirilebilir. 1950 direncinin kırılması durumunda ise yukarı hareket 2000 bölgesine doğru güçlenebilir. Ons altında boğaların hakimiyeti olduğu ortada.
Forex piyasaları ile ilgileniyor ve bilgi almak istiyorsanız tuncay@tuncaytursucu.com adresine iletişim bilgilerinizi içeren mail gönderebilirsiniz.
KFEIN Yazılım 2021/03 Analizimi okuyabilirsiniz.
LOGO 2021/03 Analizimi okuyabilirsiniz.
OYAKC 2021/03 analizi için tıklayınız.
YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Teşekkürler emeğinize sağlık